kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Ezeket kell biztosítania egy munkáltatónak a dolgozói számára

Egy munkáltató és a dolgozói között kölcsönös kapcsolat van, mely természetesen tele van jogokkal, ugyanakkor kötelezettségekkel is. Ezek nagy része írásban is van rögzítve, például a Munka Törvénykönyvébe van foglalva. Persze minden cég meghatározhat ezeken felül is további, önként vállalt kötelezettségeket is magának.

images

Ezeket kell biztosítania egy munkáltatónak a dolgozói számára

Ebben a cikkben a teljesség igénye nélkül nézzük meg, hogy egy munkaviszonyban milyen kötelességei vannak a munkáltatónak.

A munkáltatónak kell biztosítania a munkaszerződést

Ha legális, bejelentett munkáról van szó, akkor az mindig munkaszerződéssel jár. Szerencsére az olyan állásportálokon, mint például a TatabanyaAllas csak ilyenekkel találkozhatunk. De azért mégis érdemes erre figyeljünk, ne hagyjuk magunkat átverni!

Ez a dokumentum tartalmazza a bruttó bérünket, és hogy miként fogják ezt kifizetni számunkra. Továbbá szerepel benne a munkaidő, a munkavégzés helye, a próbaidő hossza, valamint a felmondással kapcsolatos minden fontos információ.

A munkaszerződés mindkét felet védi, ugyanakkor mindkét fél felé megfogalmaz kötelezettségeket is. Ennek a dokumentumnak az elkészítése a munkáltató feladata és egyben felelőssége is.

A megfelelő munkaruházat

Vannak olyan munkakörök, ahol nem írnak elő semmilyen kötelező viseletet, de olyanok is, ahol pontosan megmondja a munkáltató, hogy mit viselhetünk és mit nem. Továbbá ott vannak a kötelező munkaruházatot és/vagy munkavédelmi ruházatot megkövetelő munkakörök is.

Előbbiek esetén nem kötelezi semmi a cégeket az egységes munkaruházatra, ők dönthetik el, hogy ezt előírják-e, vagy sem. Erre kiváló például szolgálnak a vendéglátás egyes területei vagy a céges ügyfélszolgálatok. Itt tehát nem is törvényszerű az, hogy a munkáltató biztosítja a ruhát, a legtöbb esetben ennek beszerzése a munkavállaló feladata.

Ellenben a munkavédelmi ruhák esetén már más a helyzet. Itt már törvény írja elő, hogy a munkáltatóknak kötelességük beszerezni és biztosítani azt a védőruházatot, amit az adott munkakörben, munkakörülmények esetén előírnak a szabályok.

Biztonságos és ergonomikus munkakörülmények

Legyen szó akár irodai munkavégzésről, akár home office-ról, a munkaadó cégnek megfelelő munkakörülményeket kell biztosítania. A biztonságos és ergonomikus munkakörülmények azt jelentik, hogy az elektronikai eszközök, melyekkel a munkavégzés történik (ilyen pl. a számítógép) jól működjenek (pl. ne legyenek zárlatosak). De az ergonomikus dolgozóasztalnak és irodai széknek is rendelkezésre kell állnia. És mindezt a munkáltatónak kell biztosítania!

De nem csupán ezt kell biztosítani a cégnek, ahol dolgozunk, van itt még más is. Monitor előtt végzett munkakörök esetén például 10 perc pihenő jár minden órában. A szemünk, a látásunk nagy igénybevételnek van ugyanis kitéve ilyenkor, ami egészségkárosodáshoz is vezethet. Továbbá az ülőmunka sem egészséges, így ebben a 10 percben mindenképp át kell mozgatnunk magunkat, melyre szintén lehetőséget kell biztosítania minden munkáltatónak.

Láthatjuk tehát, hogy nekünk is vannak jogaink, minket is véd a munkaszerződés, ne feledkezzünk hát meg róla!

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Pénzbüntetést kapott egy orvos, aki valótlan igazolást állított ki

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádirata alapján a bíróság - nem jogerősen - súlyos pénzbüntetést szabott ki egy orvossal szemben, aki... Teljes cikk

Megkéseltek több amerikai vendégoktatót Kínában

Négy amerikai főiskolai oktató sérült meg egy késes támadásban az északkelet-kínai Csilin tartományban - közölte az amerikai média és amerikai... Teljes cikk

Minden tizedik brit dolgozó korábban hagyja abba a munkát a jóidő miatt

Vannak olyan dolgozók, akik a betegszabadságukat is kiveszik, hogy élvezzék a jóidőt. Teljes cikk