Megjelent: 2 hónapja

5 tuti hiba, amiből jól jöhet ki a cég

Bloggereink legfrissebb írásai közül több foglalkozik a vezetés hibáival. A Borealis szervezetfejlesztési és tanácsadó cég írása arról az öt hibáról szól, amibe a legtöbb szervezet belefut működése során. Hasznos írás a HR Blogról, mert a szerző megoldási javaslatokkal is előáll a végén.

A Borealis megfigyelései alapján öt fő hibát határoz meg, amelybe a legtöbb szervezet belefut működése során legjobb szándékai ellenére is.

1. A cég vezetői és munkatársai nem holisztikus megközelítésben gondolkodnak a cégről, a dolgozókról, a problémákról, hanem pontszerűen kezelik az egyes helyzeteket, nehézségeket. Nem vizsgálják előzetesen a beavatkozások várható hatásait, csak az adott probléma helyi megoldására koncentrálnak. Ez a szemlélet sokszor okozza azt, hogy az adott akadály elhárítása egy másik kialakulását vonja maga után. Kevesen szemlélik a céget egy összefüggő rendszerként, és kevesen tekintik a kihívásokat egy hosszabb út egy-egy állomásaként, ahol minden mindennel összefügg.

2. Tüneti kezelést adnak a problémákra, nem jutnak el a problémák gyökérokaihoz, így nem is tudnak valódi megoldást adni rájuk. Tipikus „aspirin effektus”, amikor pl. a dolgozói elkötelezettséget babzsákkal gondolják erősíteni, nem mennek ennél mélyebbre. Pedig legtöbbször kiderül, hogy a probléma, vagy elakadás valódi okát valahol egészen máshol kell keresni, mint ahol a tünetek felmerülnek. Ha viszont sikerül a gyökérokokat feltárni, onnantól kezdve már a megoldás is sokkal egyszerűbb és gyors sikert hozó.

3. Nem vonják be kellőképpen a dolgozókat a döntésekbe, folyamatokba. A vezetők sokszor maguk döntenek egyszerű kérdésekben is, és nem értik, hogy miért nem fogadják jól a dolgozók ezeket a döntéseket, amikor ők annyira jól kitalálták. Mert nem érzik magukénak. Nem tapasztalják, hogy van beleszólásuk a dolgok alakulásába. Úgy érzik, rájuk erőltettek valamit. Kialakul egy kiszolgáltatottság érzés, és innentől kezdve nem számít, hogy mennyire lesz az adott intézkedés számukra előnyös a jövőben, csak a problémákat fogják látni és a megvalósítás ellenállásba fog ütközni. Ugyan ki szereti és fogadja el szívesen, ha helyette, vagy a nevében döntenek?
A HR Blog szubjektív, elemző, trendfigyelő. A HR szakma véleményformálóinak oldala. Egy hely a jó gyakorlatok és a friss gondolatok megosztására, amit olvasni és írni egyaránt érdemes!

4. Impulzusok alapján hoznak döntéseket. Pedig sok adatra lehetne támaszkodni és stratégiailag megalapozott döntéseket hozni. Ez a vakrepülés. Térkép és iránytű nélkül, ami könnyen katasztrófához vezethet. Adatok márpedig mindig vannak. Csak meg kell határozni, hogy mit, mikor, miért, milyen gyakran és mi célból szeretnénk vizsgálni, és akkor azt is tudni fogjuk, hogy hol keressük.

5. Nem szívesen fektetnek be a jövőbe. Gyors eredményeket szeretnének látni, de az oda vezető utat már meg akarják spórolni. Úgy viszonyulnak a sikeres céghez, mint a legtöbb ember az egészséghez: akarják, de nem szánják rá a szükséges erőfeszítést. Egy gyors ráncfelvarrás lehet, hogy megszépít és kívülről azt a látszatot kelti, mintha fiatalok és egészségesek lennénk, de tudjuk, hogy ez csak látszat, leginkább önmagunk becsapása, ráadásul múlandó állapot.

A cikk folytatásában kiderül, hogy hogyan fordítható mindez lehetőséggé.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter