Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 12 hónapja

Mérgező munkahely! A veszélyes légkör 4 félreértelmezhetetlen jele

Egy 2009-es felmérésben a megkérdezettek 64%-a vallotta azt, hogy jelenleg is olyan munkakörnyezetben dolgozik, amelyet károsnak tart, de ennél is meglepőbb, hogy a résztvevők 94%-a nyilatkozott úgy, hogy már dolgozott mérgező munkatárssal a karrierje során.

Egy másik tanulmány úgy becsüli, hogy a mérgező munkahelyek az Egyesült Államoknak évente legalább 23,8 milliárd dollárjába kerülnek az egészségügyi ellátási költségek, a munkaerő-kiesés és egyéb más következmények miatt. Kutatások alapján az Inc szakemberei összeállítottak négy olyan klasszikus példát, amelyek felelőssé tehetőek a romboló munkahelyi légkör kialakulásáért és fennmaradásáért

Pletyka

A munkahelyi pletykálkodás nagyon gyakori jelenség, ahogy az is, hogy mi magunk is könnyen belevonódhatunk akár áldozati, akár elkövetői oldalról. A könyörtelen, rosszindulatú pletyka romboló hatással van mind a szóbeszéd áldozatára, mind a cégre. Íme néhány példa arra, milyen ára van a pletykálkodásnak:

• elvesztegetett idő, hanyatló teljesítmény
• megosztottság a munkavállalók között
• csökkenő morál és bizalom
• szorongás, az alkalmazottak nem tudják, mi igaz és mi nem
• a legjobban teljesítő, lojális munkavállalók távozása, miután a pletyka lerombolja a cégkultúrát.

Ilyen esetben tehát akkor járunk el a legjobban, ha óvakodunk a csoportokba verődött elégedetlenkedő munkavállalóktól. Könnyűszerrel kiszúrhatjuk őket, hiszen egy-egy meeting után csapatokba rendeződnek, és számos információt szivárogtatnak ki másoknak. Sosem fogják elismerni, de szeretik a hatalom érzetét, amit mások kibeszéléséből nyernek.

Megfélemlítés (bullying)

A munkahelyi szekálás, megfélemlítés is igazán sokba kerül a vállalkozások számára. Baird Brightman PHD doktor, viselkedéstudományi szakértő és író szerint az agresszivitás - mind verbális, mind fizikális értelemben - aláássa a biztonságot és megköveteli az emberektől, hogy az erőforrásaikat a produktív munkából olyan védekező műveletekbe irányítsák át, mint a „küzdj vagy menekülj” válasz.

Babs Ryan amerikai szerző azt állítja, hogy az elkövetők csupán 1%-át bocsájtják el a cégtől, és a célpont általában sajnos az áldozat lesz. Így az egyetlen választásunk csak az lehet az író szerint, ha magunk hagyjuk ott a céget amilyen gyorsan csak lehetséges - különösen akkor, ha a cég támogatja az ismétlődő szekálást, és már számos áldozatot a felmondásra kényszerített.

Mikromenedzsment

Ray Williams vezető coach könyvében (A vihar szeme: Hogyan alakítják át a kaotikus munkahelyet a tudatos vezetők) azt írja, hogy a munkahelyek mérgező légköre általában a diszfunkcionális vezetőknek köszönhető. Egyfelől azért, mert a menedzsment kizárólag arra koncentrál, mit csinálnak a dolgozók rosszul, és ritkán ad pozitív visszajelzést arról, mi a helyes. Másfelől pedig az alkalmazottak és részlegek úgy vannak kialakítva, hogy egymással versenyezzenek, ezt a csatát pedig azok a teljesítménymutatók is támogatják, melyek a hangsúlyt az egyénre és nem a csapat teljesítményére teszik. Mindennek pedig az a következménye, hogy az embereket tárgyaknak vagy kiadásoknak tekintik ahelyett, hogy befektetésként néznének rájuk, és szinte semmit nem számít az elégedettségük vagy a jólétük. Emiatt magas szintű stresszt tapasztalnak meg, amitől aztán kiéghetnek, és teljesen ki is eshetnek a munkából.

Nárcizmus

A narcisztikus személyiségzavar olyan mentális rendellenesség, amely során az emberek túl nagy fontosságot tulajdonítanak önmaguknak, és rendkívül nagy szükségük van a csodálatra. Azok, akik narcisztikus személyiségzavarban szenvednek, azt hiszik, hogy feljebbvalók a többieknél, és kevés figyelmet fordítanak más emberek érzéseinek.

Egy patológiásan narcisztikus munkatárs esetleg káros lehet a karrierünket illetően, véli Preston Ni, a Hogyan kezeljük a narcisztikus embereket c. könyv szerzője. Egyik cikkében a narcisztikus munkatárs 10 klasszikus jellemzőjét írja le, ezek többek között:

• Imádják megszakítani a társalgást, uralni a meetingeket, prezentációkat, konferenciabeszélgetéseket, e-mailezéseket.
• Állandóan a reflektorfényben sütkéreznek, azt akarják, hogy mások felnézzenek rájuk.
• Szeretik bomlasztani a csapatot, és másokat elnyomni. Szeretik magukat hatalmasnak és befolyásosnak feltüntetni.
• Nem érdekeltek mások ügyeiben, túlhangsúlyozzák magukat, és akadályozzák a pozitív és rugalmas munkakultúra kialakítását.

Sajnos az is gyakori jellemzőjük, hogy míg másokat vesztesnek állítanak be, addig ők a győztes szerepében tetszelegnek. Ennek érdekében lekicsinylik a munkánkat, vagy nevetségessé tesznek minket a meetingeken. Ha pedig valamire szükségük van tőlünk, fenyegetővé is válhatnak, elbizonytalaníthatnak minket, megkérdőjelezhetik értékünket a saját főnökünk előtt.

Bár számos stratégia létezhet ezeknek a helyzeteknek a kezelésére, a legfontosabb mégis az, hogy megértsük a játszmákat és a játékosokat, hiszen csak így tudunk megfelelő támadási és védekezési stratégiát kialakítani velük szemben. Csak akkor van esélyünk, ha megértjük a játszma rendszerét és dinamikáját, bizonyítékokat keresünk a megfélemlítésre, és szövetségeseket állítunk magunk mellé.

Az Inc cikke nyomán

Bánosi Eszter
HVG Kiadó Zrt.


Follow hrportal_hu on Twitter

Egy új alkalmazással a munkáltató megismerheti dolgozói egészségi állapotát

Stratégiai együttműködést alakított ki az UNION Biztosító egy hazai startup vállalkozással, a Fitpulival, melynek nyomán a biztosító komplex életmód applikációval bővíti vállalati egészségbiztosításhoz kapcsolódó szolgáltatásait - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a két társaság vezetője.tovább..

További cikkek
Most egy IX. kerületi gimnáziumban mondott fel 15 tanár

Egy újabb botrányos igazgatóválasztás miatt áll a bál, ezúttal a IX. kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban. Teljes cikk

A parlamentekben is éri zaklatás a nőket

A női politikusok és parlamenti dolgozók fele állítja, hogy érte már zaklatás vagy fenyegették meg nemi erőszakkal. Mindezt úgy, hogy közben a... Teljes cikk

Riválisa ügyfeleit próbálta lenyúlni az Amazon

Az Amazon emberei visszaéltek a versenytárs levelezőrendszerével, a rivális eBay eleadóival vették fel a kapcsolatot. Ezzel piaci szabályokat is sértettek. Teljes cikk

Vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban. Teljes cikk

A BMW üzemi tanácsai is nyitottak a debreceni beruházásra

A BMW üzemi tanácsai is nyitottak arra, hogy a vállalat autógyárat építsen Debrecenben - mondta Palkovics László innovációs és technológiai... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár