Megjelent: 3 éve

A munkahelyváltás is lehet kulturális sokk

Kulturális sokkot általában az él meg, aki külföldre költözik, ahol egy más kultúrában kell boldogulnia, beilleszkednie az új környezetbe. A kulturális sokk megtapasztalásához azonban nem feltétlenül kell országot váltanunk. Hasonló hatás érhet minket, ha munkahelyet váltunk és egy teljesen eltérő munkakörnyezetben kell helyt állnunk. De mit is jelent ez pontosan, és mit lehet tenni az enyhítésére? Erről ír saját tapasztalatból Bedecs Andrea, executive coach, tréner.

kulturális sokk-

Leggyakrabban az érzelmek hullámvasútjaként definiálják, amelyen akkor megyünk keresztül, amikor a sajátunktól eltérő kultúrához alkalmazkodunk. Szinte mindenkinél másként jelentkezik. A kulturális sokk megtapasztalásához nem kell országot váltanunk. Hasonló hatás érhet minket, ha munkahelyet váltunk és egy teljesen eltérő munkakörnyezetben kell helyt állnunk. 

Sajnos, sok multinacionális vállalat gyakran elhanyagolja alkalmazottainak képzését a kulturális sokk kezelésére. Tévesen azt feltételezik, hogy az új országban töltött „nyaraláson” szerzett pozitív tapasztalatok könnyű beilleszkedési folyamathoz vezetnek. Egy új kultúrában dolgozni és élni azonban teljesen más.

A jó hír viszont az, hogy számos stratégia létezik a tünetek súlyosságának csökkentésére és azok kezelésére.

A kutatások szerint a kulturális sokknak öt szakasza van:

Lenyűgöző (I. szakasz): Ez a „nászút” szakasza. Az új helyen minden szépnek, érdekesnek és izgalmasnak tűnik.

Frusztráló (II. szakasz): Ebben a szakaszban napi küzdelmek merülnek fel. Előfordulhat, hogy jelentős különbségeket lát hazája és a mostani élete között.

Alkalmazkodó (III. szakasz): Ez a szakasz a II. szakasz során tapasztalt negatív érzések csökkenése. Jobban érzi magát, mert a dolgok felfelé haladnak. Elfogadja és megtanulja a helyi életmódot. Nő a megértése, mind a helyi kultúra, mind a nyelv tekintetében.

Élvezetes (IV. szakasz): Ebben a szakaszban az új hely otthonosabbá válik. Érezhet egyfajta kötődést új otthona iránt. Szerzett néhány helyi barátot.

Vágyakozás (V. szakasz): Ezt visszatérési szakasznak is nevezik, amelyet csak azok az expatok élik át, akik visszatértek hazájukba. A külföldön töltött évek után a hazájuk időnként újnak vagy akár idegennek tűnhet számukra.

A kulturális sokk kezeléséhez meg kell tanulni felismerni a tüneteit:

Dühös, kényelmetlenül érzi magát, zavart, frusztrált vagy ingerlékeny, és elveszíti humorérzékét.

Visszahúzódik, és túl sok időt tölt egyedül.

Negatív érzések alakulnak ki a fogadó ország népével és kultúrájával kapcsolatban.

Kényszeresen eszik és iszik, vagy túl sok alvásra van szüksége.

Unatkozik, fáradt, és nem tud koncentrálni vagy hatékonyan dolgozni.

Egyes esetekben a kulturális sokk a depresszióhoz hasonlíthat vagy előidézheti azt. Ha attól tart, hogy ennek az állapotnak a küszöbén áll, vagy már ebben az állapotban van, ne próbálja meg egyedül átvészelni! Ne szigetelje el magát!

A kulturális sokk mindenkit másként érint, és sokféleképpen nyilvánulhat meg. A mértéke számos tényezőtől függ. A szakértők szerint ezek közé tartozik a korábbi tapasztat új kultúrák kapcsán, az előzetes kulturális képzés, valamint a saját kultúra sajátosságainak ismerete. Nagyban függ attól is, hogy általában hogyan reagál a komfortzónáján kívüli eseményekre.

Az első lépés a kulturális sokk kezelésében

Kezdésként egy egyszerű gyakorlatot javasolnak: találjon öt pozitív interakciót minden negatív történéshez egy adott időszakban (a heti működik a legjobban). Például mivel tölti el a napot az új lakóhelyén? Múzeumba járás, barátokkal csevegés, kávézás, fotózás, szórakozás, utazás vagy ajándéktárgyak vásárlása? Minden héten ütemezzen be öt ilyen tevékenységet. Meg fog lepődni, hogy a kultúrsokk érzése milyen gyorsan alábbhagy, ha ezt a gyakorlatot követi!

Tudásalapú stratégiák a kulturális sokk kezelésére

A kulturális sokk kezelésében fontos, hogy észrevegye, hogy a sokk melyik szakaszát éli át. Ennek fel- és elismerése segít abban, hogy kilépjen jelenlegi perspektívájából, és egy másikba lépjen – egy olyanba, amelyik inspirálóbb és több kreatív erővel bír.

Bár kézenfekvőnek tűnhet, de ügyeljen arra, hogy legyen kitűzött célja a külföldi utazáshoz. Tűzzön ki kicsi, elérhető célokat, és rendszeresen értékelje azok előrehaladását. Győződjön meg arról, hogy ezek a célok magukban foglalják a befogadó kultúrájának megismerését. Fektessen energiát a helyi nyelv tanulásába is.

Figyelje meg, hogyan viselkednek a helyiek különböző helyzetekben, amelyek frusztrálják Önt, és tanulja meg, hogyan kell megfelelően megközelíteni a hasonló helyzeteket. Ne aggódjon, ha a mögöttük álló érvelés még nem világos; idővel megérti.

Érzelemalapú stratégiák a kulturális sokk kezelésére

A kulturális sokk kezelésének leghatékonyabb módja a hozzáállás módosítása. Fontos lépés, hogy elismerjük a régi, megszokott élet hátrahagyásának elvesztését. Szánjon egy kis időt arra, hogy meggyászolja azt, ami korábban volt, majd engedje el, hogy a jövőre összpontosíthasson. A nyitott hozzáállás nagyon fontos. Az a külföldi, aki nyitottan és tisztelettel tekint az új kultúrára, sokkal jobb eredményt ér el, mint az, aki gyanakvó és kritikus.

A következő stratégiák segíthetnek a kulturális sokk negatív hatásainak csökkentésében:

• Építsen ki egy erős támogató rendszert (pl. barátok, család, munka)!

• Törjön ki a komfortzónájából, még akkor is, ha minden nap csak néhány percre sikerül!

• Rögzítse tapasztalatait, gondolatait és érzéseit egy naplóban vagy blogban!

• Legyen humorérzéke és higgyen a képességeiben!

• Ismerje meg a helyieket!

• Ne hibáztassa automatikusan a befogadó kultúrát, ha a dolgok rosszul mennek!

• Vegyen részt az új kultúra valamely szegletében!

• Szánjon időt arra, hogy turista legyen, és fedezze fel az ország nevezetességeit!

• Csináljon valamit, ami az otthonára emlékezteti!

• Kerülje az otthoni élet idealizálását!

• Próbáljon meg tiszta lappal belépni az új élethelyzetbe! Ez segít minimalizálni a magával szemben támasztott elvárásokat.

Fizikai stratégiák a kulturális sokk kezelésére

A külföldi élettel járó stressz fizikai feszültséget is okoz, mely betegségekhez vezethet, ha nem vigyáz. A jó fizikai erőnlét létfontosságú a kulturális sokk elleni küzdelemben. A napi sport-tevékenység kötelező, és a relaxációs terápiák, például a jóga, a meditáció vagy a masszázs soha nem ártanak. Az otthoni környezet javítása - szépítése is segíthet. A többit tudja: aludjon eleget, legyen friss levegőn, étkezzen kiegyensúlyozottan, és mértékkel fogyasszon alkoholt.

A kulturális sokk átélése szükséges lépés a külföldön való alkalmazkodáshoz vezető úton. De ne aggódjon – ez természetes. Az új környezethez való alkalmazkodás időt – és talán szakértői támogatást is - igénybe vesz. Kövesse ezeket a tippeket, és győzze le a kulturális sokkot!

Bedecs Andrea

executive coach, tréner, tanácsadó 

Business Coach Kft.

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ezen az egy dolgon múlik a siker az Amazon vezérigazgatója szerint

Az Amazon vezérigazgatója, Andy Jassy szerint a munkahelyi előmenetel nem azon múlik, hogy ki tanul a leggyorsabban vagy ki a legokosabb a teremben, hanem... Teljes cikk

Mentoring rendszer

A vállalati mentoring rendszer célja, hogy strukturált támogatást nyújtson a munkavállalók számára. Leggyakrabban a tapasztaltabb munkavállalók... Teljes cikk

Így indítsunk vállalkozást kismamaként

A részfoglalkoztatottak aránya hazánkban még mindig alacsony, ugyanakkor a legtöbb kismamánál felmerül az igény, hogy valamilyen extra jövedelemre... Teljes cikk