kapubanner for mobile
Megjelent: 7 hónapja

Miért vonta vissza a kormány a vendégmunkásokról szóló törvényt?

Előbb egy sajtónyilatkozatban, aztán a Magyar Közlönyben is megjelent, hogy a kormány nem lépteti hatályba november 1-től az új vendégmunkástörvényt. Egy biztos: meglepetés volt a munkaerőpiacnak. A háttérben pedig nem gazdasági okok állnak. Szerkesztőnk, Karácsony Zoltán írása.

Vendégmunkástörvény visszavonása reakció-
images

images

Meglepetéssel olvastam múlt csütörtökön este a vg.hu oldalon, hogy a kormány rendeleti úton gátolja meg a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló 2023. évi L. törvény hatályba lépését. Néhány órával később aztán Magyar Közlönyben is megjelent a rendelet 462/2023-as számmal, egyebek mellett a magyar munkaerő és a magyar lakosság védelmére hivatkozva. Az is szerepel a dokumentumban, hogy szigorítani kell a hatályos idegenrendészeti eljárást.

Pénteken több piaci szereplővel is beszéltem, akik egybehangzóan állították, hogy őket is meglepetésként érte a törvény visszavonása. Ennek politikai és nem gazdasági okokat tulajdonítottak.

Gazdaságilag ugyanis nem történt fordulat. A gyártó cégek, a mezőgazdaság, a vendéglátás továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek. Forrásaink elmondták, hogy nemhogy lanyhul, hanem erősödik az igény a vendégmunkásokra. Már olyan cégek is ilyen tendereket írnak ki, amelyek eddig nem gondolkodtak külföldiekben.

Arra azért a piaci szereplők számítottak, hogy lesznek módosítások a parlamenten nyáron átment törvényben. Elképzelhetőnek tartották, hogy a 17 ország köre változik, ahonnan gyorsítottan hozható munkavállaló (be és kikerülnek országok). Várható volt a kölcsönzési jogot kapott szolgáltatók körében is szűkítés. Augusztusban a kormány még egy olyan anyagot bocsátott társadalmi vitára, ami 500-ról 1000-re emelte volna a minősített kölcsönbeadó státuszhoz szükséges átlagos statisztikai létszámot. Azaz csökkentette volna a jelenleg 25 szolgáltató körét (ez riadalmat is okozott a kisebb kölcsönzők körében). Ebből is látszik, hogy a kabinet még bő egy hónapja sem gondolta a törvény visszavonását. Az is a kormányzat célja volt, hogy a szolgáltatók ne csak külföldi közvetítésre építsék az üzletüket, hanem alapvetően magyaroknak adjanak munkát és mellette legyen egy vendégmunkás szolgáltatásuk.

Kulcs lehet az idegenrendészet

A végül hatályba nem lépett törvény több ponton is szigorítást jelentett volna: maximum 3 évre jöhettek volna a vendégmunkások (most két év után egy-egy évvel hosszabbítható a szerződés), kizárta a letelepedést és a családegyesítést. Érzékeny pontja volt a jogszabálynak, hogyan érhető el, hogy a vendégmunkás a szerződés letelte után visszatérjen hazájába. A társadalmi vitára bocsátott első verzióban még a munkaadó kapott volna büntetést, ha nem távozik a harmadik országból érkezett munkavállaló az EU-ból. Mivel azonban ehhez a cégeknek nincsenek hatósági jogköreik, így más került a parlament elé, a 9. paragrafus első bekezdése így szólt: “A foglalkoztató köteles mindent megtenni annak érdekében, hogy a vendégmunkás legkésőbb a tartózkodási engedélye érvényességének utolsó napján az Európai Unió tagállamainak területét elhagyhassa.”

Jogos elvárás, hogy valamit tenni kellene azért is, hogy ne tűnjenek el a vendégmunkások. Hallani (a sajtót is megjárt) eseteket, hogy Ferihegyen “felszívódtak” vendégmunkások, akiket már a helyi közvetítők eleve nyugati munka ajánlatával csábítottak.

Kérdés az is, ha tovább szigorítanak az idegenrendészeti eljáráson, akkor az nem megy-e az egész toborzás kárára. A munkaadók gyakori panasza már most, hogy lassú a toborzási idő: elsősorban az idegenrendészet miatt 12-15 hét telik el, míg a megrendeléstől a gyárkapuban belép a vendégmunkás. Fél éves átfutási időket már nehezen bírna el a piac.

Az idegenrendészeti eljárás újraszabását erősítheti az a hír, hogy szeptember 30-án - azaz a törvény visszavonása előtt 5 nappal - a belügyminiszter indoklás nélkül menesztette Halmosi Zsoltot, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság vezetőjét.

Lakossági reakciók

Fontos eleme lehet a kormányzati döntésnek, hogy a lakosság is kezd szembesülni a vendégmunkások ittlétével. Az érkezésükre fel nem készített emberek nagy része idegenkedve, félve reagál. Ugyan eddig is dolgozott több tízezer ukrán vendégmunkás Magyarországon, a néhány ezer ázsiai munkavállalót a külvilág messziről felismeri. Budapesten talán nem lenne ez meglepő jelenség, kisebb vidéki közösségekben más a helyzet. Ugyan a vendégmunkások idejük nagy részét a munkahelyen és a szálláson töltik, időnként azért felbukkannak boltokban, közterületeken, egyre több cikk jelenik meg a sajtóban fülöp-szigeteki targoncásokról, indonéz összeszerelő munkásokról, indiai kamionsofőrökről, vietnámi konyhai kisegítőkről. Néhány ellenzéki párt, polgármester kezdte meglovagolni a témát. A törvény visszavonása a lakosság megnyugtatására is szolgálhat. (Jómagam egy hete Nógrádban, a Bánki-tó partján sétálva találkoztam nyolc fülöp-szigeteki vendégmunkással, akik a szomszédos nagyoroszi lakókocsi-gyárban dolgoznak. Szombaton pedig Győrben egy kosárlabdapálya mellett elhaladva szintén filippínókkal. Mindkettő spontán találkozás volt, lehet, hogy csak a véletlen műve…)

A törvény visszavonásával marad minden a régiben. A toborzások folytatódnak, a vendégmunkások érkeznek, a kisebb minősített kölcsönzők fellélegezhetnek. Egyelőre.

Karácsony Zoltán, szerkesztő, HR Portál

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Több az álláshirdetés februárban, közel 32 000 munkakör vár betöltésre

Januárról februárra 29 172-ről 31 665-re nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez közel 2500-zal több az előző hónapnál, egy... Teljes cikk

Melyek a legnagyobb üzleti szolgáltatóközpontok? - Itt a lista

A shared service vagy business service iparág az utóbbi tizenöt év jelentős munkahelyteremtője, már mintegy 100 000-en dolgoznak ilyen egységekben,... Teljes cikk

Muszáj feljebb lépni a munkahelyi "táplálékláncban"!

A mesterséges intelligencia óhatatlanul egyre nagyobb teret nyer a szolgáltatóközpontok (BSC) működésében is. Ugyanakkor a legtöbb cégnél még... Teljes cikk