kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 1 éve

Így vehet fel sikerrel külföldi munkavállalókat

Nincs megfelelő számú és képzettségű kékgalléros munkavállaló a magyar álláspiacon. A harmadik országból való toborzás gazdasági szükségszerűség - mondja Ottó Csaba, a Man at Work munkaerő-kölcsönző ügyvezetője. Melyek a toborzás kritikus pontjai? Mire figyeljen egy vállalat, ha külföldiekben gondolkodik? Egy kis előzetes a május 10-i , VOSZ-szal közös konferenciánkhoz, amelyre már lehet jelentkezni.

Ottó Csaba Man at Work vendégmunkás foglalkoztatás HR Portál konferencia-
images

images

Miért kell külföldről munkaerőt toborozni egy Magyarországon működő cégnek?
Ottó Csaba: Hiába látnak napvilágot előrejelzések a gazdasági növekedés lassulásáról, nagy a Magyarországon működő ipari cégek munkaerőigénye. Ugyan ezek a vállalatok első körben helyben magyar munkaerőt keresnének gyári munkára, de egyszerűen nincs megfelelő számú és képzettségű kékgalléros az álláspiacon. A harmadik országból való toborzás gazdasági szükségszerűség.

A kormány 17 országból könnyítette a munkaerőimportot, kölcsönzéssel két éves szerződéssel egyszerűsített eljárással hozhatóak be a vendégmunkások. Mennyi idő, míg egy megbízónál a gyár kapujában kopogtatnak a külföldi munkavállalók?
A megrendeléstől számítva körülbelül 3 hónap mire a kiválasztás és engedélyeztetési eljárás lezajlik és a harmadik országbeli munkavállaló megjelenik a gyárkapuban munkára készen. Ha nem lenne az egyszerűsített eljárás, akkor a folyamat fél évnél is hosszabb lenne.

Önök honnan hoznak vendégmunkásokat?
A Fülöp-szigetek és Kirgizisztán van a fókuszunkban. A fülöp-szigetiek kiválóan beszélnek angolul, ez a második anyanyelvük. A kirgizek oroszul tudnak még az anyanyelvükön kívül.

Hogyan jellemezné a vendégmunkásokat? Miért éri meg őket a magyar cégeknek foglalkoztatni?
Azért jönnek, hogy dolgozzanak, pénzt keressenek. Motiváltak, minimális körükben a fluktuáció, alkalmazkodóak, gyorsan beilleszkednek a gyártói környezetbe.

Minden a 3. országbeliek foglalkoztatásáról május 10-én Budapesten! A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll: toborzás, beillesztés, munkajog, adózás vállalati jó gyakorlatokkal… Program és jelentkezés a https://foglalkoztatas.hrportal.hu/ oldalon.

Mi a sikeres toborzás titka?
Olyan kiválasztás kell, ami minimalizálja a magyarországi lemorzsolódást. Ha alapos a kinti előszűrés és online interjún szakszerűen mérjük fel a jelölt képességeit, motivációját, akkor nem lesz gond a beillesztéssel. Érdemes a megbízónak is aktív részt vállalnia az interjúkon és transzparenssé tenni a kiválasztást.

Lényeges az is, hogy reális információval lássuk el a munka iránt érdeklődőket még hazájukban. A bérajánlaton ne változtassunk, küldjünk képeket, videókat a munkahelyi környezetről, a szállásról,  a magyar kollégákról. Ha több helyen szállásoljuk el őket, akkor minden szállástípusról adjunk információt. Apróságnak tűnhet, de a szálláson a netkapcsolat gyorsasága is befolyásolja az elégedettséget, ugyanis ez az egyetlen csatorna, amelyen a munkavállalók szeretteikkel tartani tudják a kapcsolatot.

Nem elég a jó kiválasztás, az onboardingnak is működnie kell. Ez min múlik?
Fontos, hogy legyen dedikált munkatárs, aki az újakkal foglalkozik. A legjobb az, ha ő is ahhoz a nemzetiséghez tartozik, csak korábban érkezett. Minden szerződést, munkautasítást le kell fordítani a munkavállalók nyelvére. Ebben kölcsönbeadó cégként szintén tudunk segíteni. Fel kell készíteni a meglévő magyar csapatot is a külföldiek érkezésére.

A május 10-i konferencián egy panelbeszélgetésben is részt vesz. Miről lesz benne szó?
Két vállalat képviselője - Mécs Márk a biatorbágyi Alpine-tól és Hortobágyi Csaba a móri Fehrer Hungária ügyvezetője - és én a harmadik országbeli toborzás gyakorlati lépéseit vesszük végig. Konkrét példákat mutatunk be, őszintén beszélünk a tapasztalatainkról, a tanulási folyamatról. Szeretnénk objektív képet mutatni mindenkinek, akik harmadik országbeli munkavállalók felvételében gondolkodnak, hogy mire figyeljenek oda, milyen hibákat kerüljenek el.

A nyitóképen Ottó Csaba

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mit tud Debrecen?

Egyre nagyobb a verseny a tehetségekért, a minőségi munkaerőért. Különösen igaz ez Debrecenre és térségére, amely beruházások tekintetében az... Teljes cikk

Munka kisgyermek mellett: miért előnyös a kismama-szövetkezet?

A gyesen, gyeden levők számára létrehozott szövetkezeti foglalkoztatási forma 2021 második felétől létezik. Akkor négy-öt szövetkezet indult el,... Teljes cikk

Melyek a legnagyobb munkaerő-közvetítő cégek? Itt a lista

Továbbra is két multinacionális cég dominálja a magyarországi munkaerő-közvetítést: vezet a Hays, második szorosan mögötte a Randstad, míg... Teljes cikk