Megjelent: 3 éve

Állásinterjúra készülsz? Így jelenj meg, ha sikert szeretnél elérni

Tanulmányok bizonyítják, hogy az első benyomás mindent meghatároz. Egy “nagy belépőnk” van, ezért érdemes arra felkészülni minden új helyzetben. Igaz ez az állásinterjúkra is. Nézzük, hogyan készüljünk fel megfelelően egy pozíció megszerzésére, ha a megjelenésről van szó!

images

A megjelenés előtt 

Ha a CV és motivációs levél beadása után átesel a telefonos rostán is, akkor jó eséllyel behívnak egy személyes találkozóra. Az is lehet, hogy a telefonos kör kimarad, és emailben egyeztetik veled a továbbiakat. Az, hogy behívnak, még csak fél siker, de a távoli szimpátia ezek szerint megvan, és valószínűleg a tapasztalataid, kompetenciáid is felkeltették az érdeklődést. Mielőtt rátérnénk a megfelelő első benyomásos megjelenésre, vegyük át, hogyan kell készülni elméletben az interjúra! 

  • Többször, figyelmesen olvasd át a beadott önéletrajzodat és motivációs leveledet, hiszen a benne foglaltakra biztosan rákérdez majd az interjú levezénylője!
  • Tudd, kikhez és mire pályázol! A vállalat weboldaláról megtudhatod a legfontosabbakat az alapításától kezdve, a történetén át, a társadalmi felelősségvállalásban játszott szerepéig. Pozitív színben tüntet fel téged, ha tájékozott vagy a leendő/választott cégedről. Ki is domboríthatod majd, mely személyiségjegyeid passzolnak a pozícióhoz vagy a brand arculatához.
  • Ha a pozíció leírásában elvárás volt a nyelvtudás, jobb, ha készülsz idegen nyelvű tesztelésre is.
  • Gondold át a bérigényed, mert elég “divatos” manapság előbb a leendő alkalmazottat megkérdezni, mielőtt ajánlatot kapna. Ne értékeld alul magad, de ne is szaladjon el veled a ló ezen a téren!
  • Fejezd ki a motiváltásgod: érdeklődj a pozícióval kapcsolatban, a várható feladatokról, a kollégákról vagy a munkaidőről. Kérdezz a céggel kapcsolatban olyan információkat, amely érdekelnek és esetleg nem találtál rá választ a vállalat honlapján. Az interjúztató látni fogja, hogy valóban motivált vagy a leendő állásod betöltésében.
  • Időben érkezz az interjúra, akár autóval, akár tömegközlekedéssel utazol, mert késni nem bocsánatos bűn. Inkább te várj, mint rád várjanak!

Randi kontra állásinterjú?

Bármilyen meglepő is a párhuzam, egy első randevú és egy állásinterjú sokban hasonlít. Be kell látnunk, hogy a korábbi virtuális benyomást személyesen tudjuk csak elmélyíteni. Az első találkozón el fog dőlni feltehetőleg, hogy “bent vagy kint” vagy.

Az, hogy időben érkezel, hogy megtiszteled-e a másik felet a megjelenéssel, hogy miként kommunikálsz, mind döntő lesz a jövődre nézve. Talán csúnyán hangzik, de el kell adnod magad. Nem véletlen, hogy akár randiról van szó, akár egy álláspályázatról, eleinte mindenki a legjobb, legértékesebb oldalát igyekszik bemutatni. Arra viszont fel kell készülni, hogy míg egy párkapcsolat kezdetén bejátszik a rózsaszín felhő, addig egy szakavatott HR-est nem tudod megtéveszteni az ígéretekkel és a jó parfümmel. Viszont egy szép mosoly már nála is sokat befolyásolhat….

Mosolyogj az interjún!

Sokan bele sem gondolunk, egy szép mosoly mennyi mindenhez kulcsot jelent. Az ápolt fogak, és a pozitív impulzust sugárzó arcmimika másokban is bizalmat gerjeszt, arról nem is beszélve, hogy komoly önbizalom növelő ereje van. Akik szenvednek attól, hogy mosolyuk messze van a tökéletestől, kuszák vagy elszíneződöttek a fogaik, azoknak érdemes ezt orvosolni, hiszen az élet számos területén érhetnek el pozitív változást egy kis anyagi befektetéssel. Tegyük hozzá, egészségügyi szempontból sem mindegy a fogaink higiéniai foka. Manapság sok korszerű fogfehérítési és fogszabályozási eljárás elérhető, amit egy nagyobb pozíció megpályázása esetén bizony követelménynek is felfoghatunk.

Hidd el, két hasonló kaliberű, kvalitású pályázó esetén arra fognak jobb szívvel emlékezni, és arra voksolnak majd inkább, aki magabiztosan és kedvesen, többet mosolygott. Mert az feltételezhetően a munkájában is megnyerő és pozitív lesz.

Az öltözéked sugallja, ki akarsz lenni!

Az öltözetünk rengeteg módon kommunikál a leendő munkatársak vagy felsővezetők felé. Azt is megmutatja, hogyan érzed magad adott pillanatban, mennyire tartottad fontosnak az interjút, és milyen stílust képviselsz, de akár azt is előre vetítheted vele, hogy milyen szeretnél majd lenni. Ismered azt a mondást, hogy “fake it, till you make it”? Lehet, hogy az előző pozíciódban egy junior voltál, aki az évek alatt rengeteget fejlődött, de még nem nyerte el az áhított pozíciót. Ebben a helyzetben azonban bemutathatod, milyen szerinted a senior éned, aki esetleg majd egy csapatot irányít, és másokról is dönt. Az öltözeteddel sugározhatod a jövőbeli önmagad, és ezzel belső motiváltságod is erősítheted!

Az, hogy ez egy nem hétköznapi alkalom, és tiszteljük azt, aki esélyt ad számunkra, kell, hogy az öltözet is kommunikálja. Az, hogy valaki elegáns, nem feltétlen jelenti, hogy egy pingvin. Rengeteg kombinációja létezik a stílusos megjelenésnek, nem kell elrejtened a valódi önmagad, sőt! 
Egy sneakeres srác is jól mutat zakóban, és bizony egy hipszternek is feldobhatja az öltözetét a megfelelően választott nyakkendő, pláne egy szemüveg. Igaz ez a hölgyekre is: attól, hogy valaki nem a kosztümös fajta, még talál megoldást...

Például a kiegészítők használatával! Sokat nyomnak a latba ezek az dolgok, és bizony  árulkodnak viselőjükről, épp ezért előnyt kovácsolhatunk belőlük. Egy szép óra, egy ízléses férfi karkötő, egy diszkrét ékszer, egy csinos öv, és máris jobb az összkép. Ezek az apróságok pontosan segítenek áthidalni azt a feszengő érzést, hogy esetleg nem vagy önmagad egy szettben. Légy kreatív, érezd jól magad a bőrödben, de törekedj a legjobb megoldásra! 

Legyen szó állásinterjúról vagy az azt követő próbanapról, esetleg egy értékelő központról (assessment center), amely során több jelentkezőt vetnek össze élesben, a megjelenésed és a mosolyod eldöntheti, hogy nyert ügyed van vagy sem!

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook