Megjelent: 1 éve

HR vezetők rendkívüli helyzetben (3.) - Kreiter Éva - Dreher Sörgyárak

“Az utóbbi hetekben annyit dolgoztunk, mint soha korábban. A home office-ban reggel 8-kor leül az ember a gép elé, és észre sem veszi, hogy már este 8 óra van.” Egyebek között erről számolt be Kreiter Éva. Szakmájáról elmondta, hogy most különösen igaz az, amit régóta vall: a HR az egyensúlyozás művészete. Úgy látja, a HR és a kommunikáció kéz a kézben jár, a videóhívásokban pedig a tények mellett ebben a rendkívüli helyzetben az emberek érzelmeit is érinteni kell.

images

- Hogyan változott meg a munkája az utóbbi hetekben?
Rengeteg minden történt az elmúlt hetekben és ez a mostani helyzet számos új feladatot jelent valamennyi vezető és munkatárs számára, amihez nagyfokú megfontoltság és alkalmazkodóképesség kell. Ha eddig igaz volt, hogy a HR az egyensúlyozás művészete, akkor ez most fokozatosan igaz.

A Dreher Sörgyárak vezetőségével folyamatosan figyelemmel követjük a koronavírussal kapcsolatos helyzet alakulását és a kormányzati rendelkezéseket. Ezekkel összhangban és azt szem előtt tartva, hogy dolgozóink egészségének és biztonságának megóvását a legfontosabb feladatunknak tekintjük, illetve azt, hogy mindent meg kívánunk tenni a folyamatos és felelős termékellátás biztosítása érdekében a piacon, több intézkedést is hoztunk.

Többek között azt, hogy március 16-tól azok a kollégáink, akiknek azt a munkaköre lehetővé teszi, otthonról dolgoznak - így én is home office-ból dolgozom azóta. S bár a Dreher Sörgyáraknál már régebb óta volt lehetőség home office-ra, ez a helyzet most nagyon más és teljesen más hozzáállást vár el, mind a munkavállalóktól, mind pedig a vezetőktől.

A rutin sokat segíthet egy ilyen rendkívüli és bizonytalan helyzetben. Mi például minden reggel 9-kor egy igazgatósági callal indítjuk a napot, illetve a közvetlen csapatommal is van egy napi megbeszélésünk. Ez biztosítja azt, hogy pontos rálátásunk legyen arra, mi történik a vállalatnál valamint, hogy adott funkciókban mi történik. Így értesülök arról is, hogy mi az a téma, ami leginkább foglalkoztatja a munkatársainkat. Ezeket a megbeszéléseket fontos tovább vinni, segíti a közös értést a következő lépések és feladatok kapcsán, ugyanakkor segít abban, hogy virtuálisan is fenn tartsuk a csapat/közösségi hovatartozás élményét.

Eddig is szoros volt az együttműködés a kommunikációs csapattal, de most szó szerint kéz a kézben dolgozunk együtt, prioritásként kezeljük a belső kommunikációt. Fontos, hogy folyamatos és naprakész legyen.

Nem csak a médiából tájékozódom, a napjaim szerves és tervezett részévé vált a más HR igazgatókkal történő rendszeres kapcsolattartás, egyeztetés. Emellett sokat olvasok tanácsadói/szakértői elemzéseket egy-egy téma kapcsán. Most talán még fontosabb, hogy naprakész ismereteink legyenek munkajog vagy például adatkezelés kapcsán.

Ezek mellett nagyon fontos, hogy ezek a megbeszélések - callok/videóhívások - az érzelmeinkről is kell, hogy szóljanak, hiszen ez a helyzet valamennyiünkre nagy hatással van. Azt gondolom, hogy ezt fel kell vállalni és őszintén kell ezekről is - akár csapatmegbeszéléseken - beszélni.
A hivatásomból kifolyólag a rugalmas munkarend nem ismeretlen számomra. Szenvedélyesen szeretem a szakmámat, így eddig is mindig sok időt töltöttem akár a szabadidőmből azzal, hogy a szakmai kérdésekkel foglalkozzam.

Napirendemhez még hozzáteszem, hogy most már nem csak a munkát kell jól megszervezni, hanem a kislányom tanítását is. Így a napitervet úgy kell kialakítani, hogy mindennek jusson benne hely és mindenre jusson érdemi(!) figyelem.

- Mit volt a legnehezebb megszokni?
A különböző feladatok szimultán végzését. A digitális oktatásban a szülőknek is kiemelt szerep jut, ezt komoly kihívás menedzselni a munka és a háztartás mellett. Ez olyan megosztott figyelmet követel több nagyon sürgős/fontos témában, ami egészen biztosan szokatlan mindenkinek. Erről számolnak be a kollégáim és a HR-es ismerőseim is. Nem a multitasking jelenti ebben a nagy kihívást, hanem a teljes egyidejűség.

A másik a napirend kialakítása úgy, hogy tényleg minden beleférjen, ugyanakkor megfelelően fókuszáltak maradjunk. Eddig azt tapasztaltam, hogy annyira sokat dolgoztunk az elmúlt három hétben, mint még soha korábban. És ez nem csak a rendkívüli helyzet miatt megnövekedett feladatmennyiség miatt van, hanem a folyamatos home-office miatt is. Leülünk a gép elé reggel 8-kor és gyakorlatilag este 8-kor állunk fel, és észre sem vesszük, hogy elment a nap. Nagyon könnyű ebbe „belecsúszni” és emellett a családi, baráti kapcsolatok fenntartása szinte lehetetlen, amire a szellemi egészségünk megőrzése miatt most különösen nagy szükség van - ahogyan a valamiféle rendszeres testmozgásra és a levegőzésre, relaxálásra is.

- Milyen eszközökkel menedzseli a folyamatokat?
Multitasking folyik több csatornán, országon belül és nemzetközi szinten, hiszen nagyon gyorsan történnek a dolgok és muszáj lekövetni őket, illetve amennyire lehet, előre kell tudni tervezni. Alapvetően levelezünk, chatelünk, telefonálunk és videokonferenciát használunk.

- Milyen munkavállalókat érintő intézkedéseket kellett meghozni a járványhelyzet következményeként?
A gyárunkban és irodáinkban fokozott biztonsági és higiéniai eljárásokat vezettünk be a WHO ajánlásainak megfelelően, amelyeket folyamatosan ellenőrzünk.
- Március 12 óta nem fogadunk külsős látogatókat. Bezártunk minden olyan céges társasági helyet, ahol nagyobb létszámban szoktak tartózkodni a kollégáink (pl: dolgozói söröző, ebédlő).
- Március 16-tól azok a kollégáink, akiknek azt a munkaköre lehetővé teszi, otthonról dolgoznak.
- Aktiváltuk és pénzügyileg támogatjuk a telekocsizást (adott kolléga be tud hozni kocsival a munkába és haza is tud vinni 2-3 másik tünetmentes kollégát, akik amúgy tömegközlekedési eszközöket használnak)
- A higiéniás szabályok betartásának fontosságáról szóló kommunikáció folyamatos.

Dolgozóinkat rendszeresen tájékoztatjuk az adott funkciót érintő csapatmegbeszéléseken (online és vagy telefon), vállalati hírlevélen és vezérigazgatói videón keresztül, illetve a belső intranet portálon közétett tartalmakon keresztül. Emellett három hete számos figyelemfelkeltő plakátot helyeztünk ki a sörgyár területén.

Négy hetes időintervallumokban gondolkodva kidolgozzuk és rövidesen implementáljuk a megváltozott munkaidő és munkakörülmények miatti működési- és kompenzációs rendszert a rendkívüli időszakra. Ebben a vállalat vezetése a munkavállalók egészségének és biztonságának megóvását, valamint az üzletmenet minél további fenntartását tekinti a legfontosabb feladatának és mindent megtesz annak érdekében, hogy átsegítse a vállalatot ezen a nehéz időszakon.

(Interjúnk március 30-án készült, az akkori állapotot tükrözi. - a szerk.)

Sorozatunk eddigi részei:
HR vezetők rendkívüli helyzetben (1.) - Széll Hajnalka, Auchan
HR vezetők rendkívüli helyzetben (2.) - Bessenyei Zsolt, Pick Szeged
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elstartolt az Employer Branding Award 2020

Hatodik alkalommal hirdeti meg a legjobb hazai munkáltatói márkaépítési gyakorlatokat jutalmazó díját, az Employer Branding Awardot a Magyar PR... Teljes cikk

Extra szabadnapot kaptak a Telekom dolgozói

Március 16-án, a hosszú hétvége meghosszabbításaként rendkívüli fizetett szabadsággal köszöni meg a Magyar Telekom vezetősége kollégáik... Teljes cikk

Program a megváltozott munkaképességűekért a Magyar Postánál

A megváltozott munkaképességű munkavállalók támogatására indított programot a Magyar Posta "Tegyünk együtt!"mottóval. Célja, hogy ezeket a... Teljes cikk