Megjelent: 4 éve

Íme, egy internetbiztonsági sorvezető szülőknek!

Az ESET szakemberei összegyűjtötték, hogy mire érdemes figyelni a digitális oktatásba csöppent gyerekek internethasználata során, és hogy levegyék a terhek egy részét a szülőkről, most 3 hónapos ingyenes próbaverziót biztosítanak az ESET Internet Security biztonsági megoldásból minden diáknak és tanárnak.

Egy tanároknak szóló csoportban pár napja szavazás indult arról, hogy ki milyen online eszközöket használ: pillanatok alatt 65 különböző gyűlt össze. Nem csoda, ha egy digitális térben eddig nem otthonosan mozgó tanár azonnal elveszettnek érzi magát látva a bőséges kínálatot. És ilyenkor jön a kapkodás.

A szülő-gyerek oldalon ugyanez tapasztalható: Google Forms, Classroom, Quizlet, Redmenta, Zoom - csak kapkodják a fejüket, hogy hány platformon kell regisztrálni pár napon belül. Ráadásul nincs minden gyereknek külön számítógépe, ezért sokszor a család közös gépén, akár a szülő munkahelyi eszközén jelentkezik be az oktatási programokba. Minél több eszköz, minél több platform, annál bonyolultabb a védekezés a különböző kártevők ellen.

A gyerekek jól eligazodnak az online lehetőségek között, megtalálják a keresők segítségével a válaszokat a kérdéseikre, rengeteg online játékkal játszanak, e-maileznek, chatelnek, Vibereznek. Azonban most számukra új alkalmazásokat, platformokat kell elkezdeniük használni. Így fontos, hogy felelősséggel tudják ezeket kezelni, és tisztában legyenek azzal, hogy mi az, amit megnézhetnek, használhatnak az interneten.

Az ESET szakemberei összegyűjtötték, mire érdemes odafigyelni szülőként:

1. A digitális élet legyen része a mindennapok beszélgetéseinek - a most kialakult helyzetben értelmét vesztette a 'mi volt ma az edzésen és az iskolában' kérdés, helyette tájékozódjunk arról, hogy mi történt aznap a virtuális térben. Legyenek tisztában a gyerekek a döntéseik következményeivel, illetve azzal, hogy baj esetén mindig fordulhatnak a szüleikhez.

2. Mielőtt a gyerekek regisztrálnának bármilyen oldalon, egyeztessenek a szüleikkel. Tudniuk kell, hogy hol milyen adatot adhatnak meg, miért fontos ezek védelme, és mi az az adatlopás.

3. Ebben az időszakban rengeteg jelszót kell készíteni - legyünk kreatívak! A tapasztalat azt mutatja - többek közt az évi Worst Password lista is -, hogy az egyszerű jelszavak komoly kockázatot jelentenek. Ha ezt még súlyosbítjuk azzal, hogy egy jelszót több helyszínen is használunk, további kellemetlenségeknek tesszük ki magunkat. Jó ötlet itt is erős, hosszú és egyedi jelszót, vagy jelmondatot választani, és ezeken a helyeken is rendszeres időközönként cserélni őket.

4. Ellenőrizzük a letöltött programokat, appokat! Biztos jót tölt le a gyerek? Ezt kérte a tanár? Megbízható az adott platform? Az appok tartalmai szülői visszajelzések alapján jól ellenőrizhetők a Commonsensemedia oldalán, ahol most a digitális oktatás miatt külön menüpont foglalkozik az oktatóprogramok megbízhatóságával. A telepítés során nézzük át azt is, hogy milyen engedélyeket kér az alkalmazás, és érdemes-e ezeket megadni.

5. A regisztráció során figyeljünk az SSL titkosított kapcsolat meglétére (HTTPS), mert csak ebben az esetben utaznak a megadott bizalmas személyes adatok titkosítva. Ha ez hiányzik, akkor a bárki által olvasható, lehallgatható sima szövegként fognak szerepelni a jelszavaink, adataink.

6. Ha videokonferenciás kapcsolatban kell lennünk, használat után ne felejtsük el letakarni a kamerát, hogy illetéktelenek ne kukkolhassanak bennünket és a lakásunkat. Érdemes olyan biztonsági szoftvert beszereznünk, amely webkamera védelemmel is el van látva.

7. Bár most szinte mindenki otthoni hálózatokat használ, hasznos, ha elmondjuk a gyereknek, hogy sose intézzen ügyeket, ne olvasson e-maileket nyílt hálózatokon, ne adjon meg jelszavakat, felhasználóneveket nem biztonságos hálózatra kapcsolódva.

8. Legyenek a gépen megfelelő szűrőprogramok! Ezek segítségével megfelelően szűrhetőek az interneten elérhető tartalmak, így megelőzhetőek a pedofil jellegű zaklatások, és az, hogy gyermekünk erőszakos tartalmakkal találkozzon. Mielőtt használni kezdünk egy szűrőprogramot, magyarázzuk el a gyereknek, miért fontos ez.

9. Az informatikai higiénia elengedhetetlen része a naprakész vírusirtó és a biztonságtudatos hozzáállás mellett az is, hogy az operációs rendszerek és az alkalmazói szoftverek rendszeresen legyenek karbantartva, frissítve.

Az ESET most 3 hónapos Eset Internet Security ingyenes, teljes funkcionalitással bíró próbaverziót kínál fel minden diáknak és tanárnak, melyet március 31-ig tudnak igényelni a biztonságtechnikai szoftvercég honlapján.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, azaz „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító... Teljes cikk

Hányan vannak azok, akik munka nélkül egyáltalán nem engedhetnék meg maguknak a tanulást?

Az Eurostudent legfrissebb felmérése szerint hazánkban a felsőoktatásban tanuló hallgatók egynegyede (25%) közepes anyagi nehézségekkel küzd, míg a... Teljes cikk

Mi lesz a szakmád? Még fel sem találták? Így készülj a jövő munkaerőpiacára!

A feltörekvő technológiák, például a robotika, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a virtuális és kiterjesztett valóság, valamint az... Teljes cikk