Megjelent: 10 hónapja

Az EU Irányelvek Hatásának Megértése a Munka-Magánélet Egyensúlyára és Átlátható Munkakörülményekre: Útmutató magyar vállalkozások számára

Az EU Irányelvek a Munka-Magánélet Egyensúlyára és Átlátható és Előrejelzhető Munkakörülményekre Vonatkozóan, amelyeket 2023. januárban törvénybe iktattak, jelentős változásokat hoztak a magyar munkavégzés módjában, és mind a munkaadókra, mind a munkavállalókra hatással vannak.

Az EU Irányelvek Hatásának Megértése a Munka-Magánélet Egyensúlyára és Átlátható Munkakörülményekre: Útmutató magyar vállalkozások számára
-

Ez a cikk arra törekszik, hogy a vállalkozásoknak mélyebb betekintést nyújtson abba, hogyan valószínű, hogy az irányelvek befolyásolni fogják működésüket, és hogyan lehet a jogszabályi változásokat a legjobban végrehajtani a HR osztályok számára annak érdekében, hogy megfeleljenek a szabályozásnak.

Az EU Munka-Magánélet Egyensúlyára Vonatkozó Irányelv Háttere (EU Irányelv 2019/1158)

Az irányelvet a magyar parlament fogadta el, és 2023 elején az egész országban teljes mértékben bevezették. A munkaadók és a munkavállalók számára az alábbiakban összefoglalhatók a főbb változások:

 1. Az új apáknak (mind a biológiai, mind az örökbefogadóknak) most joguk van legfeljebb két hét apasági szabadságra (10 munkanap), amelyet a gyermek születése (vagy az örökbefogadás hivatalos bejegyzésének) hónapjának végéig bármikor igénybe vehetnek. Az első öt napra az összegzett fizetés 100%-os, a következő öt napra pedig 40%-os.
 2. A legalább egy éve munkaviszonyban lévő újszülött gyermek szülei most jogosultak 44 napos szülői szabadságra. A szülői szabadság igénybe vehető a gyermek harmadik születésnapjáig, és a fizetése 10% az összegzett fizetésből (a kifizetett gyermekgondozási támogatás összegétől levonva).
 3. Az ápolók jogosultak legfeljebb öt napig felmentést kérni a munkavégzés alól (munkabért nem kapnak) évente, hogy segítsék egy rokont vagy ugyanabban a háztartásban élő személyt.
 4. A legfeljebb 8 éves gyerekek szülei és az ápolók most kérhetik a rugalmasabb munkakörülményeket (beleértve a távmunkát és a részmunkaidőt) hat hónap munkaviszony után.
 5. Az irányelv értelmében joga van azoknak a munkavállalóknak, akik élni kívánják jogaikkal, megerősített védelemre, ideértve azt is, hogy nem szüntethetik meg a munkaviszonyukat az apasági szabadság, a szülői szabadság vagy az ápolási szabadság ideje alatt.

Az HR osztályoknak elvégzendő főbb teendők az előttük álló változásokra való felkészüléshez:

 •  Az HR dokumentációkat, ideértve a szabályzatokat, űrlapokat és folyamatokat, mind felül kell vizsgálni és felül kell dolgozni - szükség esetén újra kell írni -, hogy azok megfeleljenek a frissített jogszabályoknak.
 •  Fontos meghatározni a rugalmas munkakörülmények megadásának (vagy megtagadásának) kritériumait, és biztosítani, hogy ezeket széles körben megértik és tükrözik az összes munkavállaló munkaköri leírásában.
 •  Gondoskodni arról, hogy az HR csapat minden tagja teljesen tisztában legyen a jogszabályok következményeivel, és szükség esetén hozzáférést kapjon továbbképzéshez.

Az EU Irányelv Áttekintése az Átlátható és Előrejelzhető Munkakörülményekről (EU Irányelv 2019/1152)

Ez az irányelv is teljes mértékben érvénybe lépett Magyarországon 2023 januárjától, és módosította a meglévő Magyar Munka Törvénykönyvét. Fontos változásokat hozott mind a munkaadók, mind a munkavállalók számára, amelyek az alábbiakban összefoglalhatók:

 1. Ha egy munkavállaló határozott időtartamú munkaviszonyát meghosszabbítják, vagy újra alapítják a korábbi megszűnését követő 6 hónapon belül, akkor további próbaidőt nem lehet bevezetni. Ezenkívül, ha egy határozott idejű munkakör 12 hónapra van beállítva, akkor a próbaidőnek arányosnak kell lennie.
 2. A munkaadóknak kötelesek 7 napon belül világos írásbeli iránymutatást nyújtani az új munkavállalóknak a munkakörülményeikről, például túlóra feltételekről, szabadság napjainak számáról, felmondási feltételekről stb.
 3. A munkaadóknak részletes információkat kell nyújtaniuk a munkavállalókra vonatkozóan járó bér és egyéb költségek, például lakhatás, utazás, étkezés stb. tekintetében. Ugyanígy, ha egy munkavállalót határokon átnyúló munkavégzésre kötelezik, világosan meg kell határozni ennek a munkának a feltételeit és követelményeit.
 4. Ha a munkavállalóknak kötelező képzést kell végezniük, az utazást ingyenesen kell biztosítani, és a képzési időt a munkavállalók szokásos munkaidejeként kell számítani.

Azoknak a kulcsfontosságú lépéseknek az elvégzése, amelyeket az emberi erőforrás osztályoknak meg kell tenniük a változásokra való felkészüléshez:

 •  Minden emberi erőforrás dokumentációt, ideértve a foglalkoztatási feltételeket is, felül kell vizsgálni és felül kell dolgozni annak érdekében, hogy azok tükrözzék és megfeleljenek az új jogszabályoknak.
 •  A munkavállalói képzéssel kapcsolatos irányelvek felülvizsgálata szükséges annak érdekében, hogy azok tükrözzék az új jogokat, például az utazás és a költségek, a munkaidő stb. tekintetében.
 •  Az összes határon átnyúló munkavégzésre vonatkozó dokumentációnak világosan meg kell határozni az ilyen munkavégzés feltételeit.

Mit jelentenek ezek a változások a magyarországi munkaadók és munkavállalók számára?

Fontos megérteni, hogy az EU Munka-Magánélet Egyensúlyára és Átlátható és Előrejelzhető Munkakörülményekre vonatkozó irányelvek bevezetése Magyarországon jelentős változásokat hoz a munkaerő kezelésében, és emiatt szükség van proaktív válaszadásra.

Az irányelvek célja az volt, hogy biztosítsa, hogy a munkavállalók foglalkoztatási feltételei teljes mértékben átláthatók, hozzáférhetők és könnyen érthetők legyenek. Ugyanakkor több lehetőséget kínálnak a rugalmas szabadság elérésére, hogy jobb munka-magánélet egyensúly érhető el.

Ezek nyilvánvaló előnyök a munkavállalók számára, de ezek a változások segíthetnek a munkaadóknak is, mivel ha sikeresen bevezetik, elfogadják és megértik ezeket az új szabályokat, akkor azok képesek lehetnek egy pozitívabb, nyitottabb és barátságosabb munkakultúra elősegítésére.

 • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Pedagógusokat toboroznak a csángóföldi magyar oktatási programba

Pedagógusokat toboroz a moldvai magyar oktatási programba a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) a következő tanévre - mondta Hegyeli Attila, a... Teljes cikk

Segítség fiatal munkavállalóknak: Budapesten elindult az Ifjúsági Garancia Plusz program

Budapesten elindult az Ifjúsági Garancia Plusz program, amelynek célja, hogy a fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben,... Teljes cikk

A műszak végén a Balatonban csobbanhatnak a bolti dolgozók

Szükség lehet a munkaerőre a Balatonnál. A Tesco külön programmal motiválja a földrajzilag máshol dolgozó munkatársakat, hogy turnusokban... Teljes cikk