coach 
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 11 éve

Miért érdemes személyes coach-ot fogadni? II.rész

Ki is a coach valójában? Miért éri meg az alkalmazása? Mik az előnyei egy coach bevonásának saját munkafolyamatainkba? A média által sokat emlegetett "coach"-ról most mindent megtudhatunk. 26 érv, amiért bizonyíthatóan megéri coach-ot alkalmazni.

7. Amíg a coach megmutathatja, merre is sodródunk, merre vezetnek; addig egy pszichológus a visszatérésben nyújt segítséget.
- A káros szenvedélyek és kényszerek tönkreteszik vagy jelentősen rontják a döntési képességünket.
- A káros szenvedélyek és kényszerek helyettünk döntenek.
- Az alkoholnál és a kábítószernél jóval több szenvedélybetegség létezik.
- Ahogy az élet egyre bonyolultabbá és stresszesebbé válik, a káros szenvedélyek és kényszerek kellemes kikapcsolódást nyújtanak, de rendkívül magas áron.

8. A coach segíthet megbírkózni az érzelmi sérülésekkel és/vagy olyan helyzetekbe kerülnünk, olyan kapcsolatokat alakítanunk ki, amelyben mások nem váltanak ki belőlünk emocionális hatásokat. A pszichológusok rendelkeznek a lelki sebek gyógyításához szükséges módszerekkel és szakértelemmel.
- A múlt eseményei olyan kitörölhetetlen emlékeket és sebeket hagynak, amelyek meghatározzák a jövőbeli viselkedést.
- Az emberek, helyzetek és események érzelmi hatásokat váltanak ki belőlünk.
- A múltbéli események következtében az emberek "bezárkóznak" vagy "nyílt lelki sebeket" szereznek.
- Óriási lehetőségeket hagyunk ki, pusztán mert rettegünk az esetleges fájdalom vagy kudarc lehetőségétől.

9. A coach segítségével létrehozhatjuk saját hagyományainkat, és a törzset közösséggel válthatjuk fel.
- Az emberek azért cselekednek a "megszokott módon" mert ezáltal úgy érzik, azonosulhatnak és összetartoznak a hasonlóan gondolkodókkal.
- Ha valaki a hagyomány ellen fordul, a "törzs" egységesen meg akarja győzni vagy mint veszélyt kiközösíti.
- A szertartások és hagyományok jobban működnek, ha választjuk őket, vagy mint önmagukat meghatározó szükségletekként értelmezzük.

10. A coach segítségével a legtöbbet hozhatunk ki személyiségtípusunkból.
- A személyiségtípus genetikailag "belénk van égetve", ráadásul kultúránk még meg is erősíti, így nehéz változtatni rajta.
- A személyiségtípus mérésének és leírásának sokféle módja létezik.
- Általában a legjobb megoldás, ha az ember teljes mértékben elfogadja a természetét, és ahelyett, hogy harcolna ellene, előnyt kovácsol belőle.
- Minél többet tudunk arról, hogyan is viselkedünk, annál könnyebben tudjuk elfogadni magunkat és másokat.

11. A pszichológusok rendelkeznek az ahhoz szükséges módszerekkel és szakértelemmel, hogy segítsenek elfogadni és magunkévá tenni a neveltetésünk során minket ért hatásokat. A coach arra is megtanít, hogyan kovácsoljunk ezekből előnyt.
- Életünk első két éve nagyban meghatározza, hogy a későbbiekben hogyan fogunk gondolkodni, érezni és hozzáállni a dolgokhoz.
- A neveltetésünk megerősít bennünk bizonyos belső tendenciákat, jót és rosszat egyaránt.
- A család által támasztott elvárások és szabályok mélyen beágyazódnak az emberbe, és évekbe vagy akár évtizedekbe is kerülhet, mire megszabadulhatunk tőlük.
- A neveltetés/családi háttér megtagadása általában nem szabadít meg ezen hatásoktól, jobb, ha inkább elfogadjuk és integráljuk a történteket, így ezután tovább fejlődhetünk.

12. A coach segít, hogy el tudjunk igazodni az új értékrend alapján.
- Feltételezéseink időt takarítanak meg nekünk és az információt is megszűrik, így hasznosnak mondhatók... bizonyos mértékig.
- A hit internalizált feltételezés.
- Baj akkor van, ha
- Gondolkodás nélkül elfogadjuk mások feltételezéseit.
- Makacsul ragaszkodunk saját feltételezéseinkhez és nem változtatunk rajtuk.
- Életünket feltételezésekre alapozzuk, így aztán nem tudunk fejlődni.

13. A coach rengeteg életmódmodelllel segítheti ügyfelét; kitágíthatja a látókörét és fokozhatja tudatosságát, aki ezáltal képes jobban megválasztani céljait és azt, hogyan is kívánja elérni ezeket a célokat.
- Hajlamosak vagyunk valamit úgy csinálni, amit mások, csak mert láttuk, hogy nekik bevált.
- És mivel az élet egyre bonyolultabb lesz, hajlamosak vagyunk mintákat és az életből vett példákat követni, hogy az így kapott "ábra alapján" jussunk el egyik helyről a másikba.

Vissza >>
További érvek >>
Follow hrportal_hu on Twitter

Egy technika, hogy kordában tartsuk az időnket

Ha a földi halandó pusztán elolvasni megkísérelné az időgazdálkodásról (nem is beszélve az időről) szóló irodalmat, már nem maradna ideje élete során arra, hogy bármi mást is tegyen. Klisévé vált az a gondolat, hogy az idővel nem gazdálkodni kell, hanem megélni azt, ám a napi gyakorlat sokat fejleszthet rajtunk, pláne akkor, ha képesek vagyunk megfigyelni, mi történik velünk.tovább..

További cikkek
Szexuális zaklatás elleni tanfolyamot vezetnek be az amerikai képviselőházban

Ennek értelmében a képviselőház valamennyi irodai dolgozójának kötelező lesz részt venniük a tanfolyamon. A politikusokra ugyanakkor nem vonatkozik... Teljes cikk

Városi kertek és tricikli-kávézó - társadalmi startupok találkoznak Budapesten

A kelet-közép-európai régió huszonöt legígéretesebb társadalmi startupja versenyez jövő héten Budapesten. A megmérettetésre az SAP szoftvercég... Teljes cikk

Egy technika, hogy kordában tartsuk az időnket

Ha a földi halandó pusztán elolvasni megkísérelné az időgazdálkodásról (nem is beszélve az időről) szóló irodalmat, már nem maradna ideje... Teljes cikk

Kevin Spacey botránya miatt 2000 ember veszítheti el az állását

A maryland-i Baltimore-ban közel 2000 ember munkahelye került veszélybe amiatt, hogy a Netflix kirúgta a szexuális zaklatással megvádolt Kevin Spacey-t... Teljes cikk

Romániában a munkavállalókra hárítanak minden társadalombiztosítási járulékot

lfogadta a román kormány szerdai ülésén azokat a szakszervezetek által kifogásolt járulék- és adóintézkedéseket, amelyekkel jövő év elejétől... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár