Megjelent: 2 éve

Középkorúak húzzátok le a rolót?

„Nem alkalmas, mert nem rugalmas”- Az utóbbi években drasztikus fejlődésnek indult a világ, és a munkaerőpiac átalakulásával hazánkban a 45 év feletti munkavállalókat korosztályi bélyegzővel látták el. Jelen munkaerőhiányos időkben pedig még mindig elterjedt, hogy a cégek hamarabb felvesznek egy fiatalabb, mint egy idősebb munkavállalót. De vajon meddig lehet még válogatni, ha a fiatalok elmennek és csak a nyugdíjas munkavállalók foglalkoztatása marad?

images

images

45 év felett a ringben: kompromisszum vagy teljes kudarc?

Magyarországon munkaerőhiány van, de a piacon még mindig két tendencia áll fenn: a munkáltatók szívesebben vesznek fel fiatalokat képesítésük miatt vagy nyugdíjasokat a járulékkedvezményekért. Sajnos a helyzet következményeképp az idősebb munkavállalók elhelyezkedése válik nehezebbé, mert a negatív előítéletek folytán azokat az aktív, képzett és nyelveket beszélő szakembereket zárják ki a munkaerőpiacról, akiknek 15-20 év van még legalább a nyugdíjig. Többen közülük hónapok vagy akár évek óta keresnek állást, és hagyják őket „elveszni”, mert nem tudnak mit kezdeni szervezeteken belül a generációs különbségekkel.

Ehhez kapcsolódóan korábbi cikkünkben HR-esek körében felmértük, hogy melyek azok az indokok, amiért nem szívesen foglalkoztatnak középkorú munkavállalókat. A HR szakemberek hátrányként hozták fel a 45 év felettiekkel kapcsolatban a rugalmatlanságot, az elavult szakmai és nyelvi ismereteket, valamint az állásokra való jelentkezések inaktivitását. Kutatásunkból az is kiderült, hogy főleg IT, adminisztratív és többműszakos pozíciókban nem foglalkoztatják őket szívesen, ahol fontos a fizikai erőnlét.

Sok cég beállt a fiatalok foglalkoztatására, pedig a 20 évesek között is vannak kevésbé motiváltak, de a 45 év felettiek között is van pörgős, életvidám. Amiből kiderül, hogy nem a kornak, hanem a munkaközösségbe való beilleszthetőségnek kellene számítani.

Az interjúalanyok tapasztalatai

Türei Virág frissen végzett HR és rendezvényszervező szakos hallgató szakdolgozatát a 45 év feletti női munkavállalók helyzetéről írta, melyben számos kutatással támasztotta alá a velük szemben megnyilvánuló negatív diszkriminációt. A szakdolgozat elkészítésében a Restart-Up közösségi szervezet segített; tagjaik közül többen személyes interjú keretében osztották meg tapasztalataikat álláskeresésről, munkavállalásról. A szakdolgozat kritériumainak 45 év feletti, felsőfokú végzettségű, gazdasági szektorban dolgozó vagy dolgozott nők feleltek meg.

A középkorú munkavállalók zárkózottabbá váltak és elidegenedtek az álláskereséstől. Sokan kényszervállalkozók lettek vagy elvárják, hogy a munkáltató keresse meg őket, de olyan személyek is vannak, akik aktívak és folyamatosan képzik magukat, munkát keresnek.
Sz. Noémi szerint a legnagyobb probléma,
„Generációs problémák: nincs lojalitás, és hiányzik a kölcsönös tisztelet.”

A szervezetek HR-esei nincsenek felkészítve az idősebb munkavállalókkal való bánásmódra, ezért állásinterjún, ha nincs meg az összhang, akkor az idősebb jelölt esélyt sem kap az állás elnyerésére. (Vagy már az interjúra sem.) Az interjúalanyok közül többen érzékelték és atrocitásként élték meg, hogy kimondatlanul is előítéletekkel vannak feléjük.

S. Anna szerint: „Minden korosztálynak megvannak az adott értékei, és „hátrányai”. A probléma az, hogy sokszor alkalmatlan emberek kerülnek a kiválasztó székébe. Sokan úgy ítélkeznek, és hagyatkoznak sztereotípiákra, hogy a másik fél nem veszi észre.”

Sajnos, a média is a fiataloknak kedvez, a középkorosztály láthatatlan és csak a gyógyszer reklámokban szerepelnek, pedig egy középkorú munkavállaló is ugyanolyan értékű dolgozó lehet, mint egy fiatal, csak nem feltétlenül ugyanazokra a munkakörökre.

Van kiút?

Igen. A Restart-Up szervezet HR vezetők körében folytatott kutatásai alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a cégek hajlamosak arra, hogy a nyugdíjhoz közelebb álló munkavállalókat kritikusan kezeljék, és hátrányba kerüljenek egy fiatalabb jelölttel szemben. A Restart-Up a visszajelzések és eredmények alapján megoldási javaslatokat dolgozott ki az idősebb munkavállalókkal való közös munka elősegítéséért és megszólításáért, de tény, hogy a helyzet egyre globálisabbá, a magyar határon túlra is kiterjed, hogy a középkorúakkal foglalkoztatásának problémája, melyre a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet is felhívta a figyelmet.

Az OFA (Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft ) idén harmadik alkalommal hirdeti meg “Az Év Felelős Foglalkoztatója” elnevezésű pályázatát, melynek keretében első alkalommal van lehetőség a Restart-Up közösség különdíjára pályázni azoknak a cégeknek, amelyek aktívan tesznek a 45 év feletti munkavállalók foglalkoztatásának javításáért.

A Restart-Up célkitűzéseivel a szakdolgozat interjúalanyainak is egyezik a véleménye, melyet P.Diána is megfogalmazott, és hosszabb távon jelentene megoldást:

„Sokkal nyitottabbnak kellene lennie a munkáltatónak. Azt gondolom, nagyon jó csapatot alkotnánk a fiatalokkal, mert mi az ő energiájukat és rendetlenségüket egy keretbe tudnánk tartani, és az ellenség helyett a segítséget látnák bennünk.”

Tény, hogy nem lehet egyik napról a másikra gyökeres változásokat bevezetni, de az egyedüli megoldás a szemléletváltás és nyitottság lehet.

Türei Virág szerint felelősséget kellene tenni a HR vállára és be kellene vonni egy harmadik személyt, aki azért felel, hogy minden résztvevő egyenlő értékű félként vegyen részt a kiválasztási folyamatban, és meg kellene találni azokat a munkaköröket, amik testhez állóak a középkorosztály képességeinek.

A teljes szakdolgozat ITT érhető el.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.26HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.04.14NEXONbér képzés A hallgatók elsajátítják a bérszámfejtési feladatok elvégzését a NEXONbér programban. A 4 napos képzés célja a NEXONbér program szerkezetének megismerése, valamint a szoftver felhasználói kompetenciák fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hatékonyabbak a női vezetők, mégsem őket választjuk

Emberi, megértő, jó szakember és csapatának motorja a női vezető. Bár a többségnek mindegy, milyen nemű a főnöke, aki dönt valamilyen irányba,... Teljes cikk

Egy verseny a programozók krémjének

Az Országos IT Megmérettetésen idén 2200 IT szakember indult. Teljes cikk

Ügyvezetői tisztségre pályáznak a fiatal tulajdonosok

A megkérdezettek negyede szerint a változó vevői igények a diszrupció fő mozgatórugói, mutat rá a PwC NextGen felmérése. Teljes cikk