Megjelent: 14 éve

Esélyegyenlőségi képzés a jövő HR-eseinek

A sokszínűségi és társadalmilag felelős gyakorlatok a humánerőforrás kezelésében is egyre inkább teret hódítanak. Ezek a gyakorlatok azonban sokszor rendszerezetlenek, ösztönösek. A jövő HR szakemberei most esélyegyenlőségi képzés keretében ismerkedhetnek meg a fenntartható fejlődés és a társadalmi felelősség szempontjaival, áll a Népszavában.

Munkáltatóként, illetve egy munkáltató képviselőjeként a munkahelyi sokszínűség gyakorlati megvalósításához szükséges, hogy ismerjük, felismerjük és félelem nélkül kezelni tudjuk a köztünk lévő különbségeket. Ezért fontos, hogy a jövő HR szakemberei már a képzés ideje alatt megismerkedjenek a fenntartható fejlődés és a társadalmi felelősség szempontjaival - elsősorban, mint a munkáltatókkal szemben támasztott követelményekkel. Ehhez nyújt segítséget az a tananyag, amelyet Szociális és Munkaügyi Minisztérium Munka és Magánélet Munkacsoportja dolgozott ki, a Pécsi Tudományegyetemmel és a gödöllői Szent István Egyetemmel együttműködésben, írja a Népszava.

Az egy féléves tantárgy keretében a hallgatók ismereteket szerezhetnek a fenntartható fejlődés és társadalmi felelősség kapcsolatáról, megismerkednek a munkahelyi sokszínűség legfontosabb fogalmaival, az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség törvényi szabályozásáról, hazai és nemzetközi jó gyakorlatairól. A tananyag célja, hogy a leendő HR szakemberek legyőzzék a védett tulajdonságokkal rendelkező, például cigány, fogyatékos vagy meleg személyekkel kapcsolatos előítéleteiket. A hallgatók ezáltal felkészültté válnak a különféle kisebbségi és hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó munkavállalók, így a nők, nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozó, fogyatékos vagy eltérő kulturális közegből származó dolgozók speciális szükségleteinek kezelésére.

A négy egyetemen bevezetett humán erőforrás tanácsadó mesterképzés hallgatói egy átfogó előadássorozaton vesznek részt, amely három alapvető területet érint.

A tananyag kialakításakor szempont volt, hogy a tanultak a gyakorlatban is alkalmazhatóak legyenek. A felelős gyakorlatok kialakítására tett javaslatok között legfontosabb, hogy a vállalat a fenntarthatóság érdekében az érintettekre, azaz a megrendelők és partnerek mellett a dolgozókra is támaszkodjon.

Azért, hogy a hallgatók a képzésen megszerzett tudást később, a munkájuk során is hasznosíthassák, a gyakorlati foglalkozásokon és szemináriumokon a hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatásának hasznát működő vállalkozásokon keresztül is áttekintik.

A képzési modul próbaoktatása a 2009-es tavaszi szemeszterben zajlott, a humán erőforrás tanácsadó mesterképzés keretében. Ez a mesterszak tavaly indult először, és a jelentkezők körében igen nagy népszerűségnek örvend. A Pécsi Egyetem kurzusára például háromszoros túljelentkezésből választották ki azt a háromszáz hallgatót, akik a levelező képzésben részt vesznek. Az egyetem idén nappali tagozatos képzés elindítását is tervezi.

A Foglalkozás speciális helyzetű csoportokkal, egyénekkel című képzési modul a kidolgozásban együttműködő intézményeken kívül ősztől a Debreceni Egyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem humán erőforrás tanácsadó mesterképzésének is kötelező tantárgya lesz.

Népszava
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Indul a Yettel idei digitális tananyagfejlesztő pályázata

Június 2-ig várják a pályázati ötleteket a negyedik ProSuli keretében. A zsűri által legjobbnak értékelt húsz projekt egy négy hetes online... Teljes cikk

Varga Liviust is bevonta tanulási hetébe a multi - esettanulmány

Április 18-21. között képzési és fejlődési lehetőségekkel tűzdelt hetet szervezett munkatársainak a Yettel Magyarország. A Learning Week névre... Teljes cikk

Lázár János és Nagy István is kikerült a MATE Alapítványának kuratóriumából

Új tagokat választottak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumába Lázár János és Nagy István miniszter helyett -... Teljes cikk