kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 10 éve

Gép kontra ember - IT-alkalmazások a kiválasztásban

Az értékelő központok (Assessment Centre, AC) hagyományos, papír alapú szűrési gyakorlata rendkívül elavult. Amellett, hogy a kiértékelőkre felesleges adminisztratív terhek is hárulnak, egyszerre több jelentkező felmérése csak jelentős többletmunkával lehetséges - a válaszok kiértékelése ugyanis mindig manuálisan, egyesével történik. Ezért szakemberek segítségével kerestük a választ arra, hogy mennyire előnyösek az IT-alkalmazások a kiválasztásban, illetve melyek azok az esetek, amikor mindenképp célszerű a géppel támogatott szűréssel kiválasztani a megfelelő munkaerőt.

IT-alkalmazások előnye a kiválasztásban

A Talentsiftr egy olyan egyedülálló, teljes egészében online elérhető alkalmazás, amely amellett, hogy valós munkakörülményeket reprodukál, olyan hatékony szűrést és alapos készségtesztelést tesz lehetővé, amely a hagyományos kiválasztási módszerekkel nem lehetséges - nyilatkozta a Hr Portálnak Magyar Márton, az Arboreus product managere.

Az alkalmazásnak köszönhetően a jelölt modern munkakörnyezetben bizonyíthatja problémamegoldó képességét összetett feladatokon keresztül, és azokat valóban objektív módon mérheti a HR-szakember. "A Talentsiftr nem csak az értékelő központok 'papírmentesítésére' alkalmas platform, hanem egy olyan komplex szolgáltatáscsomag, amely a teljes kiválasztási folyamatot végigköveti. A jelöltek az egész napi programot egyszerre látják, így a készségek mellett az időgazdálkodási képességük is mérhető. Mi több, ezek a tesztek az új kollégák kiválasztása mellett a már meglévő alkalmazottak fejlesztéséhez is alkalmazhatóak" - mondta az ötletgazda Magyar Márton.

London egy kattintásra innen

A papír alapú kiválasztás hosszadalmas, sokkal több erőforrást igényel az előkészítés és feldolgozás is. A Talentsiftr rugalmas és újrafelhasználható (lehetőséget ad a vis maior esetek kezelésére, illetve menet közben is módosítható), az eredmények könnyebben áttekinthetők és összehasonlíthatók. Fontos kiemelni azt is, hogy a rendszer azonnal ellenőrizhető és az információk globálisan hozzáférhetők , például tegyük fel, hogy a cég HR-je Londonban, a kiválasztási folyamat Budapesten zajlik, a folyamat előkészítése, lebonyolítása és kiértékelése anélkül megtörténhet, hogy bárkinek utaznia kellene. Természetesen az eredmények mindig visszakereshetőek.

A megoldás egyik legnagyobb előnye, hogy egyszerre több értékelő központ futtatható, akár távolról, online felügyelve is, jelentős munkamennyiséget és időt spórolva ezzel a kiválasztást végző cégnek. Az egyedi elvárásoknak megfelelően is kialakítható felületen a jelöltek már csak a képességfelmérő feladatokkal találkoznak, a szükséges utasításokat és a kiértékelés teljes folyamatát az előre konfigurált rendszer végzi, a tesztre adott válaszok az adminisztrációs felületen folyamatosan nyomonkövethetőek.

A Talentsiftr alkalmazást az agilis fejlesztésre specializálódott EU Edge csapata fejlesztette. "A programozás során a legnagyobb kihívást az admin és a módosításokat elvégző háttérrendszer összehangolása jelentette. A programnak, az egyszerű és könnyen kezelhető felület mellett, egyszerre kell biztosítania az adott parancsok végrehajtását, tesztelését és azok élesítését is. Az alkalmazás egyik legnagyobb vívmánya ugyanis éppen az, hogy a teljes alkalmazás és ezzel az egész tesztelési folyamat minden körülmények között egyedi igényekre szabható" - mondta Sebestyén Gábor, az EU Edge fejlesztője.
Kiválasztás IT alkalmazással kontra papír alapú tesztelés

Mindkét típusú kiválasztási eszköznek megvannak a maga előnyei és hátrányai, egyik sem tudja száz százalékosan helyettesíteni a másikat, így véleményem szerint a két módszer körültekintő vegyítése hozhat megfelelő eredményt a toborzás-kiválasztás során - mondta Pataki Géza, a Kelly Financial Resources üzletágvezetője.

A készségeket, képességeket vizsgáló tesztek nagy része már most is elérhető online változatban, melyeknek nagy előnye a gyors és automatizált kiértékelésben rejlik. Vannak azonban olyan kiválasztási eszközök, mint pl. a grafológiai vizsgálat- elsősorban vezetői pozíciók betöltése esetén- melyet egy online alkalmazás sosem helyettesíthet. A nyelvi tesztek egy részét is ki lehet váltani online teszttel, de éppúgy, ahogy a papír alapú teszt nem képes például a különböző nyelvjárásokat vagy kiejtésbeli különbségeket értékelni, az informatikai rendszer sem képes rá, legalábbis egyelőre.

Mint minden fejlesztés, az informatikai fejlesztéseken alapuló kiválasztási rendszerek célja is elsősorban a hatékonyság növelése, minél rövidebb idő alatt. Azonban a személyes benyomás lehetőségét ezek a rendszerek teljesen nélkülözik; tehát nem lehetünk biztosak abban, hogy több hasonló kvalitásokkal rendelkező jelölt esetén valóban megvan-e a kölcsönös szimpátia a HR-vezetővel, a szakmai vezetővel vagy a csoporttal, amelyben az új munkatárs dolgozni fog. Ennek hiánya pedig könnyen vezethet felmondáshoz bármely fél részéről a próbaidő végén.

Vannak azonban olyan kompetenciák, melyek mérésére a papír alapú tesztek egyáltalán nem alkalmasak, például az Excel tudás feltérképezése.

Az informatikai rendszeren alapuló kiválasztást segítő eszközök kiválóan alkalmazhatóak arra is, hogy térben és időben összekössék a HR-szakembert és a jelöltet, így a több körös kiválasztási folyamat egy szakaszában, akár online felületen keresztül is megvalósítható az interjúztatás.

Ember vagy gép?

A papíralapú kiválasztás előnye, hogy a kapott adatok ellenőrzését és feldolgozását ember végzi. Hátránya szintén, hogy ember végzi - tette a témához Giller Tamás, a DLM Solutions Kft. üzletágvezetője. Nagyon fontos, hogy az ilyen adatok feldolgozását ki végzi és majd a végén a döntéshozó elé milyen információ tartalom kerül. Egy HR-kompetencia vizsgálat nagyon sokrétű, amely alap emberi, érzelmi, értelmi képességeken túl szakmai dolgokat is vizsgál. Ha ezt egy személy ellenőrzi, osztályozza, akkor nem biztos, hogy a leendő munkavállaló, a pályázó valós kiértékelést kap. Az emberi tényező előnye, hogy nem csak száraz adatokat vizsgál, hanem adott esetben a kérdés és a válasz mögé is lát a kiértékelést végző személy. De ahogy ez előnye is, ugyanúgy hátránya is, hiszen például a szimpátiát teljes mértékben nem fogja tudni kihagyni az értékelésből. Ráadásul egy munkavállaló kiválasztásánál a szimpátiának igenis nagyon komoly szerepe van, még ha ez munkajog szempontjából problémás is. Ha két ugyanolyan kvalifikált kolléga közül kell választani, akkor az utolsó körökben, tesztekben már semmit nem számít, hogy ki mihez ért, hanem csak az számít, hogy melyikük szimpatikusabb.

Előnyös, ha a kiválasztást IT-alkalmazással végzik, mivel az adminisztráció lerövidül, és az egyes szituációkra adott válaszlépések, megnyilvánulások azonnal monitorozhatóak, a későbbiekben pedig lépésekre bontva elemezhetőek - tette hozzá Pataki Géza.

Tömeges felvételre praktikus az IT-alkalmazás

Felsővezetők kiválasztásához és tömegtoborzáshoz a Kelly Services is használ hasonló alkalmazást, amely a kiválasztási folyamat egy elemét, jelen esetben az Assessment Centert, helyezi át egy virtuális, online platformra.

A hasonló eszközök alkalmazása mindenképpen kifizetődő, ha a vállalat ugyanarra vagy közel hasonló munkakörre, nagy létszámban tervez munkaerő felvételt; ilyenkor a külső szolgáltatók igénybevétele javasolt. Licencek vásárlása vagy saját alkalmazás fejlesztése inkább abban az esetben lehet célszerű, ha a tömeges felvétel nem eseti, hanem rendszeres a cég életében.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy minél több technikai eszközt vagy informatikai rendszert használunk a kiválasztás során, annál nagyobb a hiba lehetősége; "ami elromolhat, az el is romlik".

Az ilyen típusú kiválasztást csak multi cégek, esetleg hazai nagyvállalatok alkalmazzák - mondta Giller Tamás. Azok, amelyeknél általában nagyobb a fluktuáció vagy extrém módon bővülnek. Náluk ezeknek a feldolgozása nem valósítható meg kézi módszerekkel, ezért természetesen szükség van ezek számítógépes támogatására. Kisvállalkozások nem élnek ezekkel a lehetőségekkel.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Robotoktól való félelem súlyosbíthatja a munkaerőhiányt a vendéglátásban

Azok a dolgozók, akik attól tartanak, hogy robotok helyettesítik őket, nagyobb valószínűséggel számolnak be stresszről és nagyobb eséllyel... Teljes cikk

Több munkalehetőséget és magasabb bért ér az AI-tudás

A felmérésben a nagy cégeknél a mesterséges intelligenciával rendelkező pályázók 36 százalékponttal nagyobb valószínűséggel kaptak meghívást... Teljes cikk