Megjelent: 2 éve

Büntetés ellenére is széthajtják a cégek a dolgozókat

Csak a túlórakeretek túllépésével tudja egyre több termelő cég teljesíteni a megrendeléseket. A dolgozók pedig a magasabb fizetés reményében mennek bele a veszélyes játékba.

images

Többféle módon próbálják kijátszani a munkaidő nyilvántartását is a cégek. Akár hamis munkaidő nyilvántartással vagy az elektronikus be- és kiléptetőrendszerek kijátszásával. Vannak olyan, főleg gyártást végző cégek, amelyek a költségvetésükbe a túlóra miatti büntetéseket is beleszámolják -írja a Népszava.

A lap emlékeztet, hogy a munka törvénykönyve szerint a kötelező munkaidőn túl évi 250 óra rendkívüli munkavégzést rendelhet el a munkáltató. Ha kollektív szerződést kötnek a dolgozókkal, akkor ez a keret 300 órára is felemelkedhet. Az ipari cégeknél többnyire a 300 órás korlát, amelyet azonban jócskán túllépnek a dolgozók. A lap idéz egy autóalkatrész és kiegészítő gyártó üzem dolgozójától, aki azt mondja 650 órát túlórázott szeptember végére. Ez azt jelenti, hogy heti 4-6 napon át 12 órázik Az eddigi rekorder egy december végére 800 túlórát teljesített munkás volt - említett néhány kirívó példát László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke. Szerinte a feldolgozóiparban szinte nincs olyan munkavállaló, aki ne lépte volna túl a törvényben megengedett túlórakereteket az idénre.

A Pénzügyminisztérium legutóbbi foglalkoztatásfelügyeleti vizsgálata is megállapította, hogy az ellenőrzött 9 703 munkáltató kétharmadánál voltak jogsértések, amelyek a 41 ezer ellenőrzött munkavállaló 61 százalékát érintették. A legkirívóbb probléma, a feketefoglalkoztatás mellett a munkaidővel, a pihenőidővel és a rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértésekkel találkoztak a legtöbbször az ellenőrök. Január-június között a gépiparban 1588, a feldolgozóiparban 580 munkavállalónál állapítottak meg ilyen jogsértést. Az iparban egyébként 10-ből 7 dolgozót szabálytalanul foglalkoztatnak.

A cégek két dolgot tehetnek, vagy fizetik a büntetést a szabályok megsértése miatt vagy kozmetikázzák a munkaidő nyilvántartást. A szakszervezeti vezető szerint a túlhajtott munkavállalóknál gyakrabban fordulnak elő roncsolásos munkahelyi balesetek, gyors tempóban romló egészségügyi állapotuk miatt a későbbiekben ráadásul jóval többe is kerülnek majd a társadalombiztosítási rendszernek. Erről azonban a dolgozókat is nehéz meggyőzni. Van, hogy a munkaadó fenyegeti kirúgással vagy egyéb szankciókkal a túlórázást megtagadókat, a dolgozók azonban többnyire maguk is örülnek a túlórának, mert pénzszerzési lehetőséget látnak benne.

nepszava.hu;fotó:pixabay

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter