kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 8 hónapja

A vendégmunkások nem jelentenek orvosságot mindenre, de van, amire igen

Sok cégnél már évek óta gyakorlat, mások frissen kezdenek bele harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatásába. A paletta színes, a tapasztalat azt mutatja sok helyen, hogy a külföldiek stabilabbá teszik a gyártást, kisebb a fluktuáció és gyakran a munkamorál is jobb. A recruiTECH BLUE toborzási konferencián még arra a gyakran felvetett kérdésre is érkezett válasz, hogy miért nem a magyaroknak adják az erre szánt pénzt?

Recruitech Blue Göltl Viktor harmadik országbeli-
images

A konferencia egyik fő témája a harmadik országból érkező, elsősorban kékgalléros (fizikai munkát végző) munkavállalók voltak, akikkel számos gyártócégnél próbálják megoldani a létszámhiányt, és akiknek a közvetítésébe-kölcsönzésébe számos cég belekezdett. A határok nélküli munkaerőpiacon szerzett tapasztalatokról Bosnyák Ágnes, a székesfehérvári autóipari beszállító, Denso HR menedzsere és Mucsi Emese a Fornetti HR vezetője osztotta meg többek között a tapasztalatait, akik Göltl Viktorral, a WHC ügyvezető igazgatójával beszélgettek.

A Denso 4800 dolgozójából 3000 kékgalléros munkavállaló, köztük számos külföldi nemzet tagjai találhatók meg: ukránok, filippínók, kirgizek és kazahok egyaránt dolgoznak a gyárban. A cég 2014-15-ben kezdett először szállásoltatni az országon belül, majd Erdély, később Ukrajna felé fordultak, először magyar ajkú munkavállalókkal. Azonban, mint a HR menedzser elmondta olyan munkaerőigényes folyamataik vannak, amihez nem volt elég ez a piac, ráadásul egészségügyi problémák is gyakran felmerültek a magyar munkavállalók körében, mert sokan nem alkalmasak állómunkára.

A Fornettinél 1300 ember dolgozik összesen: Magyarországon (740 fő, fele kékgalléros), Romániában és Bulgáriában. Két éve ukrán vendégmunkásokat kezdtek foglalkoztatni, most pedig a romániai Sri Lanka-iakkal szerzett tapasztalatok után a Fülöp-szigetekről hoznak kölcsönzött dolgozókat. Mucsi Emese kijelentette, hogy körülbelül a létszám 25%-át kölcsönzött munkavállalókkal kell feltölteniük, mert csak így tudnak megfelelő termelékenységet elérni. A fagyasztott pékáruval foglalkozó cég is először csak egyre távolabbról toborzott országon belül, céges járatokkal hozták be a dolgozókat a gyárba, a kör azonban egyre tágult.

Mint a cégek képviselői elmondták több tényező fordította őket az ázsiai munkaerő felé,a Densonál a Fülöp-szigetekiek mellett döntő érv volt az angol nyelv tudása, a munkamorál és a költségszint. A Fornettinél az állandó újra toborzás és betanítás költsége volt a döntő, illetve a piaci tapasztalatok. Ők még csak most kezdik az ázsiai munkások foglalkoztatását. Az ázsiai munkavállalók mellett szól, hogy a fluktuáció 20%-kal csökkent a tavalyi évhez képest, ez stabilitást biztosít a gyártásnak, a dolgozók motiváltak, és a hiányzási ráta is csökkent.

Miért nem adják ezt a pénzt a magyar dolgozóknak?

Göltl Viktor felhozta az egyik leggyakrabban felmerülő kérdést: mennyi plusz költséget jelent a harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatása, és miért nem adják oda ezt a pénzt a magyar dolgozóknak? A Fornettinél, ha mindent összeadnak (ebben benne vannak a korábban jelentős fluktuáció költségei is) minimális plusz kiadást jelent az ázsiaiak kölcsönzése. A Densonál szintén nem lenne jelentős bérfelhajtó hatása a HR menedzser szerint, ha odaadnák ezt az összeget a többi munkavállalónak. Bosnyák Ágnes kijelentette, a helyzet az, hogy nincs elég munkaerő Magyarországon, és bár a magyar toborzás az elsődleges számukra, a szükségleteket muszáj külföldről kiegészíteni. A lakhatás biztosítása (ami szintén gyakran kritikaként fogalmazódik meg, hogy a magyar dolgozóknak miért nem biztosítanak a lakhatást) pedig nem juttatás, hanem toborzási eszköz. Amikor szállásoltattak az ország más részeiről, a magyar dolgozóknak is biztosították a lakást, hiszen a helyszínen nincs hol lakniuk egyébként a vendégmunkásoknak.

A harmadik országbeliek foglalkoztatásának tipikus buktatói

A beszélgetésen Földiné Rusa Marianna, az Accell Hunland Kft HR vezetője és Weinhardt Zsolt, a HumaNext Group ügyvezetője vett részt, őket Sinka Judit, a Jobtain HR Szolgáltató Kft. HR vezetője kérdezte. Az Accell 700 fős gyártócég, ahol a dolgozók nagyjából 25%-a (162 fő) külföldi. Vannak köztük ukránok, kazahok, kirgizek és filippíno kollégák. Vannak olyan külföldiek, akikkel már 5 éve együtt dolgoznak a cégnél, és át is vették őket belső állományba. A kiválasztás néhány fontos tényezőjére hívta fel a figyelmet Rusa Marianna:

- fontos a kapcsolat a gyár és a kölcsönadó cég között - pontos feladatleírás, fizikális elvárások megfogalmazása - angol nyelvtudás - ők is kaptak anyagot a kölcsönzőtől a munkavállalók igényeiről - bekapcsolódtak az online interjúkba a kiválasztás során.

A HumaNext Group szállásoltatással foglalkozik, mint az ügyvezető elmondta, fontos, hogy a szállás mindenkinek megfelelő legyen. A körülmények kialakításához és az együttélés szempontjából sem mindegy, hogy milyen kulturális háttérrel érkeznek a munkavállalók, mekkora különbség van közöttük, mennyire szabálykövetők. Arra például odafigyelnek, hogy vallási különbségek ne nagyon legyenek egy-egy szállón. Egy szálláson előfordul, hogy 4-6 náció is él, így időnként tartanak tájékoztatókat, kulturális esteket az együttélés megkönnyítésére.

Az Accell saját maga szállásolja a dolgozókat, és mint mondták fontos, hogy a munkahelyen kívül is komfortosan érezzék magukat. A HR vezető kiemelte a kommunikáció, a tájékoztatás kulcs szerepét, ugyanis például rendszeresen előfordult, hogy a szárítógép elromlott a szálláson, amíg kiderült, hogy tele van vízzel, mert nem ismerték a gép rendeltetésszerű használatát. Kiemelte, fontos, hogy amikor a beillesztésről van szó, ne a saját ismereteink alapján próbáljunk gondolkodni, hanem vegyük tekintetbe a különbségeket. A cég saját dolgozóit is felkészíti a külföldiek fogadtatására, a szokásaikról is tájékoztatnak, tolmácsok és többnyelvű feliratok is segítik az együttműködést. Persze tapasztalják azt is, hogy vannak olyan külföldiek, akik ugródeszkának használják a lehetőséget, és volt, aki már a reptérről elindult Németország felé.

Weinhardt Zsolt még hozzátette, hogy a közelmúltan elindítottak egy kezdeményezést a harmadik országbeli munkavállalók érdekképviseletének összefogására.

Így néz ki makro szinten a magyar álláspiac

Az elmúlt időszakban számos tényező befolyásolta a gazdasági folyamatokat, ebből csak néhány példa: inflációs nyomás, energiaválság, jövedelemcsökkenés, túlköltekezés, az államháztartás egyensúlyának felborulása, költségvetési megszorítások – sorolta nyitó előadásában Madár István, a Portfolio vezető elemzője. A munkaerőpiacon azonban az elemző szerint nem történt döntő változás. Ugyan enyhén növekedett összességében a munkanélküliség, számos területen a munkaerőpiac feszessége - vagyis a munkaerőhiány -, továbbra is fennmaradt. Nagyjából 300 ezer ember van, aki inaktív, munkanélküli vagy nehezen foglalkoztatható, és ezt a számot már nem lehet jelentősen csökkenteni a szakember szerint. A természetes munkanélküliség 4-5% körüli, miközben megkerülhetetlen tényező a munkaképes korú népesség folyamatos csökkenése. Az infláció következtében a reálbérek elkezdtek esni, az éves egyszeri béremelés általában nem volt elég, 2023-ban a reálbér körülbelül a 2021-es szinten van. A szakember megjegyezte, hogy a cégek nagyon nehéz helyzetben vannak a bérezés kérdése terén, ugyanis óriási a bizonytalanság és a változékonyság, így nem könnyű arról dönteni, hogy mennyivel emeljenek. Ebben döntő tényező a munkaerő-kínálat az adott szektorban. Mint mondta, érezhető, hogy a cégek kevésbé panaszkodnak a munkaerőhiányra, mint két éve, ugyanakkor a helyzet nem javult jelentősen. Ha a recesszió elmúlik, továbbra is termeléskorlátozó tényező lehet ez a hiány. A helyzet kezelésének legjobb módja a hatékonyság növelése lenne, tanulással és nagyobb hozzáadott érték előállításával, ez azonban eddig sem működött, így rövid távon marad a migráció, a vendégmunkások behozatala, ami azonban nem orvosság mindenre. Többek között, a mérnök, tanár és IT szakemberhiányt nem oldja meg…

A nyitóképen Göltl Viktor (WHC) beszélgetése Bosnyák Ágnessel (a Denso HR menedzsere) és Mucsi Emesével (a Fornetti HR vezetője) a RecruiTECH Blue konferencián 2023. szeptember 28-án Budapesten.

 

  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Háromezerrel több az állásajánlat: 36 ezer pozíció vár betöltésre

Márciusról áprilisra 33 089-ről 36 166-ra nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez 3077-tel több az előző hónapnál, egy évvel... Teljes cikk

Kiderült, miért váltak óvatosabbá a dolgozók a munkahelyváltást illetően

Országos szinten számottevően csökkent a munkavállalói fluktuáció, 28 százalékra mérséklődött tavaly az egy évvel korábbi 33 százalékról.... Teljes cikk

Németország kinyitotta álláspiacát a szakképzettek előtt

Tavaly novemberben lépett hatályba - egyes rendelkezései idén fognak - az új német szakképzett bevándorlásról szóló törvény, amely jelentősen... Teljes cikk