kapubanner for mobile
Megjelent: 10 hónapja

Először a magyaroknak adjunk munkát: Jáhny Ákos, Get Work Trend

Jönnek a beruházások, nagy a magyar gazdaság munkaerőéhsége. Egyre több cég Ázsiából toboroz fizikai munkára, Mongóliától a Fülöp-szigetekig jönnek a vendégmunkások. Jáhny Ákos, a Get Work Trend stratégiai igazgatója amellett érvel, hogy először a hazai álláspiacon nézzünk körül és a lehető legtöbb magyarnak adjunk munkát. Ehhez javaslatcsomagot dolgoztak ki a döntéshozóknak. Hol vannak a tartalékok?

Jáhny Ákos Get Work Trend-

Magyarországon 300 ezerre tehető a munkaerő-tartalék létszáma, ebből 80 ezer munkavállaló szólítható meg - jelentette ki Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a HR Portál májusi konferenciáján.

A Get Work Trend a Diversitas Kft-vel közösen javaslatcsomagot tett le a kormányzati döntéshozók asztalára, miként lehetne még több magyar munkavállalót bevonni az elsődleges munkaerőpiacra.

“Rengeteg új beruházás indul a következő egy-két évben Magyarországon. Nincs idő hezitálni, olyan megoldások szükségesek, amelyek a lehető legrövidebb időn belül és a lehető legtöbb magyar munkavállalót tudják nyújtani a gazdaságnak” - kezdi Jáhny Ákos.

Javaslatcsomagjuk egyik fő eleme az úgynevezett “Palló-projekt”. A cél megtalálni az összes olyan használható, vagy használhatóvá tehető munkavállalót, akiket célzott felnőttképzéssel a lehető leggyorsabban legalább betanított segédmunkára, szalagmunkára, vagy egyes folyamatok részfeladatainak az ellátására képessé lehet tenni.

Ahhoz, hogy ez sikeresen történjen meg, a Get Work Trend és a Diversitas egy 4 pillérű fejlesztési koncepciót javasol. Nézzük, miből is áll ez röviden.

1. A közfoglalkoztatásban részt vevő munkaerő-tartalék országos és térségi felmérése, elemzése, értékelése.

Jáhny Ákos elmondta, hogy jelen pillanatban sem a munkaadóknak, sem a munkaerő-közvetítésben és kölcsönzésben részt vevő vállalkozásoknak nincsenek naprakész információik arról, hogy mennyien vannak, illetve milyen képességekkel, tudással, motivációval, mentálhigiénés állapottal bírnak azok, akik a közfoglalkoztatásban még szerepelnek, vagy az elmúlt 12-18 hónap során kerültek ki abból, de időközben esetleg nem sikerült elhelyezkedniük. Ennek alapos felmérése és elemzése nélkülözhetetlen.

2. A munkaerőigény térségi alapú felmérése

Indokolt a munkaadói oldalt is megkérdezni. Láthatóvá kellene tenni, hogy a nagy munkaerőigényű beruházóknak milyen munkaerőre és milyen számban lesz szükségük az elkövetkezendő évek során.

3. Képessé tenni és tudást átadni a felnőttképzési rendszerben

Ebben nagy szerepet kapnának a Felnőttképzési Centrumok, amelyek azt mozdítják majd elő, hogy a beruházók által igényelt alacsony szintű, nagy számú, de érdemi értéket teremtő munkakörök betöltéséhez szükséges tudást a korábbi közfoglalkoztatottak akár néhány hónap alatt is elsajátítsák. Ez megadhatja a megbúvó opcionális munkaerő számára azt a tudást, fejlesztheti azokat a képességeket, illetve úgy erősítheti meg mentálhigiénés szempontból ezeket az embereket, hogy valóban alkalmasak legyenek belépni és megragadni a munkaerőpiacon. Ne feledjük azt sem, hogy a versenyszférás gyári bér két-háromszorosa a közfoglalkoztatottként elérhető keresetnek.

4. Utógondozás, orientáció a munkaerő-közvetítők bevonásával

A koncepció kidolgozói szerint az eredményességhez és a hatékonysághoz kell a munkaerő-kölcsönző szektor bevonása is. A munkavállalóknak az átképzés után és a versenyszférába belépéskor ugyanis „fogni kell kezét” utógondozással, tanácsadással, a munkaadói-munkavállalói igények, lehetőségek összecsiszolásával. Ezzel a közfoglalkoztatásból áthozni kívánt munkaerő nagyobb biztonságban érezné magát.

Jáhny Ákos szerint a jelenlegi közfoglalkozatottak közül e projekttel legalább 15– 20 000 fő legkésőbb 2024 tavaszára/nyarára alkalmassá tehető az elhelyezkedésre.

Hol vannak még tartalékok?

A közfoglalkoztatottakon kívül még több szegmensben is lát munkaerő-tartalékot a szakértő. “Érdemes lenne fókuszálni a szakképzésből lemorzsolódott huszonéves rétegre: ők sok esetben egy-két éves szakképzés után képesek egy szakmát kitanulni. Ám ehhez egyértelműen új, vagy kibővített fejlesztés koncepció lenne szükséges a szakképzés és a felnőttképzés terén. Az ő esetükben azonban a munkaadóknak nagyobb türelemre van szükségük. Tovább tart a kiképzésük, amely nem annyira versenyképes a 14 héten belül érkező külföldi vendégmunkásokkal” - mondja Jáhny Ákos.

Néhány ezer fővel lehetne növelni a nyugdíjas munkavállalók számát is. Igaz, sokan közülük életkorukból fakadóan gyári, fizikai munkára korlátozottan vethetőek be.

A gyesről visszatérők körében is lehetne növelni a létszámot. A versenyszférában látni jó példákat arra, hogy a kismamák igényeire, bioritmusukra alakítottak ki műszakokat.

“Ha ma egy vállalkozás szeretne megfelelő számban munkavállalókat toborozni, akkor ki kell lépnie a komfortzónából, elhagyni az évtizedes rutinokat és minden lehetőséget meg kell vizsgálnia. Elképzelhető, hogy a mix belsős állományból, diákokból, nyugdíjas munkavállalóból, kölcsönzött munkaerőből áll össze” - fogalmaz.

Végezetül hozzáteszi: “Lehet, hogy egyszerűbb az ázsiai vendégmunkások felé fordulni. De először a magyaroknak adjunk munkát! Magyarul beszélnek, a határokon belül élnek. Ha a cégek ezzel a hozzáállással keresnek a hazai álláspiacon munkaerőt, és minél több magyar munkaerőt sikerül bevonni az elsődleges munkaerőpiacra, annál kevesebb, nagyobb összköltségű külföldit kell felvenniük. Ehhez rugalmasság, türelem és tudatosság kell.”

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk