kapubanner for mobile
Megjelent: 10 hónapja

Felvételi 2023: Rekord rekord hátán

Az idei felsőoktatási felvételi eljárásban került be 77 éves diák germanisztikára, 73 éves dizájner szakra, 72 éves informatikatanárnak és 70 éves jogász karra. Szinte minden egyetemen rekordszámú elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben.

A felsőoktatásba felvettek száma 28 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, ez az elmúlt tíz év legmagasabb száma. 126 449 felvételizőből 94 785-öt vettek fel, és tíz felvett jelentkezőből 8 diák állami ösztöndíjjal kezdi meg tanulmányait.

felsőoktatás felvételi 2023
A felsőoktatásba jelentkezők és felvettek száma (2001-2023)

43 százalékkal nőtt a vidéki egyetemekre felvettek száma, idén már minden második diákot ilyen intézménybe vettek fel.

A Debrecen-Miskolc-Nyíregyháza háromszögbe idén négyezerrel több diákot vettek fel, a Dunaújvárosi Egyetemen 130 százalékkal nőtt a felvettek száma, a kecskeméti Neumann János Egyetemen 71 százalékos az emelkedés, a veszprémi Pannon Egyetemen 58 százalék, a Soproni Egyetemen pedig 76 százalék. 

34 százalékkal nőtt a műszaki, természettudományi, mérnöki és informatikai területre (MTMI) felvettek száma, azaz minden negyedik felvett a MTMI-területre került be. Műszaki területen 44 százalékos a növekedés, az agrárium területén 28 százalékos, a pedagógusképzésben pedig 67 százalékos, vagyis minden második felvett jelentkező a kiemelten preferált szakokra került be. 

Pedagógusképzésre10 514 jelentkezőt vettek fel, ami az elmúlt hat év legjobbja. A  tanárképzés esetében 29 százalékos a növekedés, mintegy 1500-an osztatlan tanárképzésre nyertek felvételt, emellett 57 százalékkal, közel kétezerre nőtt az úgynevezett rövidciklusú tanárképzésre felvettek száma, akik más képzési területről jelentkeztek át tanárszakra. A tanítóképzésre felvettek száma 94 százalékkal nőtt, és jelentős az emelkedés az óvodapedagógusi képzésben résztvevőknél is. 

Gazdaságtudományi területen 22 százalékkal több a felvettek száma. 

A felvettek 62 százaléka modellváltó intézményben kezdi meg tanulmányait. A legtöbb diákot az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vette fel. Átlag felett nőtt a hátrányos helyzetű régiókból felvettek száma. 

Vettek fel 77 éves diákot germanisztikára, 73 évest dizájnernek, 72 évest informatikatanárnak és 70 évest jogásznak.
    Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy pótfelvételi idén is lesz; akit nem vettek fel vagy nem adott be jelentkezést az általános eljárásban, az még megteheti. A pótfelvételire csütörtöktől lehet jelentkezni elektronikusan, de csak egy jelentkezési helyet lehet megjelölni - fűzte hozzá. Jelezte, a pótfelvételi eredményeit augusztus végén hirdetik majd ki.

ELTE

Az idén felvett hallgatók száma a 2022-es csúcsot is felülmúlja az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE): szeptemberben 12 225-en kezdik meg itt felsőfokú tanulmányaikat.

Alapszakra 7802, felsőoktatási szakképzésre 180, mesterszakra 2964, osztatlan szakra 1279 hallgatót vettek fel. Az elsőévesek közül 9620-an nappali, 2416-an levelező,  189-en pedig esti munkarendben fogják megkezdeni tanulmányaikat. Az új hallgatók 85 százaléka, 10 424 jelentkező állami ösztöndíjas finanszírozási formában tanulhat.

A legtöbb hallgatót a bölcsészettudományi kar (2278) veszi fel, ezt a gazdálkodástudományi (2226), majd a pedagógiai és pszichológiai kar (1546) követi.
Az egyetem legnagyobb létszámmal induló alap-, illetve osztatlan szakjai a jogász (818), a programtervező informatikus (687), a gyógypedagógia (612) és a pszichológia (431). Az ELTE mesterszakjai közül a vezetés és szervezés (280) az első, ezt követi a pszichológia (276), a pénzügy (203) és a marketing (148).

Az újonnan hirdetett szakok közül a művészeti instruktor 14, a vállalkozásfejlesztés 15, a kulturális mediáció 31 hallgatóval indul szeptemberben.

A magyar jelentkezők körében is nagyon népszerűek az angol nyelvű képzések (7 alap- és 17 mesterszak): míg 2018-ban még csak 134-en kezdték meg a tanulmányaikat ilyen képzéseken, addig idén már 746-en, ezzel pedig a tavalyi létszámot (628) mintegy 20 százalékkal növelte az egyetem. 

Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem hat karán 2796-an kezdhetik meg tanulmányaikat a szeptemberben induló tanévben, ami csaknem 20 százalékos emelkedést jelent a múlt évhez képest. Jelentősen nőtt az első helyen a Semmelweisre jelentkezők száma, és jellemzően magasabb pontszámokra volt szükség a bejutáshoz idén, mint tavaly. Állami ösztöndíjas helyet 2514-en szereztek.

Nemcsak a minimálisan szükséges ponthatár, de a felvettek átlagpontszáma is emelkedett.

Az Általános Orvostudományi Karra 444 pontot kellett elérni a bejutáshoz, az elmúlt hat év adatait összehasonlítva az idei a legmagasabb ponthatár - tudatták, kiemelve: idén 1318-an jelölték meg első helyen a Semmelweis Egyetem orvosképzését, ami 33 százalékos emelkedés a három évvel ezelőttihez képest.

Az orvosképző egyetemek közül idén is a Semmelweisre való bejutáshoz kellett a legtöbb pont, és az ország elsőéves orvostanhallgatóinak mintegy 40 százaléka ide fog járni.
Az Egészségtudományi Karon (ETK) 20 százalékkal növekedett az első helyes jelentkezők száma tavalyhoz képest, a képzéseik közül a gyógytornász szakirányon a legmagasabb a felvételi ponthatár (429 pont). Az Egészségügyi Közszolgálati Kar mesterképzéseire kétszeres volt a túljelentkezés, a Fogorvostudományi Karon pedig csaknem hatszoros túljelentkezést regisztráltak.

A Gyógyszerésztudományi Karon a ponthatár a múlt évinél tízzel magasabb, 372 lett, és 203-an nyertek felvételt.
Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Felvételi 2023: Rekord rekord hátán
2. oldal -
3. oldal -
4. oldal -

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tanár is munkavállaló!?

Employer branding, toborzás, munkáltatói márka, karrierút, megtartás, juttatások, bérbenchmark stb. Szinte már elcsépelt szavak, unalomig... Teljes cikk

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, azaz „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító... Teljes cikk

Hányan vannak azok, akik munka nélkül egyáltalán nem engedhetnék meg maguknak a tanulást?

Az Eurostudent legfrissebb felmérése szerint hazánkban a felsőoktatásban tanuló hallgatók egynegyede (25%) közepes anyagi nehézségekkel küzd, míg a... Teljes cikk