kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Eljött a quitfluencerek kora

Az egyre emelkedő megélhetési költségek mellett a dolgozók anyagi támogatása és a munka-magánélet egyensúly javítása lehet a kulcs a tömeges kilépés megelőzéséhez.

quitfluencer munkaerőpiac felmondás-

A növekvő gazdasági bizonytalansággal szembesülve a vállalatoknak mind pénzügyi, mind jólléti kérdésekkel foglalkozniuk kell, hogy támogassák alkalmazottaikat, és elejét vegyék a felmondásoknak - derül ki az Adecco Csoport, a világ egyik vezető munkaerő-szolgáltatójának új kutatásából.

  • Világszerte a munkavállalók háromötöde (61%) attól tart, hogy a jelenlegi fizetésével nem tudja majd megtartani korábbi életszínvonalát az emelkedő megélhetési költségek mellett.
  • A munkavállalók 27%-a tervezi, hogy a következő 12 hónapban felmond munkahelyén, és csaknem fele (45%) már aktívan keres munkát. 
  • Tízből hat munkavállaló (61%) bízik abban, hogy hat hónapon, vagy annál rövidebb időn belül képes lesz új állást találni, még akkor is, ha recesszió fenyeget. A változó makrogazdasági környezet ellenére a munkavállalók nagy része úgy érzi, hogy ő irányítja a munkaerőpiaci helyzetet.
  • A Z generáció munkaerőpiacra lépése felélesztette a rugalmasság iránti igényeket: a munkavállalók közel fele már átállt a négynapos munkahétre (47%), és 64%-uk fizetéscsökkentést is vállal ennek érdekében.

Az Adecco publikálta harmadik globális munkaerő-tanulmányának eredményeit: a Global Workforce of The Future Report 2022 -t. A jelentés 25 ország 34 200 válaszadójának (irodai és fizikai munkavállalók egyaránt) szemszögéből mutatja be a munka világát.

"Annak érdekében, hogy a munkavállalók ne csatlakozzanak a felmondási hullámhoz - ami globális szinten egyre csak terjed - a vállalatoknak meg kell ragadniuk a pillanatot, hogy új prioritásokat állítsanak fel. Nem szabad csupán a fizetésemelés hagyományos eszközére hagyatkozniuk, az embereik iránti elkötelezettségüket kell megerősíteninük. A munkavállalók elvárásainak való megfelelés során a vállalatoknak újra kell gondolniuk a rugalmassággal kapcsolatos nézeteiket, mivel nagy különbséget jelent azon dolgozók számára, akik még nem döntöttek a munkahelyváltás mellett" - véli Valerie Beaulieu-James, az Adecco Csoport értékesítési és marketing igazgatója. 

Szerinte a probléma kezeléséhez a megtartási stratégiát kell előtérbe helyezni, melynek első lépése, hogy a vezetők párbeszédet folytassanak csapatuk tagjaival a karrierjükről. Elengedhetetlen, hogy befektessünk a saját munkavállalóinkba, és biztosítsuk számukra az egész életen át tartó tanulási lehetőségeket. Az át- és továbbképzés kritikus fontosságú, ha meg akarjuk erősíteni a munkáltató és az alkalmazott közötti kapcsolatot a munka új világában. Kulcsfontosságú, hogy vezetőink képesek legyenek a munkahelyi célok világos kommunikációjára, ezzel motiválva a munkavállalókat és összekapcsolva e célt az ő személyes céljaikkal.”

A kutatás szerint az infláció az, ami leginkább aggodalomra ad okot a munkavállalók körében. Világszerte ötből három (61%) dolgozó aggódik amiatt, hogy a fizetése nem elég magas ahhoz, hogy megbirkózzon a jelenlegi inflációs rátával és az ezzel járó megélhetési válsággal. Emiatt a munkavállalók több mint felénél (51%) megnőtt a másodállás vállalásának valószínűsége, és tízből közel négy fizikai munkás (35%) elismeri, hogy a megélhetés érdekében vállalt már el olyan munkát, ahol készpénzben fizettek. 

A felmérés rávilágít, hogy mekkora befolyása is van a "quitfluencerek"-nek: a munkavállalók több mint kétharmada (70%) fontolgatja, hogy maga is kilép, ha látja, hogy kollégái elhagyják a céget. Azok az országok vannak leginkább kitéve a quitfluencer-jelenség kockázatának, ahol a legnagyobb a kilépésre hajlamos munkavállalók száma. A felmondás valószínűsége Ausztráliában (33%), Svájcban (32%), valamint Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában (31%) a legnagyobb.

Globálisan a Z generációt 2,5-szer nagyobb valószínűséggel befolyásolja a felmondás, mint a “baby boomer” generáció tagjait. 

A felmérés eredménye egyértelműen azt mutatja, hogy a vállalatoknak a munkavállalók megtartására kell összpontosítaniuk, hiszen világszerte a dolgozók közel egyharmada (27%) szeretne felmondani a munkahelyén a következő 12 hónapban. Ennek a csoportnak majdnem a fele (45%) már aktívan keres munkát. A vállalatoknak viszont van lehetősége megállítani ezt a trendet: az átképzési és megtartási programokba való befektetéssel elejét vehetik a felmondási hullámnak.

A fiatalabb generációk egyre jobban lázadnak a "kapzsi munkahely" gondolata ellen, és távol tartják magukat az olyan állásoktól, amelyek átveszik az irányítást az életük felett. A Z generáció közel fele (47%) már átállt a négynapos munkahétre, míg a Baby Boomer korosztály mindössze 18%-a dolgozik ebben a munkarendben. 

Az összes munkavállaló 32%-ának, aki jelenleg heti négynapos munkarendben dolgozik, több mint fele (51%) fizetéscsökkentést is vállalt a rugalmasabb beosztás érdekében. Bár a négynapos munkahét egyelőre még nem kulcsfontosságú tényező a munkahelyválasztás szempontjából, ez gyorsan megváltozhat. Éppen ezért minden vállalatnak nyitottnak kell lennie a rugalmas munkakörnyezet kialakítására, hogy a munkavállalók hosszú távon, a változó igényeik mellett is elégedettek és elkötelezettek maradjanak. A tehetségek megtartásának érdekében 2023-ban és azon túl a vállalatoknak szem előtt kell tartaniuk, hogy a fizetés nem minden. Jelenleg a rugalmas munkarend és az egészségesebb munka-magánélet egyensúly a legfontosabb.

Cikkünket arról, hogy mi az a 13 jel, ami arra utal, hogy egy munkavállaló felmondani készül, itt olvashatják.

Fotó: unsplash.com

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk