Megjelent: 4 éve

Hogyan bánjunk egy krónikusan döntésképtelen főnökkel?

Szinte őrjítő együttdolgozni egy olyan menedzserrel, aki képtelen döntést hozni, vagy állandóan megváltoztatja a véleményét. Folyamatosan csak az árral szemben úszunk, vagy mindig irányt kell váltanunk hirtelen, emiatt viszont a csapatunk hitelessége egyre inkább csökken a vállalaton belül. Hogyan segíthetnénk a pipogya főnököt a döntéshozásban? Ha nem hajlandó kormányozni a hajót, nyugodtan átvehetjük picit az irányítást.

Amit a szakértők mondanak

A határozatlan főnökkel kapcsolatos problémák megkérdőjelezhetetlenül kihívást jelentő és frusztráló helyzetek - mondja Sydney Finkelstein a Szuperfőnökök: Hogyan kezeljék a tehetségeket a kiváló vezetők c. könyv szerzője. „Egy ilyen vezető teljesen az őrületbe kergethet minket, hiszen irány nélkül nem tudhatjuk, mit tegyünk” - teszi hozzá. A napi bosszúságon túl ráadásul a szakmai kilátásaink is csökkenhetnek Nancy Rothbard, a Pennsylvaniai Egyetem professzora szerint. „Karrier szempontból igenis van okunk aggódni a hírnevünk miatt. Hiszen ha a főnökünket nem veszik komolyan a vállalatnál, akkor a mi szavunk sem fog sokat számítani.”


Ez a néhány stratégia azonban segít megküzdeni a főnökünk határozatlanságával:
Diagnosztizáljuk a helyzetetFinkelstein szerint az első lépés az, hogy kitaláljuk, mi van a viselkedése mögött. Persze jogosan vélhetjük úgy, hogy ez nem a mi dolgunk, de talán a következő példa megfelelően szemlélteti mire is gondolhatott pontosan a szakember:

János egy olyan vezető alatt dolgozott, aki „epizodikus határozatlanságban” szenvedett, vagyis időnként nagyon határozott volt, máskor viszont épp ellenkező módon viselkedett. János pályakezdőként magát okolta emiatt, mert úgy gondolta, biztos ő csinál valamit rosszul. Aztán elhatározta, hogy a javítani próbál a helyzeten: először rangidős kollégáihoz fordult, hogy megtudja, mi állhat főnöke hektikus viselkedésének hátterében. Hamarosan ki is derült, hogy főnöke rendkívüli módon ért a dizájnhoz, de nincs elég vezetői tapasztalata. Hiába volt tehát képzett, sokkal inkább ahhoz szokott, hogy művész legyen, mintsem főnök.

Ha tehát empátiával közelítünk a vezetőnk felé, könnyen rájöhetünk, mi állhat a határozatlansága hátterében: lehet, hogy csak óvatos a szervezet bűnbakkereső kultúrája miatt, talán tapasztalatlan, esetleg kockázatkerülő típus.

Amint diagnosztizáltuk a problémát, még egyszer ellenőrizzük le, nem értjük-e félre a főnökünk viselkedését. Kérdezzük meg magunktól, lehetséges-e például, hogy a vezetőnk azért nem ad konkrét utasításokat, mert arra vár, hogy mi lépjünk. Azt is vegyünk figyelembe, hogy beosztottként nem feltétlenül lehetünk minden információ birtokában, amely a döntésképtelenségéhez vezet. Lehet, nyomos oka van a hezitálásra, és időre van szüksége, hogy átgondolja a következő lépést.


Építsünk bizalmatHa mégis arra a következtetésre jutottunk, hogy a probléma gyökere a főnökünk bizonytalansága, a mi feladatunk, hogy bizalmat építsünk. Ha a határozatlansága abból fakad, hogy a döntéshozás bonyolult, akkor ajánljuk fel neki, hogy meghallgatjuk, és biztosítsuk arról, hogy velünk megvitathatja az ügyet, ha pedig kell, akkor szívesen megosztjuk vele a mi nézőpontunkat is.
Miután Jánosban felébredt az együttérzés a főnöke iránt, rájött, hogy csak úgy tud bizalmat építeni, ha megmutatja, mennyire megbízható és profi munkaerő. Miután ezt bebizonyította, főnöke is mert rá támaszkodni, és elfogadni a tanácsait.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Hogyan bánjunk egy krónikusan döntésképtelen főnökkel?
2. oldal - Vegyük át az irányítást
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter