Szerző: Várkonyi Zsolt
Megjelent: 1 éve

Enyhítések, adókönnyítések, gazdasági újraélesztés - Mit hoz a május?

Bár a koronavírus-járvány nem ért véget, egyre több ország döntött úgy, hogy fokozatosan újraindítja gazdaságát. Magyarországon is könnyítenek a korlátozásokon, miközben a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be. Összefoglaltuk, milyen változásokra számíthatunk májustól.

images

Újraindul az élet

Orbán Viktor április 24-én a Kossuth rádióban bejelentette, hogy május 4-től szigorú menetrend mellett újraindulhat az élet Magyarországon. A gazdaság felélesztésében Ausztriát tekinti példának, ahol az üzletek, iskolák, múzeumok is újra megnyitják kapuikat.

Budapesten továbbra is érvényben maradnak a kijárási korlátozások, viszont vidéken az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak, valamint újra megnyithatnak az éttermek, kávézók teraszai, kerthelyiségei, és látogathatóak lesznek a szabadtéri strandok.

Ami a szállodaipart illeti, egy fővárosi szállodaigazgató tömeges elbocsátásokra számít. "Ha nem sikerül az államnak az ágazati szereplők között jó arányban szétosztani a támogatást, sorra mehetnek tönkre szállodák, akár a 80 százalékuk is lehúzhatja a rolót" - mondta.

Május 4-én Olaszországban is újraindul az élet, még ha nem is teljesen. Elsőként az építő- és a kisiparosok vehetik fel a munkát. Értesülések szerint körülbelül 2,8 millió olasz térhet vissza munkahelyére.

KönnyítésekÁprilis 29-től

a korábbinál is szélesebb körben érhető el a munkahelyvédelmi bértámogatás. A módosítás értelmében azok a munkavállalók, akiknek a részmunkaideje 50 százalék alá csökken, havonta és egyénenként akár 100 ezer forintot meghaladó támogatásban is részesülhetnek. A lehetőségéggel többek között a Continental is élni kíván, mely a hírek szerint 4000 dolgozójára igényel bértámogatást.

A gazdaságvédelmi akcióterv második fázisa öt fő területre, a munkahelymegőrzésre, a munkahelyteremtésre, a kiemelt ágazatok megerősítésére, a vállalkozások finanszírozására, a családok és nyugdíjasok védelmére koncentrál - hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerdán. Mint elmondta, a felülről nyitott munkahelyvédelmi bértámogatásra 195 milliárd forintot szánnak, a kutatás-fejlesztésben dolgozók 40 százalékos bérkiegészítésére 32 milliárd forint áll rendelkezésre.
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke szerint az érdemi módosításoknak köszönhetően a kormány új bértámogatási rendszere 300 ezer munkahelyet védhet meg.

Segítséget jelenthet a dolgozóknak, hogy a fizetés nélküli szabadság ideje alatt is jogosultak maradnak az egészségügyi ellátásra. Május 1-től a munkáltató fizeti ki a havi 7.710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot. A szociális hozzájárulási adó mértéke július 1-től két százalékponttal - 17,5 százalékról 15,5 százalékra - csökken.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az álláskeresési támogatás továbbra is 3 hónapig jár. Vagyis a juttatásra való jogosultságot időtartamát nem növelte meg a kormány. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón újságírói kérdésre elmondta, hogy az év második felében a kormány munkahelyteremtésre készül. Azt is elmondta, hogy a közmunkások száma 83 ezer főre csökkent, de a közmunka-program akár 230 ezer fősre is bővíthető szükség esetén, bár nem ez a cél. Terveznek átképzéseket és oktatási programokat is.

Adózási könnyítésekről is döntött a kormány, ennek egyik fontos eleme, hogy a nagy összegű adótartózók listájának összeállításakor a NAV nem veszi figyelembe a veszélyhelyzet alatt és azt követő harminc napon belül esedékes tartozást.

Felsőoktatásban és felnőttképzésekben résztvevő tanulókat érintő kedvezmények is életbe lépnek májustól. A hallgatók május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhetik a kedvező kamatozású, szabad felhasználású Diákhitel 1-et akár 350 000 forint értékben. Ezen kívül bevezetik kamatmentes, teljesen szabad felhasználású Diákhitel Pluszt is, mely felsőoktatási hallgatók számára maximum félmillió forint, míg az innovációs- és technológiai miniszter által meghatározott felnőttképzésekben résztvevő tanulók esetén maximum 1 200 000 forintos összegben lesz elérhető. Megszűnik viszont a Nyelvtanulási Diákhitel, mely májustól kamatmentessé válik.

Csehországban májusra is kiterjesztik az Antivirus programot, melynek lényege, hogy a kormány a koronavírus-járvány által sújtott cégeknél magára vállalja az alkalmazottak bérének nagyobbik részét. Az állam azoknál a cégeknél, amelyek tevékenysége a járvány miatt szünetel, kifizeti az alkalmazottak bérének 80 százalékát, míg azon cégeknél, amelyek tevékenységét negatívan befolyásolta a járvány, a bérek 60 százalékát.

Növekvő munkanélküliségAz Egyesült Államokban az utóbbi hetekben 26 millió fölé emelkedett az állásvesztések száma. A már nem első alkalommal benyújtott segélykérelmek száma az április 11-ével záró héten 15,976 millió volt. Az előző héten 11,912 millió volt a benyújtott kérelmek száma.

A németek sem túl bizakodóak, a szövetségi kormány készülő előrejelzése tömeges munkanélküliséget és csődhullámokat prognosztizál. A felmérés szerint a német gazdaság teljesítménye 2022-ben érheti el a 2019-es szintet.

Franciaországban sem jobb a helyzet, ahol márciusban 246 ezerrel nőtt az álláskeresők száma, ez történelmi rekord.

Magyarországon is növekvőben van a munkanélküliek száma, az NFSZ múlt héten közölt adatai szerint 281 ezren keresnek állást, márciusban 17 ezer fővel többen, mint februárban. Azonban úgy tűnik, hazánkban az első negyedéves béradatokra nem gyakorolt komoly hatást a koronavírus-járvány, ezt támasztja alá, hogy márciusban 19 százalékkal volt magasabb a fizikai átlagbér, mint egy éve.

Segítség az álláskeresőknekMegújult a kormányzati álláskereső portál, a munka.hu, melyen jelenleg körülbelül 6 ezer állás található. Az oldalon a munkaadók válogatni tudnak az álláskeresők által feltöltött önéletrajzok között. A portálon ezen felül megtalálhatóak a jelenleg elérhető támogatási formák is. Szintén az álláskeresőknek nyújthat segítséget a Talentuno közösségi adatbázisa, melyben olyan magyar cégek találhatóak, akik a jelenlegi krízishelyzetben is aktívan keresnek új munkaerőt.

Nyitókép: Alexandra_Koch from Pixabay
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kint vagyunk a vízből? Folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma

Júniusban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma az előző havihoz képest 85 ezerrel, a tavaly júniusihoz mérve 98 ezerrel nőtt, és elérte a 4... Teljes cikk

Munkaerőpiac: a szálláshely és a szabadidő szektor szenvedte meg leginkább az elmúlt évet

A legnagyobb mértékű létszámcsökkenést a szálláshely szolgáltatás, a sport-, szórakoztató, szabadidős tevékenység és a szociális ellátás... Teljes cikk

GKI: folyamatosan romlik a foglalkoztatási hajlandóság

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága az áprilisi látványos javulás óta lassan, de folyamatosan romlik. Így is minden ágazatban több cég... Teljes cikk