Megjelent: 1 éve

A legtöbb munkaórát Magyarországon dolgozzák le

De holtversenyben állunk Romániával és Lengyelországgal - ez derül ki az Eurostat adataiból, amelynek a G7 nézett utána. Azt vizsgálták hol dolgoznak a legtöbbet a túlórát nem számítva.

A Euronews idézve a számokat azt írja: Az Eurostat 2018-as kiadványában 2014-es adatok szerepelnek, de nem valószínű, hogy a rangsor vagy a tendenciák eltolódtak volna. Eszerint Magyarország Lengyelországgal és Romániával holtversenyben az a tagállam, ahol a legtöbbet dolgoznak egy évben a főállásban lévők. És ehhez jöhetne még a 400 órányi túlóra.

A legkevesebbet viszont Franciaországban dolgoznak le egy évben. Ez 280 órával kevesebb a hazainál, ez majdnem 12 nap. A franciáknál viszont eleve csak 220 túlóra megengedett. A túlórákért pénzt, vagy szabadnapot is kérhetnek a dolgozók, vagy vegyesen, erről az éves összesítéskor dönthetnek. Nem csak a franciáknál, hanem EU-s összevetésben is 132,8 órával többet dolgoznak a főállású magyarok. Az EU átlaga 1 707,2 óra egy évben.

A különbségek természetesen a munkajogi szabályozásokból erednek: Franciaországban eleve 35 óra a munkahét és évi 30 nap szabadság jár, míg Magyarországon 40 órát kell lehúzni és ehhez mindössze 20 ap szabadság társul. A parlament szerdai törvénymódosítása most már lehetővé teszi, hogy nemcsak kollektív szerződés esetén lehet a jelenlegi évi 250 elrendelhető túlórát 400-ra emelni. Emellett a munkaidőkeret akár 3 év is lehet, és csak ennyi idő után számolják ki, hogy túlórázott-e valaki.

G7//Euronews


  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter