kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

Hogyan bánjunk egy krónikusan döntésképtelen főnökkel?

Szinte őrjítő együttdolgozni egy olyan menedzserrel, aki képtelen döntést hozni, vagy állandóan megváltoztatja a véleményét. Folyamatosan csak az árral szemben úszunk, vagy mindig irányt kell váltanunk hirtelen, emiatt viszont a csapatunk hitelessége egyre inkább csökken a vállalaton belül. Hogyan segíthetnénk a pipogya főnököt a döntéshozásban? Ha nem hajlandó kormányozni a hajót, nyugodtan átvehetjük picit az irányítást.

Amit a szakértők mondanak

A határozatlan főnökkel kapcsolatos problémák megkérdőjelezhetetlenül kihívást jelentő és frusztráló helyzetek - mondja Sydney Finkelstein a Szuperfőnökök: Hogyan kezeljék a tehetségeket a kiváló vezetők c. könyv szerzője. „Egy ilyen vezető teljesen az őrületbe kergethet minket, hiszen irány nélkül nem tudhatjuk, mit tegyünk” - teszi hozzá. A napi bosszúságon túl ráadásul a szakmai kilátásaink is csökkenhetnek Nancy Rothbard, a Pennsylvaniai Egyetem professzora szerint. „Karrier szempontból igenis van okunk aggódni a hírnevünk miatt. Hiszen ha a főnökünket nem veszik komolyan a vállalatnál, akkor a mi szavunk sem fog sokat számítani.”


Ez a néhány stratégia azonban segít megküzdeni a főnökünk határozatlanságával:




Diagnosztizáljuk a helyzetet



Finkelstein szerint az első lépés az, hogy kitaláljuk, mi van a viselkedése mögött. Persze jogosan vélhetjük úgy, hogy ez nem a mi dolgunk, de talán a következő példa megfelelően szemlélteti mire is gondolhatott pontosan a szakember:

János egy olyan vezető alatt dolgozott, aki „epizodikus határozatlanságban” szenvedett, vagyis időnként nagyon határozott volt, máskor viszont épp ellenkező módon viselkedett. János pályakezdőként magát okolta emiatt, mert úgy gondolta, biztos ő csinál valamit rosszul. Aztán elhatározta, hogy a javítani próbál a helyzeten: először rangidős kollégáihoz fordult, hogy megtudja, mi állhat főnöke hektikus viselkedésének hátterében. Hamarosan ki is derült, hogy főnöke rendkívüli módon ért a dizájnhoz, de nincs elég vezetői tapasztalata. Hiába volt tehát képzett, sokkal inkább ahhoz szokott, hogy művész legyen, mintsem főnök.

Ha tehát empátiával közelítünk a vezetőnk felé, könnyen rájöhetünk, mi állhat a határozatlansága hátterében: lehet, hogy csak óvatos a szervezet bűnbakkereső kultúrája miatt, talán tapasztalatlan, esetleg kockázatkerülő típus.

Amint diagnosztizáltuk a problémát, még egyszer ellenőrizzük le, nem értjük-e félre a főnökünk viselkedését. Kérdezzük meg magunktól, lehetséges-e például, hogy a vezetőnk azért nem ad konkrét utasításokat, mert arra vár, hogy mi lépjünk. Azt is vegyünk figyelembe, hogy beosztottként nem feltétlenül lehetünk minden információ birtokában, amely a döntésképtelenségéhez vezet. Lehet, nyomos oka van a hezitálásra, és időre van szüksége, hogy átgondolja a következő lépést.


Építsünk bizalmat



Ha mégis arra a következtetésre jutottunk, hogy a probléma gyökere a főnökünk bizonytalansága, a mi feladatunk, hogy bizalmat építsünk. Ha a határozatlansága abból fakad, hogy a döntéshozás bonyolult, akkor ajánljuk fel neki, hogy meghallgatjuk, és biztosítsuk arról, hogy velünk megvitathatja az ügyet, ha pedig kell, akkor szívesen megosztjuk vele a mi nézőpontunkat is.
Miután Jánosban felébredt az együttérzés a főnöke iránt, rájött, hogy csak úgy tud bizalmat építeni, ha megmutatja, mennyire megbízható és profi munkaerő. Miután ezt bebizonyította, főnöke is mert rá támaszkodni, és elfogadni a tanácsait.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Hogyan bánjunk egy krónikusan döntésképtelen főnökkel?
2. oldal - Vegyük át az irányítást
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek