Megjelent: 3 éve

Milyen a jó álláshirdetés?

Álláshirdetést összeállítani látszólag könnyű feladat: csak el kell nevezni a munkakört, egy-két sort kell írni a hirdető cégről, fel kell sorolni az elvárásokat és az ellátandó feladatokat és már kész is - gondolják sokan teljesen tévesen. Vannak cégek, akik legalább veszik a fáradtságot, és kiegészítik a hirdetést az „Amit nyújtani tudunk” résszel, de az eredmény még így sem az igazi.

images

images

Ahogy az elnevezés is mutatja: egy álláshirdetés maga is marketing eszköz, ezért előre meg kell tervezni, időt és figyelmet kell fordítani az összeállítására, nem szabad összecsapni és rutinból letudni - már ha fontos a vezető számára, hogy milyen jelentkezők érkeznek a meghirdetett pozícióra.

Általában az, hogy mi a jó, vagy rossz elég szubjektív. Mindenki számára más és más a jó, a megfelelő. Álláshirdetés esetén a helyzet némiképp más, ugyanis én azt a hirdetést tekintem jónak, mely eléri a célját, vagyis képes megszólítani és cselekvésre (jelentkezésre) bírni egy-egy terület szakértőit.

De akkor mire is van szükség ahhoz, hogy álláshirdetésünk elérje a célját? Gondolatébresztő gyanánt álljon itt néhány tanács, amit érdemes megfogadnod, vagy legalábbis elgondolkodnod rajta:

1. Alaposan gondold végig, hogy kit keresel pontosan

Ha te sem vagy tisztában azzal, hogy kit keresel, akkor hogyan várod, hogy az adott szakterület legjobbjai jelentkezzenek hozzád? Ráadásul, ha nem tudod még csak nagyjából sem, hogy az adott területen milyen emberek dolgoznak (mi fontos számukra és mi nem, milyen nyelvezettel kommunikálnak, stb.), akkor nem is tudsz nekik szóló álláshirdetést összeállítani.

2. A hirdetés a jelölteknek szóljon!

Az álláshirdetés nem egy öncélú dolog. Ahogy egy cég a termékei hirdetésénél igyekszik megtalálni a kulcs- és hívószavakat, bemutatni, hogy miért lesz terméke / szolgáltatása érték a vásárló számára, úgy kell neked is összeállítanod az álláshirdetésedet. Ismét felhívom a figyelmedet arra, hogy lehetőség szerint a hirdetést olyan nyelvezettel fogalmazd meg, ami illeszkedik az adott területen tevékenykedők stílusához.

3. Ne feledd: az álláshirdetés nem egyezik meg a munkaköri leírással!

Az álláshirdetésnek figyelemfelkeltőnek, informatívnak, és amennyire csak lehet érdekesnek kell lennie. Ne feledd: fő célja, hogy cselekvésre, vagyis jelentkezésre buzdítsa a jó jelölteket.

4. Csak valós információkat írj a cégedről / a betöltendő munkakörről!

Ez lehet, hogy evidensnek tűnik, azonban láttam olyan helyzetet, amikor kiderült, a toborzás során a cég az ellátandó feladatokat, valamint a cég működését túlságosan „kiszínezte”, majd a felvett kolléga 2-3 hét után ott is hagyta a céget, mert nem azt kapta, amit ígértek neki. Így az egész kiválasztás felesleges idő- és pénzkidobás volt.

5. A hirdetésben megfogalmazott elvárások legyenek reálisak és valóban fontosak!

Pl. Ne várj el egy adminisztrátortól kiváló kommunikációs készséget, ha egy szobában egymaga végzi a feladatokat és egész nap csak adatokat visz fel egy táblázatba, mert ez az ő esetében nem releváns.

6. Céged bemutatását tedd érdekessé, vonzóvá!

Tedd fel a kérdést magadnak: Miért vagyok / lehetek vonzó munkahely? Mutasd meg a cég értékeit, hogy tényleg azok jelentkezzenek, akik azokat magukénak vallják. Mutasd be a lehetőségeket, amiket kínálni tudtok. Igyekezz olyan hirdetést megfogalmazni, ami a Te érdeklődésedet is felkeltené.

7. Próbáld meg a hirdetésen keresztül a szervezeti kultúrát is érzékeltetni!

Ha laza, tegeződő a közeg, akkor nyugodtan lehet az álláshirdetés szövege is ennek megfelelő.

8. Fogalmazz konkrétan és egyedien!

Ne gondold, hogy az olyan kifejezésekkel, mint „versenyképes juttatás”, „önálló munkavégzés” vagy „változatos munkakör”, „támogató vezetés” nagy hatást tudsz elérni. Jóformán ezeket a kifejezéseket minden cég beleírja az álláshirdetéseibe. Ha támogató vezetési kultúra van nálatok, akkor írd azt, hogy ez miben és hogyan nyilvánul meg. Így sokkal hihetőbbé, hitelesebbé válik.

Ahogy a fentiekből is látszik, nem könnyű egy valóban vonzó, a célját elérő álláshirdetést összeállítani. A toborzás sikerességén sokat javít, ha tudatosan, a fenti szempontokat (is) figyelembe véve, kellő figyelmet és időt rászánva írod meg az álláshirdetést. Ha végképp nem boldogulsz, és bizonytalan vagy azt illetően, hogy milyen megfogalmazás, milyen hívószavak lennének eredményesek, érdemes szakemberhez fordulni.

Száz Géza
hr folyamat tanácsadó
A szerző HR Blogja
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Miért fontos az onboarding?

Egy munkavállaló első napjai mind a dolgozó, mind a HR számára sok kihívást rejt. Hogyan lehetne hatékonyabb a folyamat? Miért fontos az onboarding?... Teljes cikk

A magyar ember nem akar dolgozni - a betanított munkások motiválása

“A magyar ember egyszerűen nem akar dolgozni.” Biztos, hogy igaz ez? Sokszor hallani a fenti megjegyzést, amikor a betanított munkások vagy akár... Teljes cikk

Sikeres volt az 1. HR Blog(ger) Találkozó

A HRBlog indulása óta először gyűltek össze a bloggerek és az oldal házigazdái. 15 blogger ment el a az óbudai Symbol Budapestbe. Nemcsak elment,... Teljes cikk