Megjelent: 5 éve

Állapotos munkavállaló: jogok és kötelességek

images

Ha egy munkavállaló bejelenti, hogy babát vár, akkor a terhesség és a szülési szabadság idejére felmondási védelem illeti meg. Ez a védelem akkor is jár az anyukának, amikor a kisgyermeke gondozása miatt fizetés nélküli szabadságra megy. „Ezeket a legtöbb cégnél tudják, amit viszont nem mindig, az az, hogy a lombikprogramban részt vevő anyukák is védi a törvény. Őket a program megkezdésétől számított legfeljebb 6 hónapig nem lehet elbocsátani” – magyarázza Dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász.

A szakember ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy ez nem jelenti azt, hogy abban az esetben, ha egy munkavállaló nem megfelelően látja el a munkáját, akkor az azonnali hatályú felmondás lehetőségével ne lehetne élni. Tehát a szabályozás a rendes felmondásra szól, míg azonnali hatályú felmondásra ilyen esetekben is van mód. Természetesen csak akkor, ha ez az ok nincs összefüggésben azzal, hogy az anyuka várandós vagy éppen otthon van a picivel. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy ha egy munkavállaló a próbaidő alatt jelenti be, hogy babát vár- bár ilyen esetben nem kötelező indokolni az azonnali hatályú felmondást -, ez ebben az időszakban sem lehet az elküldésének indoka.

Azt is érdemes tudni, hogy a szülési szabadságról vagy fizetés nélküli szabadságról visszatérő kismamát azzal az indokkal nem lehet elküldeni, hogy időközben valakit már felvettek a helyére, így nincs szükség a munkájára. „Ilyen esetekben általában a munkavállaló és a cég meg szokott egyezni és a kismamák közös megegyezéssel, de nem 0 forinttal távoznak a cégektől” – foglalja ezzel kapcsolatos tapasztalatait a munkajogász.

Fontos tudni cégvezetőként azt is, hogy munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatása esetén a terhes kismama munkavégzésének helye nem változtatható meg – csak az ő beleegyezésével. Sőt, ez nem csak a babavárás idejére vonatkozik, hanem egészen a gyermek 3 éves koráig élhet ezzel a jogával a munkavállaló anyuka. „Azt a legtöbb munkaadó tudja, hogy a kismamának olyan munkakört kell biztosítania, ami az állapotának megfelelő, amit el tud úgy végezni, hogy ne veszélyeztesse a baba egészségét vele. Előfordulhat persze az is, hogy az adott munkahely nem tud más pozíciót kínálni a munkavállalónak. Ez esetben a munkaszerződésében meghatározott alapbérére jogosult a várandós alkalmazott” – magyarázza Dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász.

Munkaadóként mindezek mellett biztosítanunk kell a kismamának a lehetőséget, hogy részt vegyen a kötelező orvosi vizsgálatokon. Ez azt jelenti, hogy az anyukának nem kell azért szabadságot kivennie, hogy elmehessen a terhesgondozás ideje alatt esedékes vizsgálatokra. A szülés után visszatérő anyukáknak pedig – ahogyan azt a régi törvény hívta, munkaidő-kezdemény jár: a szoptató anyukát az első hat hónapban napi kétszer egy, míg a kilencedik hónapig napi egy órára fel kell menteni a munkavégzés alól. A már említett lombikprogramban részt vevő szülőket is támogatják a jogszabályok: a beavatkozások idejére mind az anyukát, mind az apukát távolléti díj illeti meg. Azt is fontos tudni, hogy amennyiben ezekre az időszakokra nem fizetjük meg a távolléti díjat, az anyukáknak az esedékességet követő 3 éven belül lehetőségük van az összeg érvényesítésére, behajtására – ha a munkaügyi bírósághoz fordulnak.

Ami szintén sokszor előkerül és gyakran zavar van ezzel kapcsolatban a fejekben, az a részmunkaidős foglalkoztatás. A cégek sokszor nem tudják, hogy milyen helyzetekben kell a kismamát részmunkaidőben foglalkoztatni és gyakran a munkavállalók sincsenek azzal tisztában, hogy mikor kérhetik cégüktől azt, hogy ne teljes munkaidőben menjenek vissza dolgozni. A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy 2015. január 1-jével változott a jogszabály is.

Eszerint idéntől a kismama már azt is kérheti a munkaadójától, hogy a gyermek 3 éves koráig a munkaszerződésben foglalt napi munkaidő felében foglalkoztassa. Ha három vagy több gyermeke van, akkor ez a lehetőség a gyerek 5 éves korági áll nyitva az anyuka előtt. „A jogszabály tehát azt mondja ki, hogy a munkáltató arra kötelezhető, hogy napi 4 órában foglalkoztassa a kismamát a cég, de arra már nem, hogy ezt 6 órában tegye” – emeli ki a szabályozással kapcsolatban Dr. Hajdu-Dudás Mária. A munkajogász azt is hozzáteszi, hogy kedvezmény nem csak az anyukáknak jár: a gyermek születését követően öt munkanap pótszabadsággal számolhatnak az apukák, amit a szülést követő második hónap végéig kell kiadni a munkavállalónak, az általa kért időpontban.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter