kapubanner for mobile
Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 10 éve

A 3D nyomtatás világa: egy ízig-vérig startup története

Kell egy ékszer, nyomtatok egyet, kell egy cipő, nyomtatok egyet. És a sort még lehetne folytatni. A jövő ugyanis egyértelműen az egyre közismertebbé váló 3D nyomtatásé. A 3D nyomtatóban kétdimenziós papíralapú kép helyett egy háromdimenziós tárgy készül. Honti Pál, a FREEDEE Kft. egyik tulajdonosa szerint egyszer, a nem túl távoli jövőben az emberek többségének lesz otthon 3D nyomtatója, amellyel kedvére nyomtathat magának tárgyakat. Honti Pál üzletfejlesztéssel, befektetői lehetőségek felkutatásával foglalkozott, amikor az új technológiát látva ő maga is vállalkozásba kezdett.

- Hogyan magyaráznád el egy hozzá nem értőnek, hogy mi az a 3D nyomtatás?

- Azt tudni kell, hogy kétféle gyártási technológia létezik: az anyagleválasztásos és az anyaghozzáadásos. A 3D nyomtatás ez utóbbi kategóriába tartozik. Hogy mi a különbség a két gyártási technológia között? A faragás például tipikusan anyagleválasztásos technológia: ahol a kiinduló alapanyagból választják le a felesleges részeket (ebből lesz a forgács). Ezzel szemben az anyaghozzáadásos technológiánál a termék apró darabokból épül fel, leginkább a szobrászathoz hasonlítanám. Számítógépes program segítségével 3D-ben meg tudjuk rajzolni vagy szkennelni a tárgyunkat. Majd a nyomtatáshelyes modellt az asztali 3D nyomtatók 0,014 - 1 mm (géptípus függő) pontossággal felépítik a valóságban.

- És mire lehet ezt a technológiát használni?

- Amikor egy évvel ezelőtt a családomnak beszéltem a 3D-ről, akkor azt sem tudták miről van szó. Aztán a haverok kezdték már kapizsgálni, hogy mi is ez, küldték a cikkeket, érdekességgé kezdett válni. Tavaly tavasz óta tudják az emberek, hogy lehet hozzánk jönni, ki lehet próbálni. És ma már folyamatosan jönnek is: ékszertervezők, játékgyártók, szerszámkészítők, művészek, hobbifeltalálók. A bérnyomtatáson felül a modellezésben is segítünk, hogy az adott dizájn optimálisan nyomtatható legyen. Ezenkívül tanácsért is felkeresnek, hogy milyen asztali 3D nyomtatót javaslunk - amire a gépek fejlődésével egyre több opciónk van.

Ez egy csodálatos játék, hasznos időtöltés. Kitalálsz valamit, amit számítógéppel formába önthetsz, ez nem semmi. Akár 8 évesről, akár 70 évesről van szó, ez mindenkinek egy csoda: ami addig virtuálisan létezett, az most itt van, megfogható, haza lehet vinni. Persze nem ez volt az idei slágerajándék karácsonykor, de pár fa alatt már ott volt. Mindenesetre az biztos, hogy a 3D demokratizálja az alkotást, mivel elérhető megvalósítási módszer és nagyfokú formai szabadságot hagy az alkotónak.

A tervek szerint a határ konkrétan a csillagos ég, ugyanis a NASA a Holdra tervez 3D nyomtatót juttatni: felküldi a nyomtatót és ott házat nyomtat az asztronauták számára. A módszer hatalmas előnye, hogy az előállított tárgy ára nagyrészt a felhasznált alapanyag, és a bonyolult formaiságú - akár egybefonódó vagy "test a testben" típusú - tárgyak is megvalósíthatók. A tömeggyártás forradalma óta azt hallgatjuk, hogy vegyél sokat, akkor olcsóbb - itt viszont az első és a tizenöt-ezredik tárgy előállítása is ugyanannyiba kerül. Érdemes az egyedi/kisszériás vagy prototípus/öntőforma típusú tárgyakat megvalósítani vele. Nagy előnye még, hogy a számítógépes modellezéssel könnyen módosítható, nagy precizitású és személyre szabható az alkotás.

A dizájnon túlmutatva a technológia magasfokú precizitását különböző tudományágakban is felhasználják. Orvostudományi felhasználását nézve művégtagok, csontpótlások is készíthetők vele. Több millió ember él végtaghiánnyal, ezek az emberek fájdalmakat viselnek el nap mint nap, ugyanis a művégtag és a csonk illeszkedése nem tökéletesen pontos - ezzel a technológiával ez a probléma kiküszöbölhető, mivel személyre szabott és pontosabb pótlás tervezhető.

- Mihez kell érteni annak, aki 3D nyomtatással kezd foglalkozni?

- Engem mindig is a technológia érdekelt, mindig ilyen jellegű cégeim voltak. Jobbára a saját cégeimben dolgoztam vagy más befektetők számára néztem át befektetési célokat. A 3D nyomtatásról pár éve hallottam először, de akkor még a nyomtatók rettentő drágák és nagyok voltak. Aztán két-három éve már volt egy-egy kisebb, de még mindig nagyon borsos áron. És úgy két éve már vannak jók, elérhető áron a piacon, persze nyilvánvalóan nem ipari termelésre valók. Ez ma még egy új történet, sok a bizonytalanság, hogy mi lesz ebből az egészből. Cégtársammal, Simó Györggyel izgalmas időszakon vagyunk túl: fel kellett építeni valamit, amit finanszírozni kell, mert nincs profit egy jó darabig.

- Nyilván a gyerekeket kell megfogni ezzel az új technológiával, ők lehetnek erre a legnyitottabbak.

- Igen, ez így van. Képzést is nyújtunk a nyomtatáshoz kapcsolódóan, de tartottunk három napos workshopot is az egyik iskolában. Rengeteg energiát adott nekem, hogy láthattam a gyerekeket alkotni 3D szoftverekkel, nyomtatókkal. De jelen vagyunk a Millenárison is, egy játszóház részeként. Ez bemutatóteremként és oktatási központként is működik, ahol a gyerekek (de akár a kísérő szülők is) különböző foglalkozásokon vehetnek részt és koruktól, jártasságuktól függően rakunk össze nekik rövidebb vagy hosszabb képzést. Ez nem egy hely, ahol mi előadunk, hanem együtt játszva tanulunk.

Fontosnak tartom a gyerekek informálását, ezért járunk iskolákba. A pedagógusoknak látniuk kell, hogyan illeszthető a tantervbe a 3D technológiák világa - még nem látják, de reményeim szerint hamarosan fogják. Nem véletlen, hogy Amerika, Nagy-Britannia, Kína és Németország is dolgozik azon, hogy az alapképzésbe bekerüljön a 3D.

- Vannak ehhez hasonló törekvéseitek itthon?

- Most már talán igen, kezd ismert lenni a technológia. Amikor júliusban egy 3D kiállításon részt vettünk, még úgy néztek ránk mit az ufókra. Ma már javult a helyzet. Kormányzati képviselők is tudnak rólunk, de Magyarországnak nincs annyi pénze, hogy érdemben tudjon foglalkozni a témával. Célunk, hogy a kormány felkarolja a 3D-t, ezzel kapcsolatosan nekünk az a feladatunk, hogy annyi energiát fektessünk a 3D nyomtatásba, amennyit csak bírunk, előadásokat tartsunk róla, workshopokat, játszóházat, oktatási pontokat hozzunk létre - amíg más nem teszi, addig mi fogjuk megmutatni, hogy mi is ez, mert nagyon fontos, hogy megismerjék, hogy ne maradjunk le.

- Egyáltalán hogy néz ki egy ilyen eszköz, hogyan működik?

- Különböző méretekben létezik, van olyan, ami akkora, mint egy régebbi lézernyomtató. Aztán van a gépteremben akkora gép is, melynek az alapterülete 1,5-ször 1 méteres és 1,5 méter magas.
Az hogy mekkora egy nyomtató nem csak a nyomtatható tárgy nagyságától függ, hanem az anyagtól is, melyet felhasznál, ugyanis vannak műanyag-, kerámia- és egyéb nyomtatók is.

- Hány fős a céged, hány embert foglalkoztatsz?

- Mi ketten, az alapítók nem pénzért dolgozunk, rajtunk kívül még heten dolgoznak a vállalkozásban. A létszámunk napról-napra változik, fél éve például még nem akartunk gyakornokot alkalmazni, de aztán elkezdtek maguktól jelentkezni fiatalok, akiket érdekel ez az újdonság.

- Milyen PR, reklám kell egy ilyen tevékenység megtámogatására?

- Hát nem sokat teszünk, ennél lehetne sokkal többet költeni reklámcélokra. De mi inkább arra költünk, hogy ízig-vérig igazi startup legyünk - szép a műhelyünk, büszkék vagyunk a környezetre, melyben dolgozunk. És inkább egy új gépet veszünk, ahelyett, hogy PR-tevékenységbe fognánk. Így is viszik a hírünket: járunk kiállításokra, hívnak, hogy települjünk ki, meséljünk. Van egy blogunk, erre, ha nem is sokat, de költünk: 3D-vel kapcsolatos híreket osztunk meg, melyek aztán néha nagyobb nyilvánossághoz is eljutnak, többször előfordult, hogy a legnagyobb hírportálok vették át tőlünk az írásokat. Az fontos mérőszám, hogy tavaly karácsonykor az emberek nagy része még nem is tudta mi ez, ma már legalább hallották a nevét. És ez jó dolog.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tipikus női vállalkozó 42 éves és 1 gyereke van

Megtalálni a módot a megélhetés biztosítására úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek a magánéletükben – ez motiválja... Teljes cikk

Kortárs bántalmazás, bullying és elvárások szorításában - 2000 gyerek tartozik hozzá: Karikó Rita iskolapszichológus egy napja

Szóbeli vagy akár fizikai bántalmazás, cikizés, beilleszkedési gondok, tanári és szülői elvárások, családi viták, anyu és apu válik - rengeteg... Teljes cikk

Óriási igény van űripari szakemberekre - Magyarország felvette a kesztyűt

Az UniSpace program keretében három minisztérium - a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a... Teljes cikk