Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 11 hónapja

Lányok az IT-szektorban: van, aki hekkeléssel kezdte, más pilótának készült

A legtöbb IT-cégnél alig találni női munkavállalókat, pedig nagyon várják őket ezen a pályán. Hiszen amellett, hogy színesítik a férfiakból álló szakmát, simán megállják a helyüket az informatika világában. Több ezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról, nagy a verseny a szakemberekért, így a nőkért is. A DXC Technology-nál jó néhány női IT-s munkaerő dolgozik: azt mondják, elsőre nem nézik ki belőlük, hogy milyen magas szintű matematikát tanultak. Van, aki hekkeléssel kezdte, más pilótának készült, de olyan is van, aki az Androméda-ködbe vágyott már gyerekként - ma mind informatikusként dolgoznak.

Tóth Mária szoftverfejlesztési igazgató karrierje mellett pszichológusi végzettséget is szerzett.

„Ötéves koromtól programozói pályára készültem. Valójában egy szuperűrhajón mint programozó szerettem volna száguldani az Androméda-ködbe. Szerintem ez a pálya van legközelebb a jövőhöz, ezért szeretem nagyon.

Húszéves koromban el sem tudtam volna képzelni, hogy vezető leszek, és nem is igazán vágytam rá, inkább szakértőként képzeltem el magam a szakmában.

200 férfi között dolgozom, de ha az ügyfeleket, partnereket is nézem, akkor több száz férfi vesz körül. Mindig ilyen környezetben dolgoztam, így nem látom se, előnyét, sem hátrányát. De ha vicces szeretnék lenni: előnye, hogy a csapatépítőkön nem kell sorba állni a WC-nél, hátránya: nehéz kölcsönkérni hajgumit.

Tóth MáriaTóth Mária
Amit sokan nem tudnak rólam a cégnél, hogy meséket és novellákat írok a szabadidőmben. Emellett a sport az életem alapvető része, ami nagyon jó szimbóluma annak, hogy ne adjuk fel. Bármilyen nyomorult is az időjárás, a futás nem maradhat ki a napomból.

Miután menedzser lettem, beiratkoztam egy MBA képzésre, mert mindig is érdekelt, hogy mit miért csinálnak az emberek, mi a mozgatórugójuk. Itt találkoztam ehhez jó eszközzel: a szociálpszichológiával, szervezeti viselkedéssel. Ez a tanulási folyamat elsősorban saját magam megismerésében és megértésében segített. Ekkor döbbentem rá arra is, hogy nem szabad megsértődnöm azért, mert a szakmámban nőként kezelnek, hiszen az vagyok. Ha ennek a pozitívumaival együtt tudok élni, a negatívumokat is el kell fogadnom. Egyébként sem szeretnék férfi lenni."

Bársony Ágnesről a HR-osztályon kívül eddig valószínűleg senki nem tudta a cégnél, hogy politológus végzettséggel is rendelkezik.

„Közgazdász hallgatóként úgy döntöttem, hogy tanácsadóként szeretnék dolgozni. Az informatikai tanácsadással egy állásbörzén találkoztam, de akkor még fogalmam sem volt arról, hogy pontosan mi is az. A karrierjükben előttem járó családtagjaimmal beszélgetve elhatároztam, hogy informatikai cégnél kezdem a szakmai pályafutásomat.

Sokféle dologgal foglalkozom, ha egy példát kell kiragadnom, akkor az alapesetet említeném meg: az ügyfeleink különböző iparágban működő nagyvállalatok, akiknek az üzleti működését segítjük új informatikai rendszerek bevezetésével, a meglévő rendszerek üzemeltetésével vagy azok módosításával a zavartalan napi operatív működésük érdekében. Amikor elindítunk egy ilyen projektet, felmérjük, hogy mely folyamataikra szeretnének rendszer-oldali támogatást, megtervezzük a rendszer felépítését és azt követően elvégezzük azokat a beállítási és fejlesztési feladatokat, melyek eredményét az ügyfelek ellenőrzik. Ha az ellenőrzés során mindent rendben találtak, onnantól használható a rendszer a napi működés során. A feladatom ebben a folyamatban, hogy hidat képezzek az üzleti terület szakértői és a rendszer fejlesztők között: értenem kell az ügyfelünk üzleti működését és a bevezetésre vagy módosításra kerülő rendszer főbb logikai összefüggéseit, hogy azt tudjuk számukra szolgáltatásként biztosítani, amire valóban szükségük van.

Bársony ÁgnesBársony Ágnes
A munkahelyi közvetlen csapatunkban körülbelül 50-50% a férfiak és nők aránya, a projekteken azonban változó, a témától és a bevezetésre kerülő informatikai rendszer által lefedett területtől függ. A csapatmunkában a nemek szerinti összetételnek nincs jelentősége.

Az informatika sok más iparághoz hasonlóan szerteágazó, gyorsan fejlődik és sokféle habitusú embernek tud feladatot biztosítani. Akkor is a te pályád lehet, ha csapatban szeretsz dolgozni, és akkor is, ha inkább befelé forduló vagy. Az informatikai területen dolgozók esetében nagyobb százalékban oldható meg a rugalmas munkavégzés és/vagy távolról történő munkavégzés.”


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Lányok az IT-szektorban: van, aki hekkeléssel kezdte, más pilótának készült
2. oldal - Fejes Kata kisgyerekként nem gondolt arra, hogy informatikus szeretne lenni.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szoftverfejlesztő központ épül Budapesten a Siemens-csoport vállalata számára

Csaknem 20 ezer négyzetméteres szoftverfejlesztő központot épül Budapesten a Siemens-csoporthoz tartozó Evosoft Hungary Kft. számára. A beruházó... Teljes cikk

Sztrájkolnak a légiirányítók Brüsszelben

A légiirányítók részleges sztrájkja miatt késések és járattörlések várhatók a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren. A légikikötőt... Teljes cikk

Új HR igazgatót igazolt a LogMeIn

A magyar alapítású, mára globálisan is meghatározó IT vállalattá fejlődött LogMeIn új vezetővel bővítette hazai menedzsmentjét. Erdelics Tímea... Teljes cikk

A brit Belügyminisztérium 1500 főt toborzott, hogy zökkenőmentes legyen a külföldi EU-polgárok letelepedési engedélyeinek kérése

Országos kampányt indított hétfőn a brit kormány, arra biztatva a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárokat, hogy folyamodjanak... Teljes cikk

A sztrájk után a Hankook visszatér a normális gyártási rendbe

A március 12-én elkezdett és csütörtök este megállapodással végződő sztrájk után a Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási gyára visszatér a... Teljes cikk