Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 hónapja

Lassan visszaáll a járvány előtti szintre az USA munkaerőpiaca

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál erőteljesebben nőtt az először munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten.

A munkaügyi minisztérium honlapjára felkerült legfrissebb adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma 18 ezerrel 206 ezerre emelkedett a december 11-én záródott héten az egy héttel korábbi 188 ezerről. Elemzők kevésbé növekvő adatot, 200 ezres számot vártak a múlt hétre.

Az Egyesült Államokban már tizedik hete állt 300 ezer alatt az új segélykérők száma. Elemzők a 250 ezer és 300 ezer közötti értéket tekintik egy egészséges munkaerőpiaccal összhangban álló mutatónak. 

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 16 ezerrel, 203 ezer 750-re, 1969. november 15. óta legalacsonyabb szintre süllyedt. 

Tavaly a március 14-vel végződött héten, amely az utolsó "békebeli" hét volt, amikor még a megszokott módon működött a gazdaság a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése miatt elrendelt szigorú korlátozások bevezetése előtt, az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma magasabb, 256 ezer volt és ugyancsak magasabb a négyhetes mozgóátlag, ami 225 ezer 500-on állt.

A december 4-ével végződött héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 154 ezerrel, 1 millió 845 ezerre, 2020. március 14. óta a legalacsonyabb szintre csökkent. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 66 ezerrel, 1 millió 963 ezer 250-re csökkent, ami szintén tavaly március 14. óta a legalacsonyabb. 

A november 27-én zárult héten 2 millió 958 ezren részesültek valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban, ez 511 ezerrel több  a megelőző héthez képest. Egy évvel korábban ugyanezen a héten 21 millió 317 ezer ember kapott valamilyen támogatást. 

A munkaerőpiac a koronavírus-járvány kirobbanása óta eltelt másfél évben fokozatosan talpra állt. A munkáltatók tavaly márciusban és áprilisban több mint 22 millió dolgozót bocsátottak el a járvány terjedését fékező zárlatok miatt, azóta azonban már mintegy 20 millió új munkahelyet hoztak létre.

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook