Szerző: HR Portal
Megjelent: 3 hónapja

Így vehet fel sikerrel külföldi munkavállalókat

Nincs megfelelő számú és képzettségű kékgalléros munkavállaló a magyar álláspiacon. A harmadik országból való toborzás gazdasági szükségszerűség - mondja Ottó Csaba, a Man at Work munkaerő-kölcsönző ügyvezetője. Melyek a toborzás kritikus pontjai? Mire figyeljen egy vállalat, ha külföldiekben gondolkodik? Egy kis előzetes a május 10-i , VOSZ-szal közös konferenciánkhoz, amelyre már lehet jelentkezni.

images

images

Miért kell külföldről munkaerőt toborozni egy Magyarországon működő cégnek?
Ottó Csaba: Hiába látnak napvilágot előrejelzések a gazdasági növekedés lassulásáról, nagy a Magyarországon működő ipari cégek munkaerőigénye. Ugyan ezek a vállalatok első körben helyben magyar munkaerőt keresnének gyári munkára, de egyszerűen nincs megfelelő számú és képzettségű kékgalléros az álláspiacon. A harmadik országból való toborzás gazdasági szükségszerűség.

A kormány 17 országból könnyítette a munkaerőimportot, kölcsönzéssel két éves szerződéssel egyszerűsített eljárással hozhatóak be a vendégmunkások. Mennyi idő, míg egy megbízónál a gyár kapujában kopogtatnak a külföldi munkavállalók?
A megrendeléstől számítva körülbelül 3 hónap mire a kiválasztás és engedélyeztetési eljárás lezajlik és a harmadik országbeli munkavállaló megjelenik a gyárkapuban munkára készen. Ha nem lenne az egyszerűsített eljárás, akkor a folyamat fél évnél is hosszabb lenne.

Önök honnan hoznak vendégmunkásokat?
A Fülöp-szigetek és Kirgizisztán van a fókuszunkban. A fülöp-szigetiek kiválóan beszélnek angolul, ez a második anyanyelvük. A kirgizek oroszul tudnak még az anyanyelvükön kívül.

Hogyan jellemezné a vendégmunkásokat? Miért éri meg őket a magyar cégeknek foglalkoztatni?
Azért jönnek, hogy dolgozzanak, pénzt keressenek. Motiváltak, minimális körükben a fluktuáció, alkalmazkodóak, gyorsan beilleszkednek a gyártói környezetbe.

Minden a 3. országbeliek foglalkoztatásáról május 10-én Budapesten! A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll: toborzás, beillesztés, munkajog, adózás vállalati jó gyakorlatokkal… Program és jelentkezés a https://foglalkoztatas.hrportal.hu/ oldalon.

Mi a sikeres toborzás titka?
Olyan kiválasztás kell, ami minimalizálja a magyarországi lemorzsolódást. Ha alapos a kinti előszűrés és online interjún szakszerűen mérjük fel a jelölt képességeit, motivációját, akkor nem lesz gond a beillesztéssel. Érdemes a megbízónak is aktív részt vállalnia az interjúkon és transzparenssé tenni a kiválasztást.

Lényeges az is, hogy reális információval lássuk el a munka iránt érdeklődőket még hazájukban. A bérajánlaton ne változtassunk, küldjünk képeket, videókat a munkahelyi környezetről, a szállásról,  a magyar kollégákról. Ha több helyen szállásoljuk el őket, akkor minden szállástípusról adjunk információt. Apróságnak tűnhet, de a szálláson a netkapcsolat gyorsasága is befolyásolja az elégedettséget, ugyanis ez az egyetlen csatorna, amelyen a munkavállalók szeretteikkel tartani tudják a kapcsolatot.

Nem elég a jó kiválasztás, az onboardingnak is működnie kell. Ez min múlik?
Fontos, hogy legyen dedikált munkatárs, aki az újakkal foglalkozik. A legjobb az, ha ő is ahhoz a nemzetiséghez tartozik, csak korábban érkezett. Minden szerződést, munkautasítást le kell fordítani a munkavállalók nyelvére. Ebben kölcsönbeadó cégként szintén tudunk segíteni. Fel kell készíteni a meglévő magyar csapatot is a külföldiek érkezésére.

A május 10-i konferencián egy panelbeszélgetésben is részt vesz. Miről lesz benne szó?
Két vállalat képviselője - Mécs Márk a biatorbágyi Alpine-tól és Hortobágyi Csaba a móri Fehrer Hungária ügyvezetője - és én a harmadik országbeli toborzás gyakorlati lépéseit vesszük végig. Konkrét példákat mutatunk be, őszintén beszélünk a tapasztalatainkról, a tanulási folyamatról. Szeretnénk objektív képet mutatni mindenkinek, akik harmadik országbeli munkavállalók felvételében gondolkodnak, hogy mire figyeljenek oda, milyen hibákat kerüljenek el.

A nyitóképen Ottó Csaba

  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Így vehet fel sikerrel külföldi munkavállalókat

Nincs megfelelő számú és képzettségű kékgalléros munkavállaló a magyar álláspiacon. A harmadik országból való toborzás gazdasági... Teljes cikk

Chatbotokkal és automatizációval könnyíti meg dolgozóinak mindennapjait a WHC Csoport

A magyar WHC Csoport már évek óta használ kommunikációs folyamataiban professzionális mesterséges intelligencia-megoldásokat. Néhány hónappal... Teljes cikk

Rendet kell rakni a recruitment működésében és érdemes belátni: a toborzás csapatsport

Trendi eszközök helyett menjünk vissza az alapokig. Tegyük rendbe a karrieroldalt, a folyamatokat, képezzük a szakterületi vezetőket kiválasztásra,... Teljes cikk