kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 12 éve

Kivételes munkafeltételek a svájci CERN-ben

Életre szóló kalandban lesz része annak, aki a svájci CERN-ben vállal munkát. Idén is több száz állást kínál a részecskegyorsító, amelyet nemcsak az adómentes fizetés tesz vonzó munkahellyé, hanem a szakmailag stimuláló munkakörnyezet is. Egyes pozícióknál több százszoros a túljelentkezés, a legfontosabb feltétel a szakértelem és nyelvtudás. Jakab Ágnessel, a CERN ösztöndíjprogramjában részt vevő, felvételiztetésre szakosodott HR-esével beszélgettünk.

- Hány magyar dolgozik jelenleg a CERN-nél?

- Közvetlenül a CERN alkalmazásában körülbelül húsz magyar alkalmazott és diák dolgozik, de ezen a számon kívül esnek azok a kutatók, akiknek a munkaadója egy külső kutatóintézet, egyetem vagy laboratórium, de munkájukat helyileg a CERN-ben végzik.

- Milyen munkakörök vannak jelenleg betöltetlenül?

- Számos pozíció vár betöltésre mérnöki, technikusi illetve adminisztratív területen éppúgy, mint az alkalmazott fizika vagy az informatika szakterületén. Keresünk például villamos- és gépészmérnököt, adminisztratív asszisztenst, elektrotechnikust, számítástechnikai szakembert, HR asszisztenst, alkalmazott fizikust, mélyhűtés technikai szakembert, szoftvermérnököt és megannyi mást. A frissen megjelent állások listája a RecentJobsAtCERN linken érhető el.

A kutatóközpont határozott idejű szerződéseket kínál. Az állások az esetek többségében ötéves szerződést jelentenek, de kétéves "projektmunkára" is keresünk embereket. A lehetőségek nem korlátozódnak az egyetemi végzettségűekre, főiskolai végzettséggel (B.Sc), sőt érettségivel vagy szakmunkás képesítéssel is számos álláshely betölthető.

- Hogyan oldják meg a toborzást? Milyen eszközöket használnak?

- Intenzív jelenléttel toborzunk a szakmai és közösségi portálokon. A 'CERN Jobs'-ot mindenki megtalálhatja kedvenc közösségi oldalán, jelen vagyunk a Linked In, Facebook es Twitter oldalakon, illetve van egy CERN Jobs TV channel a Youtube-on is. Ezen kívül toborzási céllal nagy sikerrel használjuk a Broadbean multiposting szolgáltatását, mellyel a megnyíló állásokat egy gombnyomással számos elektronikus hirdetési felületen jelentethetjük meg a különböző tagországokban. Részt veszünk továbbá egyetemi rendezvényeken, illetve állásbörzéken is a különböző tagországokban. Magyarországon legutóbb 2010 októberében jártunk, ahol a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem állásbörzéjén egy standdal és prezentációval igyekeztünk minél több magyarhoz eljuttatni a CERN-es álláslehetőségek és diákprogramok hírét.
A CERN dolgozóinak negyven százaléka mérnök és alkalmazott fizikus, harmincöt százaléka technikus, tizenhat százaléka adminisztrátor és irodai dolgozó, hat százaléka kisegítő személyzet és csupán három százaléka kutató fizikus.
Juttatások:
- Versenyképes, adómentes fizetés
- Családtámogatási rendszer
- Kiutazás, költözés finanszírozása
- Szabadon választható lakóhely: Franciaország vagy Svájc
- Munkavállalási engedély biztosítása
- Tartózkodási engedély a családtagoknak
- Egészségbiztosítás, magánnyugdíjpénztári tagság
- Évi 30 nap szabadság + karácsonyi 2 hét


- Miként történik a kiválasztás? Milyen eszközöket használnak?

- Az első szűrés az elektronikus jelentkezési lap és az önéletrajz alapján történik, melyet gyakran egy videóinterjú követ. Ehhez a Sonru technikáját alkalmazzuk, amely aszinkronizált interjúztatást tesz lehetővé. Ez azt jelenti, hogy a pályázók egy felhasználónév és jelszó segítségével jelentkeznek be a rendszerbe, ahol előre meghatározott kérdéssorra kell válaszolni adott időkereten belül. A videóinterjúhoz mindössze egy számítógép, egy mikrofon és egy webkamera szükséges, amelyek segítségével rögzítik válaszaikat a jelentkezők. A kiválasztó személyzet pedig egy későbbi időpontban értékeli a felvett videókat. Ez a technika objektívebb értékelést tesz lehetővé a pályázók előszűrésében. Akik ebben a szakaszban is jól szerepelnek, azokat behívjuk egy kiválasztási napra, melynek a legfontosabb része egy bizottság előtti panelinterjú. Ezen kívül sor kerül egy írásos technikai tesztre is, egy közös étkezésre, és a munkavégzés helyére is ellátogatunk. Ezek összeredménye alapján történik végül a legmegfelelőbb jelentkező kiválasztása.

- Általában mennyi időt vesz igénybe egy-egy pozíció betöltése?

- Más nemzetközi szervezetekhez hasonlóan a CERN-nek is lehetőséget kell biztosítania az összes tagország állampolgárai számára a jelentkezésre, így az álláshirdetések, és interjúk jelentkezési határidői meglehetősen hosszúak a magánszektorhoz képest. Egy kiválasztási folyamat a pozíció meghirdetésétől számítva általában három-négy hónap, de egyes esetekben ennél is tovább tarthat.

- Milyen szempontok dominálnak a kiválasztásnál például a fizikusok vagy a mérnökök esetében? Milyen elvárásoknak kell megfelelniük?

- A CERN egy erősen technika- és technológia-orientált közeg, ezért az elsődleges kiválasztási szempontot a szakértelem, tudás, szakmai tapasztalat jelenti. Emellett alapvető, hogy a jelentkező beszélje a szervezet legalább egyik hivatalos nyelvét (angol és francia), sőt egyes munkakörökben - például HR területen - mindkét nyelv magas szintű ismerete szükséges. Természetesen számít a személyiség, ahogy az is, hogy milyen csapatba keressük az új embert, milyen kommunikációs- és egyéb 'soft skill'-ek meglétét követeli meg a munkakör. Ha mindezek figyelembe vételével két jelölt egyformán jól szerepel a kiválasztáson, akkor számításba vesszük azt is, hogy mennyire jól reprezentált az országa a dolgozói állományban.

Alulreprezentált tagországnak az az ország számít, amelyik nagyobb részt fizet a CERN költségvetésébe, mint amilyen százalékban állampolgárai alkalmazásban állnak a szervezetnél. Magyarország hozzávetőleg 0,6 százalékos költségvetési hozzájárulásához képest 0,4 százalékos a reprezentáltsága a dolgozói állományban, tehát a magyar állampolgárság előnyt jelenthet a kiválasztásnál.

Jakab Ágnes
- Mekkora a túljelentkezés egy-egy népszerűebb állásra?

- Egyes állásokra akár négy-ötszázszoros túljelentkezés is előfordul, így például a fizikusok, illetve az adminisztratív pozíciók esetében, de a specifikus technikusi vagy mérnöki állásoknál (mélyhűtés-technika, mechatronika, radioaktív védelem, stb.) például már más a helyzet, ott rendszerint jóval kevesebb a jelentkező. Ugyanakkor az is számít, hogy az év mely szakaszában vizsgáljuk ezt, ugyanis egyfajta ingadozás figyelhető meg. Év végén például kevesebb pályázatot kaptunk annak ellenére, hogy rengeteg állás vár betöltésre, reméljük az év eleje új lendületet hoz a pályázatok számában.

- Hányan dolgoznak a HR osztályon?

- A teljes, 2300 fős dolgozói állományból körülbelül 80 fő dolgozik a HR-en (függvényében annak, hogy a diákokat, ösztöndíjasokat ide számoljuk-e).

- Milyen ösztöndíj- és diákmunka lehetőségeket kínálnak?

- Hallgatóként a nyári diák program, a műszaki gyakornoki program és a doktorandusz program, friss diplomásként pedig az ösztöndíjas program pályázható meg.

- Sajtóértesülés szerint a diákok 2000-2500 svájci frank (520 000 - 650 000 forint) ösztöndíjat kapnak, míg az alkalmazottak fizetése 6000 és 11 000 frank (1 560 000 és 2 860 000 forint) között mozog. Igaz ez?

- Ezek a számok nagyságrendileg helytállóak, bővebb információ a fizetési kategóriákról és munkafeltételekről a szervezet karrieroldalán található. Fontos azért tudni, hogy a genfi régióban a megélhetési költségek rendkívül magasak. A diákok ösztöndíjára úgy érdemes tekinteni, mint ami a megélhetéshez - diákszállás, közlekedés, étkezés ------– alapvetően szükséges. Egy átlagos, 50 négyzetméteres lakás bérleti díja Genfben 2000 svájci frank körül mozog. A csillogó számokat érdemes ennek fényében vizsgálni.

- Hogyan sikerült beilleszkedniük a magyar kutatóknak? Mi az, amiben esetleg fejlődniük kell?

- Nagyon élénk magyar társasági élet zajlik Genfben: működik néptánc csoport, magyar óvoda és iskola, magyar könyvtár és levelezőlista, továbbá a közös ünnepek, programok hozzák össze a kint élő honfitársainkat. A kutatók is megtalálják a társaságukat a CERN-en belül, hiszen a munkakapcsolatok és a Svájcban lakó számos magyar ideális közeget kínál a kényelmes beilleszkedéshez. Viszont sok magyar él és dolgozik kint megfelelő francia nyelvtudás nélkül, ami mindenképp hátrány, mind a társasági, mind a szakmai életben. Ez egy olyan tényező, amelyben érdemes lenne fejlődnünk.

- Azt olvastam egy CERN-ről szóló blogban, melyet egy 25 éves diák szerkeszt, hogy leginkább francia nyelvtudásra van szükség, amelynek fejlesztésére lehetőség van a kutatóközpont jóvoltából. Hogyan támogatják a dolgozók nyelvi fejlesztését?

- Van lehetőség beiratkozni francia- és angol kurzusra, melyet a CERN finanszíroz. Ezek a laboratórium épületeiben zajlanak, legtöbbször ebédszünetben vagy közvetlenül munka után. Egyes munkakörökben csupán lehetőség, másokban kifejezetten ajánlott a nyelvi fejlesztés.

- A CERN diákmunkása azt is kifejtette internetes naplójában, hogy a kutatóközpont mint munkahely "fantasztikus, jól felszerelt, az emberek kedvesek, senki sem siet. Az érkezés és távozás kötetlen, csak legyen kész a munka." A munkavállalók hetente kétszer ebédidőben elmennek futni, péntekenként pedig "cake friday" van, ami azt jelenti, hogy önkéntes alapon mindig más hoz sütit. A diák szupervízorát úgy írta le, hogy "bár vannak elvárásai, nagyon laza ember, jó vele nap mint nap találkozni." Ezek alapján kellemes munkahelynek tűnik a kutatóközpont. A diák blogbejegyzése hűen tükrözi a CERN munkakultúráját? Hogyan gondoskodnak a dolgozók jó közérzetéről, egészségéről?
A 8-13 hetes nyári gyakorlati program (CERN_SummerStudents)során megközelítőleg 130, már harmadévet végzett, nappali tagozatos, fizikus és mérnök-hallgató egy CERN-es csoport napi munkájában vesz részt. Ez tulajdonképpen egy részecskefizikai és az alkalmazott informatikai "nyári egyetem", ahol neves előadók adják át tudásukat. Magyarországról évente két-három diáknak jut lehetőség.

A 6-12 hónapos műszaki gyakorlati programra (CERN_TechnicalStudents) szintén a harmadévtől nyílik lehetőség 150 BSc és MSc mérnök-, informatikus- és fizikushallgatóknak, amely során diplomaterv készítésére is lehetőség nyílik.

A 24-36 hónapos doktorandusz programban (CERN_DoctoralStudents ) évi harminc diák vesz részt. A hallgatók munkáját az otthoni egyetemi konzulens és a CERN-ben dolgozó témavezető együttesen segíti, amely a kutatási szervezet valamelyik projektjéhez kapcsolódik.

