Megjelent: 3 éve

Az építőipar és a kereskedelem kínál leginkább munkahelyeket

A munkaadók 19 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, 73 százalék nem tervez változást, míg 4 százalék számol elbocsátással. A legtöbb lehetőséget a munkavállalóknak az építőipar, valamint a kereskedelem területén kínálják, derült ki ManpowerGroup ma nyilvánosságra hozott munkaerő-piaci felméréséből.

images

images

A megkérdezett 750 munkaadó 19%-a növekedésére számít, csupán 4%-uk tervez elbocsátást, míg 73% semmiféle változtatásra nem készül 2017 első három hónapjában. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci Mutató értéke +15%. A felvételi szándék enyhén növekedett az előző negyedévhez-, és az előző év azonos időszakához képest.

„A magyar munkaerőpiacon még mindig a szakemberhiány hatásai érzékelhetőek. Tehát annak ellenére, hogy a munkáltatói kedv folyamatosan nő, a cégek továbbra sem tudják betölteni nyitott pozícióikat. Az építőipar és kereskedelem szektorokban a legjelentősebb a felvételi kedv a vállalkozók körében, mely az iparágakat sújtó munkaerő hiányból adódik. Ennek egyik oka, hogy az építőipar a ingatlanok iránti hirtelen keresletnövekedésre reagálva bővül, a vendéglátásban dolgozók nagy része pedig külföldön próbál szerencsét.

A kérdés az, hogy a hiányzó emberi erőforrás hogyan befolyásolja a szektor bővülését. Ezekben az iparágakban a munkaerő hiánya továbbra is a versenyképességet veszélyezteti, és a cégek a munkavállalókat egymástól próbálják elcsábítani. A kormány belátta, hogy cselekednie kell és muszáj engednie a bérekre rakódó magas közterhekből, azonban az így kialakuló bértöbblet még így sem fogja elérni a környező országokban elérhető szintet. A munkaerőért folyó egyre élesebb harc már átlépte az iparágak határait is, így gyakorlatilag a cégek már más szektorokból is próbálnak munkaerőt csábítani magukhoz.” - kommentálta az adatokat Horváth Miklós, a ManpowerGroup magyarországi marketing vezetője.

Ágazati összehasonlítás

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A legerősebb felvételi kedvet az építőipar területéről jelentették, ahol a mutató értéke +26%. Nagy ugrás tapasztalható a kereskedelem területén, melynek értéke 24%-ra emelkedett.

A legkevésbé optimista várakozásokat a köz- és szociális szférából (9%), a mezőgazdaság, vadászat erdészet és halászat (10%) területéről és a közüzemi szolgáltatások (3%) szektorából jelezték.

Az előző negyedévhez viszonyítva kilenc szektorból hét munkaadói növekvő felvételi kedvet jelentettek. Itt is a kereskedelem és au építőipar mutatói produkálták a legnagyobb növekedést. Ugyanakkor két ágazatban romlottak a kilátások az előző három hónaphoz képest: a gyártás, a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területein.
Az előző év azonos időszakához viszonyítva a kilenc szektorból nyolc esetében növekedett a munkáltatói felvételi kedv.

Regionális összehasonlítás

A következő negyedévben mind a nyolc régió munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak. A legnagyobb mértékű bővülést az észak-alföldi régióban várják 22%-os értékű mutatóval. A nyugat-dunántúli (17%), dél-dunántúli (17%), észak-magyarországi (16%), közép-dunántúli (15%), budapesti (15%) és dél-alföldi (15%) régiók munkaadóinál mind erős, kétjegyű értékeken áll a mutató. A legkisebb mértékű bővülést a közép-magyarországi régióban várják a munkáltatók 8%-kal.

Az előző negyedévhez képest a nyolc régióból háromban csökkent a felvételi kedv, a budapesti és közép-magyarországi régióban 4-4, a dél-dunántúli régióban 3 százalékponttal. A legnagyobb emelkedés az észak-alföldi régióban volt, ahol a 21 százalékpontos emelkedés következett be.

Cégméret szerinti összehasonlítás

2017 első negyedévében mind a négy kategóriában (mikro-, kis-, közepes- és nagyvállalatok) bővülésre számítanak a munkaadók. A legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál, ahol +22% a mutató értéke, míg +19% a közepes, és +17% a kis cégeknél. A mikro vállalkozásoknál a mutató értéke +14%.

Az előző negyedévhez képest mind a négy cégméretben növekedést jelentettek. Az előző év azonos időszakához viszonyítva ugyancsak mindegyik cégméretnél erősödött a mutató. A legnagyobb mértékben, 8 százalékponttal a kis vállalkozásoknál, a középvállalatoknál 7, a mikro vállaltoknál 5, míg a nagyvállalatoknál 4 százalékpontos az emelkedés.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter