Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

Huszonéves főnökök figyelmébe

A mai döntéshozóknak sokoldalúbbnak, innovatívabbnak kell lenniük, mint elődeiknek és fel kell készülniük az állandó változásokra. A Hay Group 247 angol vezető válaszai alapján készült felmérése azt mutatja, az elvárások ellenére míg régebben egy, esetleg két év türelmi időt is kaptak az újonnan kinevezett topmenedzserek, ma alig 90 napjuk van arra, hogy bebizonyítsák alkalmasságukat.

A mai vezetőknek háromszor akkora az esélyük, hogy elbocsátják őket, mint az 1985 előtt kinevezetteknek volt. Ma egy tipikus vezető pályája során várhatóan legalább öt különböző szervezetben dolgozik, s mindenhol több szerepváltást is megél.

A megkérdezett frissen kinevezett főnökök csaknem fele nem érezte magét eléggé felkészültnek új szerepére. Sokan szerettek volna több időt kapni arra, hogy megértsék az új szervezet felépítését, kultúráját, és világosabban lássák felelősségüket.

Az újdonsült vezetők kicsivel több mint 50 százaléka úgy vélte, hogy az új pozíció nem felel meg elvárásaiknak, 52 százalékuk pedig hiányolta korábbi barátait. Sokuk, különösen a 30-40 év körüliek szükségét érezték szakmai kapcsolatrendszerük újjáépítésének. 29 százalékuk megbánta kinevezését, elsősorban a nők és a fiatalok. A megkérdezettek 47 százalékáról kiderült: ahelyett, hogy új munkakörükben újszerű megoldásokkal próbálkozna, továbbra is a régi, jól bevált módszereket használták.


Egy bevált eszköz: a Coaching

A vezetői szerepkörbe való előlépéssel együtt járó nehézségek és csalódások minimalizálásának egyik leghatékonyabb eszköze a vezetői Coaching. A coach tulajdonképpen egy olyan szaktanácsadó, aki a vezetőt személyesen segíti általában az első 3-12 hónapban.

Különösen az újonnan kinevezettek esetében a leghasznosabb a "személyi edző" alkalmazása: például az éppen előléptetett felsővezetőnek, vagy annak, aki a céget vezetni fogja, amikor az ügyvezető igazgató nyugdíjba vonul. A fiatal és kezdő főnököknek is nagy szükségük lehet segítségre a hatékony kommunikációban és a kapcsolatok megfelelő kezelésében. Azon teamek, csoportok esetében is elkel a külső beavatkozás, amelyek alakulófélben vannak, vagy viszonylag rövid idő alatt jelentős eredményeket kell felmutatniuk. Például ilyen egy új vállalkozás menedzsment teamje, egy vállalat összevonást vagy átalakítást levezénylő munkacsoport.

Coach általában olyan, komoly tapasztalatokat szerzett tréner lehet, aki egy több éves tanfolyamon szerzi meg a szükséges ismereteket. Magas szintű pszichológiai és szakmai teszt a belépő a Coach tanfolyamra, mivel a végzett szakemberek, ha egy vezetőt "kezelésbe vesznek", gyakran ezen keresztül az egész vállalat sikerességét befolyásolják.

Follow hrportal_hu on Twitter