kapubanner for mobile
Szerző: Buzás Judit
Megjelent: 14 éve

Bankárok új szerepben

Az elmúlt évben több száz bankár számára vált bizonytalanná a jövő. Ez sokakat arra sarkallt, hogy új utakat, új lehetőségeket keressenek s ezzel új pályát válasszanak maguknak. Számukra a válság egy új karrier lehetőségét teremtette meg külföldön és Magyarországon egyaránt.

Egy évvel a Lehman Brothers Bank csődje után, a korábbi vezérigazgató, Pascale Alvanitakis-Guély saját vállalkozásba kezdett. Londoni székhellyel megalapította cégét, az Audientis Partners-t, amely tanácsadói szolgáltatást nyújt és kereskedési stratégiákat dolgoz ki spekulatív befektetési alapok úgynevezett hedge fundok részére.

A tavaly csődbe ment Lehman Brothers, az egyik legnagyobb, globális pénzpiaci vállalat, európai részlegének senior ügyfélkapcsolati vezetője, majd később vezérigazgatója volt. A francia származású hölgy 17 év szakmai tapasztalatot szerzett befektetési banki területen. Karrier útját üzleti stratégiai tanácsadóként kezdte az Arthur Andersen-nél, 1987-ben. Ezt követően a UBS Intézményi Tranzakciók csoportjában folytatta munkáját. 1998-ban csatlakozott a Donaldson, Lufkin & Jenrette-hez, annak elnökeként fő feladata a vállalat európai terjeszkedése volt. 2000-től a Lehman Brothers M&A üzletágának vezetőjeként tevékenykedett, emellett pedig üzleti tanácsadást végzett hedge fund-ok részére.

A Lehman Brothers csődje után a bankot felvásárolta a Nomura, amely azonban úgy döntött, bezárja az európai részleget s ezzel együtt az általa vezetett hedge fund tanácsadói tevékenységet is felszámolta. A 43 éves Pascale Alvanitakis-Guély-nek felajánlották ugyan, hogy munkáját a Cogent Partners nevű, amerikai befektetési nagybanknál folytassa, ő azonban úgy döntött, inkább saját lábára áll. Így hozták létre - egy másik ex-kollégájával közösen - az Audentis Partners-t. "Egy ideje foglalkoztatott már a gondolat, hogy elindítsam a vállalkozásomat, de eddig nem találtam rá megfelelő indokot. Hiányzott hozzá a kezdő lökés" - mondja. "A válság hatására megrendült az emberek nagybankokba vetett bizalma. Nem az intézményekben, sokkal inkább a személyes munkámban bíznak. Úgy gondoltam, elegendő szakmai tapasztalatot szereztem már bankárként, saját ügyfélkörrel rendelkezem, eljött az ideje, hogy belefogjak a cégalapításba. Számolva annak mindet szépségével és árnyoldalával."

A londoni bank negyedben dolgozók lelkiállapotát, és a munkahelyi légkört jól mutatja az a felmérés, mely szerint a City-ben dolgozók 41 százaléka gondolkodott egy új álláslehetőségen az elmúlt két évben. Sőt, a megkérdezettek csaknem egyharmadának kifejezett szándéka volt, hogy ne csak munkát váltson, de egy másik szektorban helyezkedjen el. A nagyszámú elbocsátások, a bizonytalan légkör, a bankszektorból való kiábrándulás és a stressz egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy a tehetségesek mérlegeljék a munkahelyváltást.

Az elmúlt 18 hónap során több száz bankárral folytatott beszélgetést Kate Grussing, a Shappire Partners vezetője. A pénzügyi szektorra szakosodott fejvadász cég igazgatója tapasztalatai alapján úgy látja, az elmúlt év során sokan határoztak amellett, hogy új karrierút építgetésébe kezdenek. Nem véletlen, hogy egyre többen váltanak pályát, hiszen várhatóan sokkal kevesebb álláshely lesz ebben a szférában az elkövetkező időszakban, mint amennyi korábban betöltésre várt. A tengerentúlon egyre gyakrabban megfigyelhető az a tendencia, hogy a senior bankárok a közigazgatásban, vagy a szabályozó szerveknél, szakmai felügyeleteknél vállalnak pozíciókat.

Tony Dolphin, a Henderson Global Investors 51 éves, vezető elemzője is hasonló helyzetbe került, amikor tavaly novemberben - a válság mélypontján -, a megszorítások következtében elbocsátották. Az első reakciója az volt, hogy új állást keres. Természetesen a bankszektorban, a londoni City-ben. Talált is megfelelő pozíciót, a második körös interjú alkalmával azonban rádöbbent, hogy megcsömörlött már ettől a munkától, s valójában sokkal jobban érdeklődik a politika, mint a részvénypiacok iránt. Így, további két hónap keresgélés után végül az Institute for Public Policy Research elnevezésű politikai intézet munkatársa, senior közgazdásza lett. A fizetése kevesebb ugyan, de több területen is hasznosítani tudja korábbi szakmai tapasztalatait és a munkaidő is rövidebb, mint a bank szakmában. Így van ideje arra is, hogy publikációkat írjon, szakmai kutatómunkát végezzen mellette. "Újfajta intellektuális kihívásokkal találtam szemben magam, amelyek ösztönzőleg hatnak rám" - meséli Tony Dolphin. Még egy fontos különbség, amire felhívja a figyelmet: a munkahelyi közeg egészen más egy kisebb szervezetben. "Itt sokkal nagyobb az összetartás, az együttműködés. A bankszektorban, ahol nagy a verseny, sok az individualista. Az Institute for Public Policy Research-nél azonban mindenkinek meghallgatják a véleményét - az idősebbekét és az egyetemről bekerült új kollégákét egyaránt" - fogalmazott.

Új karrierutat választott Elaine Sullivan, a Deutsche Bank operatív vezérigazgatója is, aki az egyik rangidős női bankvezető volt. Ő szintén tavaly döntött úgy, hogy állást változtat. "Azt éreztem, hogy a válság hatására beszűkültek a lehetőségeim. Nem láttam pontosan a szerepemet az elkövetkező időszakban, ráadásul szükségem volt arra, hogy ügyfelekkel foglalkozzak, hogy új lehetőségeket térképezzek fel. Ezért váltottam. Kétségtelenül bátor döntés volt" - mondta. Ms. Sullivan immár négy hónapja egy középvállalat vezetői tisztségét tölti be. "A banki feladataim egész napra az irodámhoz kötöttek. A mostani munkám viszont lehetővé teszi, hogy ügyfeleimmel a tárgyalótermen kívül találkozzak" - tette hozzá. Sokan meglepődtek rajta, hogy a jól jövedelmező banki állását egy olyan munkára cserélte, ami a színfalak mögött, s nem reflektorfényben végez, ő azonban úgy véli, megérte: így végre nem kell állandóan a pozíciója megtartása miatt aggódnia. 30 évnyi nagyvállalatnál eltöltött munka (szervezeti elvárások és szigorú bürokrácia) után, végre olyasmit csinálhat, amit igazán szeret és ami megadja azt a függetlenséget, amire mindig is vágyott.


Karrierváltó bankárok Magyarországon



A gazdasági válság és annak hatásai hazánkban csaknem fél év csúszással jelentkeztek, ezért nálunk még nem volt elegendő idő arra, hogy annyi új karrierút épüljön, mint Londonban. Arra azonban idehaza is jó néhány példát találunk, hogy a banki karrier helyett új irányban, új szektorban keresik boldogulásukat a bankárok. A pénzügyi szférában szerzett szakmai tapasztalatok, a jó referenciák, a kapcsolatok, a nyitottság és a vállalkozó kedv a válság idején is számos új lehetőséget teremtett számukra.

Így történt ez Kalmár Andrással is, aki három gyermek édesapja, s az egyik vidéki nagyváros bankfiók vezetőjeként dolgozott 6 éven keresztül. Munkája megkövetelte tőle, hogy sokszor napi 10-12 órát is dolgozzon. A gazdasági válság és a pénzügyi szektor leépítéseinek hatására pedig a felelősségen túlmenően, további feszültségekkel kellett szembenéznie. Úgy érezte, már nem éri meg ekkora stresszt vállalnia, ezért elhatározta, hogy új állást keres. "Biztos voltam benne, hogy a pénzügyi vonalon eltöltött évek után váltani szeretnék. Azt is tudtam, hogy nem lesz könnyű új területen elhelyezkedni, ahol kevesebb a tapasztalatom, a szakmai kapcsolatom" - mondja. Több helyre is beadta a jelentkezését és szerencséje volt. Év eleje óta a kereskedelemben dolgozik, gazdasági vezetőként. Itt is nagy a felelősség, a munka azonban sokkal nagyobb mozgásteret enged neki. Maga osztja be az idejét, ezért be tud ugrani a gyerekekért az iskolába és a cégvezetőkkel való megállapodása értelmében, időnként azt is megteheti, hogy otthonról dolgozik.

Hasonló karrierút váltásra vállalkozott Székely András, aki 8 évet töltött a bankszektorban, előbb a Raiffeisen, utána a CIB Banknál. Kezdetben az értékesítési oldalon dolgozott, nagyvállalati üzletkötőként, majd fiókvezetőként, később a vállalati üzletfejlesztési területet vezette. "Már a válság kialakulása előtt megfogalmazódott bennem, hogy jobban érezném magam, ha saját vállalkozásban kamatoztathatnám a tudásomat, de akkor még nézelődtem a bankszektorban is" - meséli. Még bankárként kapcsolatba került a KPMG-BME Akadémia működtetőjével. Vezetői és értékesítés fejlesztési tréningeket tartott számukra, meghívott előadóként. "Ekkor döbbentem rá, hogy a nagybanki szervezetben milyen sok kötöttség van. Ugyanakkor megéreztem, hogy a projektszerű működés, a látható eredmények mekkora örömet jelentenek számomra. Egyértelművé vált, hogy a továbbiakban tanácsadással szeretnék foglalkozni" - emlékszik vissza. Azóta a pénzügyi és telekommunikációs szektorra specializálódott Scale Consulting cégcsoport stratégiai, üzletfejlesztési tanácsadójaként dolgozik. Mellette elindította saját vállalkozását az Inspiráció és Innováció Kft.-t és coach-nak készül. "Ez a munka folyamatos fejlődést igényel, minden eset és minden cég más és más, így sokkal több teret ad a kreativitásnak. S bár a jelenlegi munkám sem jelent teljes szabadságot, mégis könnyebb a magánéletemhez igazítani. Így jobban tudok az első születő gyermekünkre figyelni, s több időt tudok majd vele lenni" - jegyezte meg Székely András.

Kovács Gyula, az egyik legnagyobb múlttal rendelkező hazai nagybank középvezetője volt az elmúlt 9 évben. Az egyetem elvégzése után került a budapesti központ marketing osztályára, ahol a marketinget akkoriban főként a szponzoráció jelentette. A bank a kilencvenes évek végén bővítette profilját, több lett a feladat, bővült a marketing is: egyre gyakrabban próbálták kampánnyal megnyerni a befektetőket, amelynek keretében fejlesztették internetes felületüket, sajtóhirdetések, kreatív anyagok, televíziós reklámok készültek. "Sok tapasztalatot adott, hogy az elejétől részese voltam a fejlődő marketing területnek. Több mindenben kipróbálhattam magam és számos kapcsolat adódott ezekből a feladatokból" - mesélte a szakember. Már korábban is felmerült benne a váltás ötlete, a gondolat megvalósulása azonban 2009 elejéig váratott magára.

Eleinte sportmarketinggel, EU-s pályázatok marketing tervének készítésével foglalkozott szabadúszóként. Majd tavasszal, egy ismerőse ajánlására elfogadta az Art Group Marketing Kft. cégvezetői pozícióját. A cégcsoport vállalati rendezvények (partnertalálkozók, külföldi incentív utak és csapatépítő tréningek), szakmai konferenciák, BTL kampányok megszervezésén dolgozik. Kovács Gyula elmondta, mióta nem a bank "védőburkában" tölti mindennapjait, számos új kihívással, érdekes feladattal bízták meg. "Az elmúlt hónapokban mind cégvezetőként, mind marketing, sportmarketing tanácsadóként a legkülönbözőbb cégekkel ismerkedhettem meg, míg marketing tervet készítettem számukra projektjeikhez, pályázataikhoz, vagy találkoztam velük egy-egy szakmai rendezvény szervezése során. Részt vettem Európa egyik legnagyobb vizi élményparkjának marketing terve elkészítésében is" - tette hozzá.

Hogy mit hoz a jövő? Természetesen senki sem tudhatja. De az jól látszik, hogy az elmúlt évben nemcsak a vezető beosztásban lévő bankárok számára, s nemcsak külföldön, de Magyarországon is számos új lehetőség teremtődött. A pénzügyi végzettség jó alapul szolgál arra, hogy akár önálló vállalkozóként, akár más szektorban találják meg az új karriert.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Generációváltás az auditor szakmában - miért olyan nehéz az utánpótlás képzése?

A 90-es években egy új szakma jelent meg Magyarországon: az auditor. Az akkor végzett szakemberek jó része még ma is aktív, eljött az ideje az... Teljes cikk

Nekem az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető - Andrási Zoltán bűnügyi technikus egy napja

"Minden ügy egy kihívás, de nem álmodom velük. Az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető. Ez... Teljes cikk