Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 9 hónapja

Kötetlen munkaidő

A munkaidőt a munkáltató osztja be, ez általában napi nyolc óra munkát jelent, ahol pontosan meg van határozva a munkavégzés kezdése és vége is. Napjainkban egyre gyakoribbak az atipikus foglalkoztatási formák, a munkavállaló számára talán az egyik legkényelmesebb a lehetőség, mikor munkaidejét teljes mértékben önmaga határozza meg, ez az ún. kötetlen munkaidő.

images

images

A kötetlen munkaidőről a Munka törvénykönyvének 96. paragrafusa rendelkezik, eszerint a munkáltató a munkaidő beosztásának jogát - a munkavégzés önálló megszervezésére tekintettel - a munkavállaló számára írásban átengedheti (kötetlen munkarend). A munkarend kötetlen jellegét nem érinti, ha a munkavállaló a munkaköri feladatok egy részét sajátos jellegüknél fogva meghatározott időpontban vagy időszakban teljesítheti.
Kötetlen munkaidő esetén ugyanis nem érvényesülnek a munkaidő beosztására és a pihenőidőre vonatkozó szabályok, így jelenléti ívet sem kell vezetni [Mt. 96. § (3) bek.].

Kötetlen munkarendnél kizárt a rendkívüli munkavégzés (és az ez után járó bérpótlék megfizetése), hiszen a munkavállaló maga dönti el, hogy melyik nap mikor és mennyit dolgozik. De ez esetben is köteles ledolgozni a munkavállaló a munkaszerződése szerinti munkaidőt, köteles ellátni minden feladatát. A munkáltató sem adhat több feladatot annál, mint ami a szerződés szerinti munkaidőben még ellátható.

A kötetlen munkaidő nem érinti a munkáltató ellenőrzési jogosultságát, hiszen ez esetben is kérheti a munkavállalótól, hogy adja meg a feladatai ellátásával kapcsolatos ütemezését, saját munkaidő-beosztását.

Munka törvénykönyve
Follow hrportal_hu on Twitter