Megjelent: 3 hónapja

A Z generáció számára a másodállás már nem csak egy lehetőség

Egyre népszerűbb a másodállás a fiatal munkavállalók körében, akik nem csak a pénz, de a kiteljesedés miatt is vállalnak mellékállást. A szakértők szerint az új trendet a munkaadók is egyre inkább kezdik elfogadni.

A fiatal munkavállalók karrierjük kezdetén egyre inkább több munkahelyet és bevételi lehetőséget keresnek, ami végérvényesen megváltoztathatja a munkahelyeket - írja a BBC. A 22 éves Shola West az OMD reklámcégnél dolgozik. Főállású munkáját egy részmunkaidős vállalkozással kombinálja: szabadúszóként karrier-tanácsadást nyújt fiataloknak. West azt mondja, munkaadója tud a mellékállásáról, és támogatja is benne.  "Az állásinterjún azt mondták, szívesen felvesznek, akkor is, ha közben mellékállásban a személyes márkámat építem.  A vezérigazgatóm nemrég kommentálta a LinkedIn-bejegyzésemet, és azt mondta, hogy nagyszerű, amit csináltam, akkor is, ha semmi köze a főállású munkámhoz" - mondja. "Nem érzem úgy, hogy 9-től 5-ig dolgozom: ez egy olyan munka, amit szenvedéllyel végezhetek.” A rugalmas munkaszervezés azt is lehetővé tette West számára, hogy más olyan projektekkel is foglalkozhasson, amiket szívügyének tekint. Munkaidőben tartalmat készít a TikTok-fiókja számára, betekintést nyújtva a médiaiparba.  

West egyike a sok fiatal munkavállalónak, akik úgy látják, hogy  teljes munkaidős állás önmagában nem elég a teljes értékű karrierhez.

Egy fiatal munkavállaló tipikus karrierje ma egészen másképp néz ki, mint évekkel ezelőtt, a járvány előtti időszakban.A Z generáció jelentős számban lép be a munkaerőpiacra: A Bureau of Labor Statistics (BLS) adatai szerint 2022 júliusában 21 millió 16 és 24 év közötti munkavállaló volt az Egyesült Államokban, a foglalkoztatási ráta pedig 54,4%-kal nőtt az előző évhez képest.  Miközben ők elhelyezkednek, a mellékállás valószínűleg egyre népszerűbbé és elfogadottabbá válik. Idővel a szenvedélyprojektek és a többféle jövedelemforrás keresése a legfiatalabb munkaerő-generáció egyik legjelentősebb megkülönböztető tényezőjének bizonyulhat. 

A mellékállás felemelkedése

Természetesen mellékállás már a világjárvány előtt is létezett, de gyakran inkább a szükség, mint a szenvedély miatt vállalták a dolgozók. Sokak számára még most is szükséges a jövedelem kiegészítéséhez: a Royal London biztosítótársaság 4000 brit munkavállaló körében végzett, 2022 szeptemberében készült felmérése szerint a válaszadók 16%-a vállalt másodállást, hogy fedezni tudja kiadásait.

"A munkahelyek halmozása nem új jelenség, de ezt általában olyan munkavállalók tették, akiknek azért volt rá szükségük, hogy ki tudják fizetni a számláikat" - magyarázza Meredith Meyer Grelli, az amerikai Pittsburghben található Carnegie Mellon Egyetem Tepper School of Business vállalkozási tanszékének adjunktusa. A tudásalapú munkavállalók számára újfajta mellékállás jelent meg. A rugalmas munkaidő-beosztást alkalmazó dolgozóknak nagyobb lehetőségük van rá, hogy számukra szimpatikus projekteket valósítsanak meg, és a kényszerűség helyett szabad választásukból keressenek több pénzt.

"A teljes munkaidős irodai keretek nélkül a munkavállaló kevésbé látható" - mondja Caroline Frankum, a Kantar tanácsadó cég londoni székhelyű Profiles részlegének vezérigazgatója. "A munkaidő is kevésbé lett kötött és szabályozott, miközben az ingázási idő csökkent - ez több ember számára tette lehetővé, hogy több mellékállásban dolgozzon." Az egyik fő hajtóerő az olyan online platformok, mint a Shopify és az Etsy térhódítása, amelyek lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy könnyen pénzzé tegyék hobbijukat.

Rugalmasság, változatos karrier

Miközben egyre többen folytatnak mellékállású tevékenységet, a tendenciát a pályakezdők vezetik. A Kantar 2023 februárjában 10 000 munkavállaló körében végzett globális felmérése szerint a Z generációs munkavállalók 40%-a legalább két helyen dolgozik. Ennek egy részét még mindig pénzügyi megfontolások vezérlik, a gazdasági bizonytalanság és az emelkedő megélhetési költségek közepette.  Ugyanakkor a szélesebb generációs változások is vonzóbbá teszik a Z generáció számára a mellékállású tevékenységeket. "A karrierutak egyre kevésbé lineárisak" - mondja Caitlin Duffy, a virginiai székhelyű Gartner tanácsadó cég kutatási igazgatója. "A fiatal munkavállalók turbulens munkakörnyezetbe lépnek: rugalmasak akarnak maradni, és nem akarnak feltétlenül hosszabb távon egy munkahelyen maradni"."

A Z generáció számára a mellékállás nyújtotta sokoldalúság is kulcsfontosságú. "A diákok, akikkel együtt dolgozom, úgy érzik, hogy a hagyományos karrier rugalmatlan: egyikük azt mondta nekem, hogy soha nem adná "egész énjét" a munkának" - mondja Meyer Grelli. "Ehelyett olyan karrierutat szeretnének építeni, amely egyenletesebben oszlik el az életükben. Olyan időszakban lépnek be a munkaerőpiacra, amikor minden változóban van, ezért a rugalmasságon nőttek fel."

Az új bevételi források megnyitásán túl a mellékállás lehetővé teszi a fiatal munkavállalók számára, hogy szenvedélyeikbe fektessenek be. "A munka sokak számára az identitás forrása" - mondja Meyer Grelli. "A szenvedélyprojektek azt jelentik, hogy a karrierjük elején állók felfedezhetik és kipróbálhatják a karrierpályájuk domináns útvonalán túli érdeklődési köröket és ötleteket. Ezek a fiatalok számára az értékteremtés eszközeként szolgálnak."

A jövő kulcsa

A munka új világában vannak arra utaló jelek, hogy a munkáltatók máris egyre inkább elfogadják a dolgozók mellékállású tevékenységeit. "A világjárvány előtt a munkavállalók kevésbé voltak nyitottak és hajlandóak beszélni bármiről, ami potenciálisan energiát vonhatott el a főállású munkájuktól, még a gyermekgondozásról is" - mondja Meyer Grelli. "Most azonban a vállalkozások sokkal empatikusabbak és fogékonyabbak a dolgozóik mélyebb igényeire és szükségleteire - és ebbe beletartoznak a szenvedélyprojektek is."

Főállásában Westet nemrég előléptették, részben személyes márkájának és szabadúszó munkájának köszönhetően. Úgy véli, hogy a mellékállásban végzett hivatások egyre népszerűbbek lesznek és a munkáltatók egyre inkább elfogadják majd őket. "Mi sokoldalú generáció vagyunk: egy barátnőm ápolónőként dolgozik, és mellette fotózással foglalkozik" - teszi hozzá West. "

Ha jól csinálják, a mellékállás kiteljesedhet, amiből a dolgozó értékes tapasztalatokra, készségekre és újabb jövedelemforrásra tehet szert. A túlhajszoltság esélye fennáll, de West szerint megéri. "Szenvedélyesen szeretem a mellékállásomat, így inkább érzem szórakozásnak, mint "munkának". Ráadásul tudom, hogy ez a jövőm javát szolgálja, ezért hajlandó vagyok beletenni a munkát."

Ahogy a Z generáció tagjai közül egyre többen lépnek be a munkaerőpiacra, a mellékállás valószínűleg egyre inkább elfogadott lesz. és talán egy nap a munkahelyi elvárások közé fog tartozni.

"A világjárvány óta alapvető változás történt abban, hogy hogyan néz ki a karrier, különösen a fiatalabb munkavállalók körében" - mondja Frankum. "A fiatal munkavállalókat gyakran az motiválja és hajtja, hogy több dolgot csináljanak, céltudatosabbak legyenek a munkahelyükön, és folyamatosan tanuljanak, mindezeket pedig mellékállással lehet elérni.

 

BBC

fotó: unsplash

  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Munka világa 2023-ban: Kulcsfontosságú tényezők és változások a munkaidőben és szabadságokban

Fedezd fel a munka világát meghatározó fontos tényezőket az 2023-as évben. Ismerd meg a kötelező munkanapokat, a szombati munkavégzést, a havi... Teljes cikk

Kalkulátorok, amelyek meghatározzák a munka világát

Fedezd fel a munka világát meghatározó fontos kalkulátorok világát! A cikkben bemutatjuk azokat az online eszközöket, amelyek segítségével... Teljes cikk

Hogyan működik a munkaidő, a munkaidőkeret, fluktuáció, a rendkívüli szabadság és a távolléti díj a munkajogban? Áttekintés és magyarázatok

Az idővel való gazdálkodás az egyik legfontosabb kihívás minden munkavállaló és munkáltató számára. A munkaidővel kapcsolatos szabályok és... Teljes cikk