kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Aránytalanul jobban sújtotta a járvány a nőket, mint a férfiakat

Előrejelzések szerint 2030-ban a jelenleginél 100 millióval több nő lesz aktív kereső. Világszinten a nők jelenleg 23%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, és továbbra is nagyobb valószínűséggel vesznek ki szabadságot gyermekeik vagy idős hozzátartozóik gondozása céljából. Ezt a helyzetet csak tovább súlyosbította a Covid-19 járvány, mely a világ minden táján aránytalanul jobban sújtotta a nőket, mint a férfiakat.

nők munkaerőpiac járvány-

A nők munkaerejét hadrendbe állító gazdaságok jobb termelékenységről, nagyobb ellenálló képességről és a gazdasági növekedés gyorsulásáról számolnak be. Ezek után talán nem meglepő, hogy folyamatosan − és gyorsuló ütemben − nő a dolgozó nők száma. 

Előrejelzések szerint 2030-ra világszerte 100 millióval több nő lesz aktív kereső, mint jelenleg. Ennek járulékos következménye, hogy egyre nő a jövedelmük is. A nők jövedelme 2018-ban 20 ezer milliárd dollár volt, ez az érték 2020-ra 24 ezer milliárd dollárra nőtt.

Csakhogy miközben a nők egyre stabilabb helyet foglalnak el a világgazdaságban és a munka világában, továbbra is számos olyan kihívással kell szembenézniük, amelyek a férfiakat nem érintik – vagyis a fejlődés ellenére továbbra sem beszélhetünk teljes egyenlőségről.

Világszinten a nők jelenleg 23%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, és továbbra is nagyobb valószínűséggel vesznek ki szabadságot gyermekeik vagy idős hozzátartozóik gondozása céljából. Ezt a helyzetet csak tovább súlyosbította a Covid-19 járvány, mely a világ minden táján aránytalanul jobban sújtotta a nőket, mint a férfiakat - derül ki A Fidelity nemzetközi felméréséből, amely a világ hat piacán, az Egyesült Királyságban, Németországban, Tajvanon, Japánban, Kína kontinentális részén és Hongkongban vizsgálódott.

A válaszadó nők 55%-a számolt be arról, hogy ők kezelik a háztartásuk napi és havi kiadásait és bevételeit. Ez különösen igaz Kínában, Hongkongban, Japánban és Tajvanon. Az Egyesült Királyságban és Németországban ez a felelősség jellemzően egyenlő arányban oszlik meg a nők és partnerük között. 

A megkérdezett nőknek mindössze a fele (52%-a) nyilatkozott úgy, hogy aktívan részt vesz a megtakarításokkal és befektetésekkel kapcsolatos döntéshozatalban. Japán esetében ez az arány már csak 28%, de az Egyesült Királyságban is a nőknek csupán 43%-a tartja saját kezében a megtakarítással és befektetésekkel kapcsolatos döntéseket. Ezen a téren is a kínai nők bizonyultak a legaktívabbnak.

Ha pontos képet akarunk kapni a nők pénzügyeiről és az általuk hozott döntésekről, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Covid-19 járvány hatásait. A pandémia világszerte gyökerestül felforgatta az emberek életét, de tudjuk, hogy a válságok sohasem egyformán érintik a két nem képviselőit.  

Az ENSZ adatai azt sugallják, hogy a járvány gazdasági és családi életre gyakorolt felforgató hatása huszonöt évvel vetheti vissza a nemek egyenlősége terén elért előrehaladást. A lezárások, a munkahelyek megszűnése, az iskolabezárások és a csökkenő jövedelmek hatására a világ minden táján nőtt a nők nem fizetett munkaterhelése, nagyobb részt vállaltak a házi munkából, a gyermekek gondozásából is, és − ami különösen aggasztó − a nők nagyobb arányban váltak munkanélkülivé is, mint a férfiak. 

Ez az egyenlőtlen hatás egyértelműen tetten érhető a nők pénzügyi helyzetének alakulásán is, méghozzá mind a hat vizsgált piacon. Tízből három nő (a válaszadók 29%-a) arról számolt be, hogy a járvány hatására csökkent a személyes jövedelme. Ez az arány ugyanakkor megegyezett a férfiakéval – ahol számottevő különbséget tapasztaltak a felmérés készítői, az a tartalékképzés képessége volt.

A nők 31%-a úgy tapasztalta, hogy az elmúlt 12 hónap során csökkent az az összeg, amelyet félre tudott tenni – a férfiaknak csak 26%-a nyilatkozott így. A megtakarítások csökkenése nem csupán a jelenre van hatással, hanem a jövőre vonatkozó kérdéseket is felvet.

A járvány közvetlen következményeként majdnem minden ötödik nőnek (a válaszadók 18%-a) csökkentenie kellett a nyugdíj-előtakarékosságának mértékét. A járvány számos nő pénzügyi helyzetére kedvezőtlen hatással volt, de voltak pozitív példák is.

Az elmúlt 12 hónapban ugyanis a megkérdezett nők 22%-a tudta növelni a megtakarításai, és 16%-a a nyugdíj-előtakarékossága összegét. Mivel utazni és egyéb szabadidős programokban részt venni nem volt módjuk, sok nőnek több pénze maradt, amit félrerakhatott vagy befektethetett. 

„Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a most hozott döntéseknek hosszabb távú következményei lesznek. A nők a nyugdíjhoz közeledve továbbra is érezni fogják annak a kedvezőtlen hatásait, hogy életük korábbi szakaszában kevesebbet tudtak félretenni. A járvány nagyon is kézzel fogható következményeként tovább kell dolgozniuk, kevesebb megtakarítás birtokában fognak nyugdíjba menni, és változtatni kényszerülnek majd a nyugdíjas éveikre szőtt terveiken is” – mondja Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet európai igazgatója.

Fotó: unsplash.com

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megjelentek a KSH legfrissebb adatai: Így állt a foglalkoztatottak száma szeptemberben

A 15-64 évesek körében a foglalkoztatás szintje a fővárosban volt a legmagasabb. Teljes cikk

Felmérés: ezt tartják a legfontosabbnak a 45 év feletti kékgalléros dolgozók a munkaerőpaicon

A 45 év feletti kékgalléros munkavállalók lojálisabbak, 50%-uk 10 éve vagy még annál is régebben van jelenlegi munkahelyén. Ha viszont mégis... Teljes cikk

Óriási problémákat hoz az egészségügyi dolgozók számának csökkenése

Magyarországon ezer főre 330 praktizáló orvos jut, Ausztriában 540. Teljes cikk