A 12-24 hónapos ösztöndíjas program (CERN_Fellowship)frissdiplomásoknak szól, célja a tehetséges fiatalok bevonása a kutatás nemzetközi élvonalába. A részvétel feltétele a mérnöki tudományterületekről pályázóknak BSc vagy MSc. végzettség, a részecskefizika területéről pályázóknak pedig doktori (PhD) fokozat megszerzése, illetve a diplomatol szamitott kevesebb, mint 10 ev szakmai tapasztalat.

Az Európai Unióval közös, 3 éves Marie-Curie ösztöndíjas programban a legtehetségesebb kutatók részesülnek pénzügyi támogatásban és képzési hozzájárulásban, hogy potenciáljukat teljes mértékben kibontakoztathassák. (CERN_MarieCurieFellowship)


- Valóban jó a légkör és a CERN rendkívül kedvező munkakörülményeket biztosít alkalmazottai számára: három étterem, több mint ötven klub (sport, zene, informatika, tánc, stb.), utazási iroda, bank, posta szolgálja a dolgozók kényelmét és szórakozását. Mindez azonban a tudomány szolgálatában, a jó teljesítmény érdekében történik, és az eredményeket el is várják az embertől. Bizonyos munkakörökben a dolgozók műszakokban dolgoznak, illetve készenlétben kell lenniük, ha bármely pillanatban hívják őket, ugrani tudjanak. Az irodákban rendszeresen késő estig ég a lámpa, mert bár nincs szigorúan ellenőrizve az érkezési és távozási idő, itt mindenki önmagát is hajtva járul hozzá a tudományos célok eléréséhez.

- Miként oldják meg a biztonságos munkavégzést?

- A munkavédelem elsődleges fontosságú, hiszen a laboratórium nagy része egy ipari környezethez hasonlítható, sok a tervezés, gyártás, szerszámozás, elektronika. Olyan extrém körülményeket is kezelni kell, mint a rendkívül magas, illetve alacsony hőmérséklet, és természetesen radioaktív védelmet is biztosítani kell az emberek és a környezet számára. A gyorsítóknak, a detektoroknak, és a teljes infrastruktúrának megfelelően kell működnie, az emberi szervezet védelmének biztosításával. Ennek megfelelően egy külön egység dolgozik azon, hogy a biztonságos munkakörülményeket minden dolgozó számára megteremtse.

Érdekességként említhető az ergonómia és a munkakörülmények terén, hogy az épületek néha meglepetést okoznak az először ide látogatók számára, hisz azok az ötvenes- hatvanas években épültek és az irodák képe nem áll összhangban azzal a high-tech környezettel, amely a CERN-ről gyakran az emberek fejében él. Ennek oka természetesen egyszerű: a szervezet a forrásait elsősorban a tudományos infrastruktúra kiépítésére, illetve a dolgozói fizetésekre fordítja, ami fontos motivációforrás. Miként a rugalmas munkavégzés is ösztönzőleg hat az emberekre, amelyre nálunk is lehetőség nyílik. Egyes kollégák részmunkaidőben dolgoznak, - főként a kisgyermekesek - ez elsősorban munkakörtől függő, de a felettessel egyeztetve az otthoni munkavégzésre is lehetőség van.

Tehát a CERN igazán különleges és szakmailag stimuláló munkakörnyezet, ahová én is minden reggel lelkesen érkezem. A kutatások eredményessége a dolgozói közösség hatékonyságától is függ, ezért a jó hangulatú együttműködés a mindennapjaink alapköve. Az ebben való részvételért érdemes a betöltésre váró pozíciókra pályázni és e különleges tudományos kaland részesévé válni.

- Hogyan lehet a CERN-hez bekerülni? Hol és hogyan lehet jelentkezni?

- Mind az állásokra, mind pedig az ösztöndíjas- és diákprogramokra kizárólag elektronikus pályázat útján, a CERN karrieroldalán (https://cern.ch/jobs) keresztül lehet bekerülni.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nekem az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető - Andrási Zoltán bűnügyi technikus egy napja

"Minden ügy egy kihívás, de nem álmodom velük. Az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető. Ez... Teljes cikk

A tipikus női vállalkozó 42 éves és 1 gyereke van

Megtalálni a módot a megélhetés biztosítására úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek a magánéletükben – ez motiválja... Teljes cikk