Megjelent: 6 hónapja

Hogyan alakítsuk ki az irodát? - javaslatok a post Covid munkatérre (1.)

A Covid még jó ideig hatással lesz az irodaterekre. Hogyan lehet újradefiniálni az irodát úgy, hogy hatékonyabbá tegye munkát, mégis reagáljon a koronavírus okozta kihívásra? Pók Enikő belsőépítész, a Környezettervezés.hu és studioNeked vezető tervezője, 8 év iroda tervezési tapasztalattal a háta mögött szembesült ezzel a dilemmával. Sorozatában erre ad ötleteket.

images

Covid előtt: cellás és open office irodák, sűrűn, egymás mellett


Korábban jellemzően open office munkaterületeket kevertünk cellás irodákkal. A pénzügyes, az irodavezető, az ügyvezető asszisztense, az ügyvezető külön, zárt irodákban dolgozott, míg a kollégák, szervezeti egységenként, jellemzően egy open office részbe kerültek. Őket akusztikai panelekkel határolták el a folyosótól, egymástól, de jellemzően 160 cm széles bencheknél ültek, 4-6-8 fős csoportokban, egymás mellett.

A Covid alatt előírt másfél méteres távolságtartás megváltoztatta az irodák képét. A következőkben az open space irodák bútorozásával foglalkozunk, a munkaasztalok ideális elrendezési lehetőségeivel, a fény, szellőzés, és egyéb aspektusok vizsgálatára, a kis terjedelem miatt nem térünk ki.
Egy fős cellás irodában könnyebb a távolságtartásEgy fős cellás irodában könnyebb a távolságtartás


Másfél méteres távolságtartás betartása


Ha szigorúan, az ember vállától mérjük a betartandó távolságot, akkor átlag ergonómiai adatokkal számolva, nem 150 cm széles asztalok elhelyezésére van szükség, hanem minimum 210 cm-es távolság betartására két ember között, az orrtól mérve, hisz egy ember szélessége, alap ergonómiai értékekkel, 60 cm. Viszont azt is tudjuk, hogy 150-160 cm szélesség bőven elegendő egy laptoppal dolgozó kolléga számára, aki nem tárol iratokat az asztalán, azok feldolgozása okán, a 210 cm-es asztalt pedig szerintem mindenki pazarlónak érzi. Akkor mi erre a helyzetre az ideális megoldás?

150 cm egymással szemben: paraván, plexi!


Kérdés, hogy egymással szembeni ültetés esetén hogyan biztosítható a 150 cm-es távolságtartás. A mai modern irodai asztalok mélységét illetően, főképp, ha azok nem szabadon álló típusok, hanem egy vázra integrált benchek, akkor a 70 cm asztalmélység is elegendő, általános irodai igények esetén. Az előírt távolságtartást minimum 2 x 75 cm mély asztallappal, köztük paraván rögzítésével lehet megoldani. Az elválasztás anyaga lehet plexi, amelynek előnye, hogy könnyen integrálható meglévő szerkezetekhez, önhordó jellege révén. Lehet bútorlap, amit asztalos gyárt a meglévő bútorhoz, de akkor felerősíti a munkazajt. Lehet akusztikus paraván, ami csökkenti a munkazajt, színes jellege miatt jó kedvre deríti az előtte dolgozót, finom tapintásának és látványának köszönhetően jó érzést kelt a munkatársakban.
Használjunk paravánokatHasználjunk paravánokat

Hogyan tartható a másfél méteres távolság egymás mellett, ha maradnak a hat-nyolc fős benchek?


Ha szigorúan vesszük a 210 cm-es tengelytől mért távolságot, akkor csak 210 cm széles asztallapokkal kivitelezhető a helyzet, vagy olyan módon, ha 1-1 asztalt kihagyunk, és csak minden 2. helyre ül ember. Ekkor, érdemes minden 2. asztal közepére paravánt felállítani, a szeparáció miatt. Ez a megoldás kevésbé helytakarékos, mint a következőben javasoltak, viszont nem igényli új bútor beszerzését. Ha a bérleti területen, a régi elrendezési kialakításon nem szeretne változtatni a cég, ideális megoldás lehet.

Célszerű a kihagyott székek helyére növényt állítani, hogy jelezzük, az nem munkahely, illetve az intimitás megteremtése miatt. A növények pozitív élettani hatással vannak az emberre, friss levegőt termelnek, egyes fajtái tisztítják a levegőt, az embert a zöldek gondozására késztetik, így kötődés alakul ki a munkahelyi környezethez is.

Korábban elterjedt volt, színes akusztikai paravánok használata, két kolléga elválasztása esetén. A színek pozitív élettani hatásainak megfelelően örömöt, boldogságot, nyugalmat, kiegyensúlyozottságot, jó kedvet kölcsönöznek az embernek, mindezeket a cég brandszíneihez igazítva a vállalati arculatot is tükrözik, ami erősíti a munkavállalók elkötelezettségét. A paravánok anyaga lehet plexi, vagy lehet kárpitozott, esetleg bútorlap, de jó tudni, utóbbi erősebben veri vissza a munkazajt. Bár költséghatékony megoldásnak tűnik, de hosszú távon ront a munka hatékonyságán.
Ilyen akusztikus panelekkel is elválasztható a térIlyen akusztikus panelekkel is elválasztható a tér

Okulva a Covid helyzetből, tegyük lehetővé a kollégáknak, hogy tisztaságot tarthassanak maguk körül. Célszerű az asztalokra fertőtlenítő törlőkendőt elhelyezni, hogy biztonságban érezzék magukat. De tudjuk, hogy az ipari , HEPA-szűrővel ellátott légtisztító berendezések és a plazmatechnológiás levegőfertőtlenítés lehet az igazán hatékony megoldás.

Ha igazán jól szeretnénk csinálni és a büdzsénk is megengedi - tároló bútorok az asztallapok között


Ha optimalizálni szeretnénk a bérleti területet, akkor célszerű lenne olyan, több asztallapból álló munkaasztal rendszert választani, amelyek között szekrény található, így a dolgozó elhelyezheti benne azokat a személyes tárgyait, céges eszközeit, amik zavarnák a munkavégzésben, de szükség van arra, hogy a közelben elérhetőek legyenek. Régóta alkalmazzuk az asztallap alá görgethető, zárható, több fiókos konténert erre a célra. Azonban, ha ezeket térelválasztásra is használnánk, a tüsszentésből származó kórokozók terjedését is meggátolhatnák, amellett, hogy a már említett áthallási problémákra is megoldást nyújt. Ezt a szekrényt el lehet helyezni az asztallap tetején, vagy lehet egy, a padlótól, ülő szemmagasságig érő szekrény, hogy a kollégák közötti kapcsolatteremtés lehetőségét is megtartsuk, és lehetőséget teremt a fókuszált munkavégzésre is.

Védelem a folyosón közlekedőktől


A közlekedő folyosón elhaladóktól védhetjük a 6-8 fős benchek végét szekrénnyel, paravánnal. A paravánt lehet az asztalra rögzíteni, de állhat az asztal mellett is, egy kb. 150 magas akusztikai panel, ami minimálisan alacsonyabb, mint az átlag emberi álló szemmagasság, így biztosítja, hogy úgy közlekedjünk biztonsággal a folyosón, hogy átlátunk a panelek fölött. Így a terület több természetes fényt is kap.
Szekrénnyel a közlekedési folyosót is el lehet választaniSzekrénnyel a közlekedési folyosót is el lehet választani

Utópisztikus gondolatok helyett - eljött az akusztikus bútorok ideje?


Korábban az iroda break out, pihenő területein lehetett akusztikai bútorokat látni, amelyek magasított, füles fotelként, szűrték meg a munkazajt a felhasználótól. Ma már, az újragondolt irodák esetében, amikor a közös meeting, kollaboráció, és ötletelés miatt járunk majd az irodába, célszerű lehet állandó munkaállomás helyett, egy-egy gyors e-mail megírására elhelyezett, ideiglenes munkahelyek kialakítása, hisz az érdemi munka az informális / félinformális tárgyalókban zajlik. Coworking irodákban eddig is használtuk ezeket, amelyek több funkció elválasztására is alkalmasak, az új iroda tervezési irány abba az irányba mutat, hogy egyre több, akár nagy képernyővel és internetcsatlakozással ellátott helyiségre lesz szükség, amelyek a Home Officeból dolgozó kollégákkal video hívásokra is alkalmas.
Akusztikus fotelekAkusztikus fotelek

Itt is akusztikus fotelek megfelelő távolságbanItt is akusztikus fotelek megfelelő távolságban

Még sok más szempont fontos lehet


Javaslataim jellemzően a nagy légterű irodákra vonatkoznak, de helyigény függvényében, ugyanazt a berendezési rendszert, kisebb asztalszámmal, ki lehet alakítani a cellás, zárható irodákban is. Az asztalok elhelyezésekor mindenkor vegyük figyelembe azt, hogy a munkaasztalok minél közelebb kerüljenek az ablakokhoz, a természetes fényhez. Egy területen annyi asztalt helyezzünk el, amennyit az irodaház, az iroda, a helyiség légellátása megenged. Minden esetben szánjunk helyet, nemcsak a fő, hanem az asztalok közötti közlekedőzónáknak, esetlegesen a menekülő útvonalaknak is.

Ne felejtsük el, hogy az asztalok elhelyezésénél számos egyéb belsőépítészeti-, gépészeti-, élettani-, környezet-és munkapszichológiai, valamint ergonómiai szempontot is figyelembe kell venni. A szervezet működésének pontos elemzésével, az egyes osztályok közti kommunikáció, kapcsolat elemzésével lehet a leghatékonyabb irodát kialakítani. Amennyiben hosszú távú beruházáson gondolkozunk, bízzunk meg szakembert a feladattal, és dedikáljunk a cégből egy belső embert az iroda tervezés projektre, aki elhivatott a kérdésben.

Pók Enikő
senior belsőépítész, ügyvezető
Környezettervezés.hu Kft, studioNeked


A sorozat következő részében az irodák kollaborációs tereiről lesz szó.

Fotók: Bata Tamás és Hierling Bálint
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kell-e nekünk nagytárgyaló? - ilyen lesz a jövő irodája

Érdemes újragondolni a régi munkamódszereinket, felülvizsgálni a korábbi tárgyalóink létjogosultságát, ezekre új belső tereket tervezni, amelyek... Teljes cikk

Hajdú-Biharban és Komárom-Esztergomban is új munkásszállók épülhetnek

Nyolc munkásszálló épülhet meg és négy, korábban másra használt épületet újíthatnak fel a "Munkásszállások kialakítása" program ötödik... Teljes cikk

Harc a munkaerőért - van-e alternatívája Budapestnek?

Egyre nagyobb versenytársat jelentenek Budapestnek a munkaerőért vívott harcban azok a vidéki városok, amelyek megfelelő infrastrukturális... Teljes cikk