Megjelent: 2 éve

Büntetés ellenére is széthajtják a cégek a dolgozókat

Csak a túlórakeretek túllépésével tudja egyre több termelő cég teljesíteni a megrendeléseket. A dolgozók pedig a magasabb fizetés reményében mennek bele a veszélyes játékba.

images

Többféle módon próbálják kijátszani a munkaidő nyilvántartását is a cégek. Akár hamis munkaidő nyilvántartással vagy az elektronikus be- és kiléptetőrendszerek kijátszásával. Vannak olyan, főleg gyártást végző cégek, amelyek a költségvetésükbe a túlóra miatti büntetéseket is beleszámolják -írja a Népszava.

A lap emlékeztet, hogy a munka törvénykönyve szerint a kötelező munkaidőn túl évi 250 óra rendkívüli munkavégzést rendelhet el a munkáltató. Ha kollektív szerződést kötnek a dolgozókkal, akkor ez a keret 300 órára is felemelkedhet. Az ipari cégeknél többnyire a 300 órás korlát, amelyet azonban jócskán túllépnek a dolgozók. A lap idéz egy autóalkatrész és kiegészítő gyártó üzem dolgozójától, aki azt mondja 650 órát túlórázott szeptember végére. Ez azt jelenti, hogy heti 4-6 napon át 12 órázik Az eddigi rekorder egy december végére 800 túlórát teljesített munkás volt - említett néhány kirívó példát László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke. Szerinte a feldolgozóiparban szinte nincs olyan munkavállaló, aki ne lépte volna túl a törvényben megengedett túlórakereteket az idénre.

A Pénzügyminisztérium legutóbbi foglalkoztatásfelügyeleti vizsgálata is megállapította, hogy az ellenőrzött 9 703 munkáltató kétharmadánál voltak jogsértések, amelyek a 41 ezer ellenőrzött munkavállaló 61 százalékát érintették. A legkirívóbb probléma, a feketefoglalkoztatás mellett a munkaidővel, a pihenőidővel és a rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértésekkel találkoztak a legtöbbször az ellenőrök. Január-június között a gépiparban 1588, a feldolgozóiparban 580 munkavállalónál állapítottak meg ilyen jogsértést. Az iparban egyébként 10-ből 7 dolgozót szabálytalanul foglalkoztatnak.

A cégek két dolgot tehetnek, vagy fizetik a büntetést a szabályok megsértése miatt vagy kozmetikázzák a munkaidő nyilvántartást. A szakszervezeti vezető szerint a túlhajtott munkavállalóknál gyakrabban fordulnak elő roncsolásos munkahelyi balesetek, gyors tempóban romló egészségügyi állapotuk miatt a későbbiekben ráadásul jóval többe is kerülnek majd a társadalombiztosítási rendszernek. Erről azonban a dolgozókat is nehéz meggyőzni. Van, hogy a munkaadó fenyegeti kirúgással vagy egyéb szankciókkal a túlórázást megtagadókat, a dolgozók azonban többnyire maguk is örülnek a túlórának, mert pénzszerzési lehetőséget látnak benne.

nepszava.hu;fotó:pixabay

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter