kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Képtelenek leszünk dolgozni a depressziótól

Ma kezdődik a "Munka: Lélekre Hangolva" kampány, amely a munkahelyeken előforduló lelki eredetű problémák megelőzésének fontosságára kívánja felhívni a munkáltatók figyelmét, és az ezen a téren megvalósított jó gyakorlatokat gyűjti össze, értékeli és mutatja be hazai a munkahelyeknek.

A Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata (ENWHP) európai szintű kampányt indított az Európai Bizottság támogatásával, hogy felhívja a munkahelyi lelki egészségfejlesztés fontosságára a figyelmet, áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

A hálózat magyarországi tagszervezete, az Országos Egészségfejlesztési Intézet az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesülettel közösen "Munka: Lélekre Hangolva" címmel 2010. február 3-án a kezdi meg hazai kampányát.

A kezdeményezés a munkahelyeken előforduló lelki eredetű problémák megelőzésének fontosságára kívánja felhívni a munkáltatók figyelmét, és az ezen a téren megvalósított jó gyakorlatokat gyűjti össze, értékeli és mutatja be hazai a munkahelyeknek.

A kezdeményezés szükségességét indokoló néhány európai adat:

- Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 2020-ra a depresszió lesz a munkaképtelenség második legfőbb oka Európában.

- Egy európai uniós felmérés szerint a munkavállalók 14 százaléka szenved napi szinten stressztől, depressziótól vagy szorongástól.

- Az Európai Unió felnőtt lakosságának évente 27 százaléka szenved valamilyen lelki zavarban, és minden negyedik európai állampolgár szenved valamilyen mentális betegségben legalább egyszer élete során.

- Az Európai Unióban a munkavállalók 28 százaléka, vagyis 56 millió ember küzd a munka okozta mentális egészségi problémákkal.

- A lelki zavarokból eredő teljes termelékenység csökkenést Európában évi 136,3 milliárd euróra becsülik, amely a 2010-es magyar központi költségvetés összkiadásának ötszöröse.


A kezdeményezés szükségességét indokoló néhány hazai adat:



2004-ben magyarországi vállalatok munkatársai körében végzett átfogó munkahelyi stressz-felmérésének eredményei:

- A megkérdezettek 20 százaléka szenved stresszel összefüggő tartós betegségben.

- A túlzott munkahelyi terhelésért a válaszolók 62 százaléka okolja a rossz kommunikációt, 54 százaléka pedig a munkaszervezési hiányosságokat.

- Az átlagos munkaidő hazánkban a törvény által megszabott 40 óra helyett 44,5 óra hetente, ezt a megkérdezettek mintegy 3/5-e részben az elvárások miatt vállalja.

- A munkahelyi kapcsolatok területén a legtöbb stresszt a vezetők intézkedései, és a vezetői támogatás hiánya okozza.

- A megkérdezett hazai vállalatoknak mindössze 1,6 százalékánál folyik stresszel kapcsolatos felvilágosító munka vagy megelőző tevékenység.

A 40-69 éves férfiak között háromszorosára növekedett a halálozás valószínűsége azok körében, akik négy évvel korábban munkahelyi bizonytalanságot tapasztaltak, illetve alacsony kontrollal rendelkeztek munkájuk felett.

A megkérdezettek 24,4 százalékát alkották azok, akik egyáltalán nem tudták befolyásolni, hogy munkacsoportjukban mi történik.
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megújult honlapról érhető el a munkavédelmi szakemberek adatbázisa

Új struktúrával, modernebb megjelenéssel érhető el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi... Teljes cikk

Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk