Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Kevesebben vettek részt a munkaerőpiaci programokban

Csökkent a Munkaerőpiaci Alapból támogatott aktív munkaerőpiaci programokban résztvevők létszáma 2001 és 2006 között, éves átlagban 105 ezerről 63 ezerre.

Az évente a különféle programokba bekapcsolódók létszáma az éves átlaglétszám többszöröse, mert azokat is figyelembe veszik, akik akár csak egy napig résztvevői valamelyik közhasznú munkának, képzésnek, bértámogatásnak. A csökkenés így is jelentős, 2001-ben csaknem 280 ezer álláskereső volt a részvevője a programoknak, 2006-ban pedig még a 200 ezret sem érte el a létszám.

Az év során közhasznú munkába bekapcsolódók létszáma 2001 és 2006 között 81 ezerről, 66 ezerre csökkent, a képzésben résztvevők száma 91 ezerről 47 ezerre, a bértámogatással elhelyezkedők száma 48 ezerről 33 ezerre.

Az elhelyezkedési lehetőségeket javító aktív eszközök közül a 2001-2006 közötti időszak országos átlagában a legnagyobb, 32 százalékos arányban a közhasznú munkában vettek részt az álláskeresők.

A helyi önkormányzatok a Munkaerőpiaci Alap korábban a megyei, jelenleg a regionális munkaügyi központoknak elosztott decentralizált keretéből igényelhetnek támogatást a közhasznú munkák finanszírozásához. Ezeket a munkákat általában azokon a területeken szervezik, ahol kevés az egyéb munkalehetőség.

Ennek ellentmond, hogy például Pest megyében, az országosan csaknem a legalacsonyabb munkanélküliség ellenére a különféle aktív programokban résztvevők 46 százaléka kapcsolódott be 2001-2006 között a közhasznú munkába. Ez még magasabb arány, mint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyénél közölt 45 százalék, vagy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyénél szereplő 42 százalék.

A legalacsonyabb munkanélküliségű Budapesten jelentős munkahely kínálat ellenére kiemelt szerepet szántak a közhasznú munkának is.

A 2001-2006 közötti időszak országos átlagában a másik legnagyobb, 28 százalékos arányban igénybevett aktív eszköz a képzés. A képzésnél már jól követi a megyei munkanélküliséget a részvevők aránya.

Vas megyében például az aktív eszközökkel támogatottak 53 százaléka képzésekben vesz részt. Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében is egyaránt 40 százalék körüli ez az arány. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében viszont csak 14 százalék a képzésbe bevontak aránya.

Országos átlagban szintén jelentős, 19 százalékos arányt képvisel az aktív programok résztvevői között a bértámogatással elhelyezkedők aránya. Ez az eszköz a munkanélküliségben középmezőnyt jelentő megyéknél a legfontosabb. Az országos átlagnál magasabb, 28 százalék ez az arány Baranya megyében, csaknem ennyi Csongrád és Fejér megyében is. Ugyanakkor Pest és Vas megye, valamint Budapest alig alkalmazza ezt az eszközt, ezeken a területeken 10-12 százalék a bértámogatással elhelyezkedők aránya az aktív programokban résztvevők között.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 140 ezer munkahely megtartását vállalták eddig a cégek

A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint beruházást, és 143 600 munkahely megtartását vállalták -... Teljes cikk

Pörgetik a munkahelymentő támogatások kiosztását

Már több mint 130 ezer dolgozó után igényelték munkáltatóik a "kurzarbeit" támogatási lehetőséget, illetve 13 ezer kutató után a... Teljes cikk

Hét százalékra nőhet a munkanélküliség Magyarországon

Csak idő kérdése, és 7 százalékra nőhet a munkanélküliségi ráta Magyarországon az Erste szakértői szerint. Teljes cikk