kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 16 éve

BME, a szerencse kovácsa

Az országos átlaghoz képest a BME-en végzettek meglehetősen kedvező helyzetben vannak, hiszen már a karrier legelején is magasabb jövedelemre számíthatnak - különösen biztos nyelvtudás birtokában. Két nyelv esetén ugyanis 300 ezer, három nyelv esetén pedig több mint 400 ezer forintot vihetnek haza.

Az elmúlt kilenc évben megfigyelhető volt, hogy a BME által megkérdezett pályakezdők azonos idő alatt egyre több szervezetnél próbálták már ki magukat. Az álláshelyek váltásának felgyorsulása jelzést ad a Műegyetemen végzettek munkaerő-piaci lehetőségeinek növekedéséről. A 2005-ben végzettek 60 százaléka dolgozik első munkahelyén, amely a kilenc év adatait megvizsgálva a legalacsonyabb érték. Ezzel szemben tovább nőtt a legalább harmadik munkahelyét taposók száma. A nőkre, és az építőmérnökökre, és az építészmérnökökre jellemző leginkább a munkahelyek gyakori váltása. A 2003-ban végzetteknek már csak fele dolgozik első munkahelyén. A gyakori elpártolás oka a karrierlehetőségekben, és a más cégnél történő előrelépésben keresendő.

A 2005-ben végzettek 12,5 százaléka rendelkezik mellékállással, amely az építészmérnökökre jellemző a leginkább. Ennek oka feltehetőleg az, hogy általában több tervezőirodának is bedolgoznak, ráadásul a vállalkozók aránya is ezen a karon a legmagasabb. A 2002-ben és 2003-ban végzett évfolyam adatait 3,5 éves időtávon vizsgálva kijelenthetjük, hogy a mellékállást vállalók aránya nem csökkent.

Szakmában elhelyezkedni

A pályakezdő mérnökök munkaerő-piaci helyzetének további javulását jelzi, hogy egyre magasabb arányban sikerül a végzetteknek szakmájukban elhelyezkednie. Kilenc év adatait vizsgálva kijelenthető, hogy mindezidáig a 2005 friss diplomásai bizonyultak a legalkalmasabbnak ebből a szempontból: másfél évvel a diplomaszerzést követően 82 százalékuk dolgozott a végzettségének megfelelő munkakörben. A szakmában történő elhelyezkedés a képzés költségeinek gyorsabb megtérülését jelenti, hiszen az, aki a szakmájában helyezkedik el, jövedelemelőnnyel rendelkezik.

Érdekesség viszont, hogy a nők szívesebben vállalnak szakmájuktól eltérő munkát. Az elmúlt nyolc évben minden alkalommal az építészmérnökök, és az építőmérnökök körében volt a legmagasabb a szakmájukban elhelyezkedők aránya. Így van ez most is: az Építőmérnöki Karon tanultak közül mindenki, az Építészmérnöki Karon végzetteknek pedig 94,7 százaléka dolgozik szakmájában. Ezzel szemben nem tudtak a szakmájukban elhelyezkedni azok a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, a Közlekedésmérnöki Kar, valamint a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar végzősei. Nem meglepő, hogy azok, akik a szakmájukban dolgoztak, a képzés során szerzett ismereteket most is sokkal inkább felhasználhatónak ítélték, mint a többiek.

Vezetői beosztás, előrelépési lehetőség, elégedettség

Az, hogy elégedett-e az ember munkahelyével, számos tényező befolyásolhatja. Ilyen például az átlag feletti kereset, a lakóhely közelsége, az előrelépési lehetőség, illetve a vezetői beosztás. Ez utóbbi furcsamód éppen a nők esetében fontos tényező, mivel a Nemzetközi Valutaalap közgazdászainak egy kutatása szerint erős korreláció van a nők gazdasági-szociális státusza és az átfogó növekedési mutatók között. Ezért is szomorú, hogy a BME női diplomásai kisebb arányban töltenek be vezető pozíciót: míg a férfiak 13,2 százaléka vezető, addig a nőknek mindössze 11,5 százaléka. A nemek közötti egyenlőtlenség egyébként jobban érződik, ha a 2003-ban végzettek két időpontban felvett adataira esik tekintetünk. A két évvel ezelőtt mért egy százaléknyi különbség (a férfiak 12,5 százaléka, a nők 11,6 százaléka volt akkor vezető) megtízszereződött.

A nagy karriert álmodóknak érdemes megjegyezniük, hogy az adatok alapján a vidéken dolgozók gyorsabban jutottak előre a ranglétrán. Míg a fővárosban munkát vállalók 10,3 százaléka töltött be valamilyen vezető pozíciót, addig a vidékiek 23,0 százaléka. A beszélt nyelvek számának növekedésével szintén növekszik a vezető beosztásban dolgozók aránya. Azok körében, akik egy nyelvet beszélnek a vezetők aránya 11,8 százalék, a három nyelvet beszélők esetén ez az érték 16,7 százalék.

Az irányítói munkakör önmagában egyfajta megtartó erővel bír az álláspiacon. Az is a vezetőkre jellemző, hogy ők látnak inkább szakmai perspektívát maguk előtt. Ezt az elméletet döntötte meg a 2003-as évfolyam, ugyanis teljesen ellentétes képet produkáltak: a vezetők körében kilenc százalékkal magasabb volt az új munkahelyet keresők aránya, továbbá a beosztottak háromnegyede, a vezetőknek pedig csupán fele látott maga előtt szakmai perspektívát jelenlegi munkahelyén. A kérdést először négy éve tették fel, azóta az előrelépésben bizakodók aránya most érte el a legmagasabb értéket (mint kiderült, a férfiak bizakodóbbak a gyengébbik nemnél). A munkájukkal teljes mértékben elégedett válaszadók a Gépészmérnöki, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki, valamint az Építőmérnöki Karon találhatóak legmagasabb arányban. A 2003-ban végzettek legelégedettebb válaszadói a Természettudományi és a Gépészmérnöki Karról kerültek ki.

A multi a nyerő

Az adatok arról árulkodnak, hogy a végzettek közel egynegyede 500 fő feletti vállalkozásoknál dolgozik, de a mikro- és kisvállalkozásoknál elhelyezkedők száma is jelentős. A legnagyobb létszámú cégeknél átlagon felüli arányban találhatók műszaki menedzserek, villamosmérnökök és mérnök-informatikusok. Az építészmérnökök továbbra is előszeretettel dolgoznak kis méretű cégeknél. Amíg a nőkkel a kicsi, addig a férfiakkal az 500 fő feletti szervezetekben találkozunk leggyakrabban.

A végzettek döntő többsége (88,3 százalék) a piaci szférában dolgozik, és csak a válaszadók 8,8 százalékának a munkahelye valamely közintézmény. A munkaadók között leggyakrabban többségében külföldi magántulajdonú vállalkozások találhatóak. Állami tulajdonú vállalkozásoknál a férfiakra, míg a családi vállalkozásoknál nőkre és építészmérnökökre lelhetünk. A fővárosban dolgozók korábbi években tapasztalt részaránya nem változott, továbbra is átlag feletti a pályakezdő mérnökök budapesti koncentráltsága, amely főleg a Villamosmérnöki és Informatikai Karra jellemző. A válaszadók 5,1 százaléka dolgozik külföldön.

69 percet ingázva

Először 2001-ben diplomázott fiataloknak szegezték azt a kérdést, hogy hány percet ingáznak naponta lakóhelyük és munkahelyük között. Az eltelt öt év alatt több mint húsz perccel (69 percre) nőtt a napi átlagos ingázással töltött idő. A budapesti székhelyű cégek alkalmazottai, ahogy egy évvel korábban, úgy most is 73 percet ingáznak naponta, míg a vidékiek jelentősen kevesebbet, 57 percet. Miután minden évfolyamra igaz, hogy a végzettek zöme a fővárosban dolgozik, így a növekvő ingázási idő oka feltehetően a közlekedés megváltozásában keresendő. Közhelynek számít, de igaz, hogy a budapesti közlekedés évről-évre időigényesebb, amely az utazással eltöltött idő növekedésében is megmutatkozik. A 2003-ban végzettek munkába járással töltött ideje az elmúlt két év alatt lényegében nem változott.

Országos adatokat vizsgálva elmondható, hogy szinte minden negyedik munkavállaló legalább egy órát ingázik a munkahelyére. A mobilitási hajlandóság, a rugalmasság az elmúlt négy évben végzetteket vizsgálva növekedett. Míg a 2002-ben végzettek 55 százaléka, addig a 2005-ben végzettek 60,9 százaléka költözne el, ha munkája megkívánná. A mobilitás tekintetében is jelentősek a különbségek a nemek között. Kevésbé mobilak a mellékállással rendelkezők, a civil vagy közszférában dolgozók, valamint a Villamosmérnöki és Informatikai Karon végzettek.

Annak ellenére, hogy a fiatalok a legrugalmasabbak, a KSH országos felmérése alapján elmondható, hogy a 20-24 évesek 52,8 százaléka, a 25-29 éveseknek pedig 63,9 százaléka a munkához jutás érdekében nem vállalná a más országrészbe való költözést.

Megtérül a nyelvérzék


A válaszadók 34,8 százaléka kettő, míg 2,7 százaléka három nyelven beszél. Míg az egy főre jutó nyelvvizsgák száma stagnál, addig az angol nyelv ismerete egyre általánosabbá válik, ugyanis a végzettek legnagyobb részének ebből a nyelvből van igazolt nyelvtudása. Amíg három éve a végzettek 62,5 százaléka, a 2005-ben diplomát szerzettek 84,5 százaléka beszél angolul közép- vagy felsőfokon. A német nyelv ismerete kissé viszont visszaesett. A KSH vizsgálatai alapján elmondható, hogy a 15-29 éves korosztályt tekintve 1998 óta a fiatalok nyelvtudása terén jelentős előrelépés történt. A legtöbbek által beszélt nyelvekből legnagyobb arányban felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezők most is a francia nyelvet beszélők körében találhatók.

A nyelvtudást leginkább a fordításra, társalgásra, tárgyalásra használják. A nemek közötti "nyelvtudás-párbajban" most is magasabb arányban rendelkeznek a férfiak angol nyelvvizsgával, mint a nők, ám a németet, a franciát és az egyéb nyelveket illetően a gyengébbik nem kerül ki győztesen. A nyelvtudásukat egyébként a válaszadók 79,5 százaléka használja munkája során, ez 44 százalékkal (97 ezer forinttal) magasabb átlagkeresetet tett lehetővé számukra. Elmondható továbbá az is, hogy a munkáltatók elismerik anyagilag a munkavállaló által beszélt nyelvek számának növekedését is. Amíg az egy nyelvet beszélők 276 ezer forintot, addig a kettő nyelven beszélők már 300 ezer forintot, a három nyelven beszélők átlagosan 411 ezer forintot kerestek 2007 februárjában.

Jövedelmi viszonyok


A kereseteket elnézve, az Építészmérnöki Karon végzettek jövedelmi helyzete mutatta a legnagyobb mértékű javulást. Az országos helyzethez képest tehát a végzettek átlagban továbbra is kedvező helyzetben vannak, azaz a BME diploma az átlagnál magasabb jövedelmet jelent, már a karrier legelején is. Ez alól kivételt képez a Gépészmérnöki, valamint a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar. A 2003-ben végzettek között a Gépészmérnöki, valamint a Közlekedésmérnöki Kar hallgatói produkálták a legintenzívebb jövedelemnövekedést: két év alatt a nominál átlagjövedelem 57 százalékkal, illetve 55 százalékkal nőtt.

Összehasonlítva a 2005-ben végzett férfiak és a nők átlagkeresetét, megállapítható, hogy egy nő, férfi kollégája 2006. évi havi átlagkeresetének átlagosan mindössze 68 százalékát kereste, és a 2007. évi februári keresetek aránya is csak kicsivel volt kedvezőbb (71 százalék). A Műegyetemen végzett nőknek kisebb esélyük van kiugró jövedelemre, mint férfi évfolyamtársaiknak. A budapesti telephelyű cégek alkalmazottai jelentős bérelőnyt mondhatnak magukénak a más városokkal élőkkel szemben.

Ma egy vállalkozás számára már versenyelőnyt jelent a megfelelően kialakított béren kívüli juttatások rendszere. A 2005-ben végzettek esetén a béren kívüli juttatásokra vonatkozó említések 4 százaléka, míg a 2003-ban végzettek esetén három százaléka irányult cafetéria rendszer keretében kapott juttatásokra. A 2006-os Országos HR Benchmark Felmérés eredményei alapján elmondhatjuk, hogy cafetéria rendszert rugalmassága és széleskörű alkalmazhatósága ellenére a felmérésben résztvevő munkaadóknak csak egyharmada alkalmazta.

Gyimóthy Éva, HR Portal
Forrás: A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem friss diplomásainak elhelyezkedési esélyei, BME Diákközpont
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk