kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

A versenyelőny titka: befektetés a humán tőkébe

A képzés és tudásfejlesztés egy recessziótól fenyegetett gazdaságban is kiemelt jelentőséggel bír. Hat magyar munkavállalóból öt véli úgy, jelenlegi (szak)tudása öt éven belül elavultnak számít majd - derül ki egy friss felmérésből, ami arra is rámutat, hogy az Y-generáció tagjai kapják a legtöbb támogatást cégük HR területétől szakmai célkitűzéseik eléréséhez.

A lapunknak eljuttatott, Kelly Services nemzetközi munkaerő-közvetítő és kölcsönző cég által készített felmérésből kiderül, a válaszadók többsége szerint nem elégséges a munkaadóik által jelenleg biztosított képzés ahhoz, hogy a szakmai pályafutásuk során rájuk váró kihívásoknak meg tudjanak felelni.

A Kelly Global Workforce Index közel 100.000 dolgozó véleményét gyűjtötte össze összesen 34 országban - köztük több mint 5.000 magyar munkavállalóét.

Jónás Anikó a Kelly Services ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy abban az egyre erősödő versenyhelyzetben, ami a világgazdaságot ma jellemzi, az alapvető fontosságú humán tőkébe történő befektetés révén a cégek jelentős versenyelőnyre tehetnek szert. - Lehet, hogy a gazdaság jelenlegi állapotában a képzés nem tűnik kiemelt jelentőségűnek, azonban azok a vállalatok, amelyek hajlandóak erőforrásokat áldozni erre a célra, a későbbiekben nagyobb valószínűséggel lesznek majd képesek termelékenységüket és eredményességüket javítani - kommentálta az eredményeket Jónás Anikó.

A felmérés rámutat, hogy a munkavállalók szemében korosztálytól függetlenül nagy jelentőséggel bír a képzés és az új ismeretek elsajátítása, ami megítélésük szerint komoly segítséget nyújthat számukra a gyorsan változó munkaerőpiacon.

A felmérés főbb megállapításai

- Az úgynevezett "baby boomer" generáció (a 48-65 éves korosztály) tagjait aggasztja leginkább a munkaadóik által biztosított képzés mértéke illetve színvonala, ami 63 százalékuk szerint nem elégséges ahhoz, hogy valóban új tudást illetve ismereteket nyújtson és előmozdítsa karrierjüket.

- Az X- generáció (a 30-47 éves korosztály) képviselőinek 87 százaléka úgy véli, öt éven belül számottevő új ismeretekre lesz majd szükségük, ha a munkahelyi változásokkal lépést akarnak tartani.

- Y-generáció (a 18-29 éves korosztály) tagjai kapják a legtöbb támogatást cégük HR területétől szakmai célkitűzéseik eléréséhez.

- Az X-generációhoz tartozó válaszadók többsége (81 százalék) szerint a képzés biztosítása a munkaadó és a munkavállaló közös felelőssége.

- A megkérdezett munkavállalók által leginkább kedvelt képzési forma a munkahelyi (on-the-job) képzés.

Korosztálytól függetlenül a férfiakat a nőknél jobban nyugtalanítja az, hogy munkaadóiktól nem kapják meg a megfelelő képzést, és körükben többen vélik úgy, hogy öt éven belül jelentős tudásfejlesztésre lesz szükségük, hogy az iparági változásokkal lépést tudjanak tartani.

A válaszadók 79 százaléka azon a véleményen van, hogy a képzés biztosítása a munkaadó és a munkavállaló közös felelőssége. Ami az egyes képzési formák népszerűségét illeti, a megkérdezettek körében a munkahelyi képzés (46 százalék) a legkedveltebb, ezt követik a professzionális fejlesztő képzések (25 százalék), majd az egyéni, saját motiváció indította (self-initiated) tanulás (15 százalék), végül a hivatalos egyetemi vagy főiskolai keretek között szerzett végzettség (14 százalék).

Jónás Anikó elmondása szerint a felmérés megállapításai egyértelműen jelzik, milyen komolyan foglalkoztatja a munkavállalókat az a gondolat, hogy jelenlegi tudásuk, ismereteik esetleg nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy a munkaerőpiac új kihívásainak megfeleljenek. A jelenlegi gazdasági környezetben az emberek sokkal jobban felmérik saját ismereteik színvonalát és azt, hogy vajon ezzel a (szak)tudással képesek lesznek-e átvészelni a recessziót, majd megfelelően helytállni az elkövetkezendő gazdasági fellendülés időszakában - tette hozzá Jónás Anikó.

"Nem is olyan régen számos iparág szereplői szembesültek a megfelelően képzett munkaerő hiányával, és emelt színvonalú képzés és tudásfejlesztés hiányában ez a helyzet a jövőben is megismétlődhet. A munkahelyekért folyó, egyre erősebb verseny és a folyamatos technológiai változások miatt a munkaadók számára létfontosságú, hogy a lehető legjobb képzés biztosításával támogassák dolgozóikat a fokozottabb produktivitás elérésében." - mondja Jónás.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tanár is munkavállaló!?

Employer branding, toborzás, munkáltatói márka, karrierút, megtartás, juttatások, bérbenchmark stb. Szinte már elcsépelt szavak, unalomig... Teljes cikk

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, azaz „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító... Teljes cikk

Hányan vannak azok, akik munka nélkül egyáltalán nem engedhetnék meg maguknak a tanulást?

Az Eurostudent legfrissebb felmérése szerint hazánkban a felsőoktatásban tanuló hallgatók egynegyede (25%) közepes anyagi nehézségekkel küzd, míg a... Teljes cikk