Megjelent: 7 éve

Milyen fénykép kerüljön az életrajzra?

Kérhetnek fényképet a jelentkezőről, nincs rá jogszabály, hogy nem, és ha kérik, nem feltétlenül azért, mert az alapján akarnak diszkriminálni. Véleményem szerint sokszor pont azért kérik, amiért szerintem is jó eszköz:
 • mert arcot ad a mondanivalóhoz,
 • tudatosítja az olvasóban, hogy egy emberről van szó, nem a négyszázadik fájlról, amit meg kell nyitni,
 • kizökkenti a fásultságból olvasót,
 • megkülönbözteti számára a jelöltet.

  Mármint egy jó fénykép. Arról kevesebb szó esik, konkrétan milyen a jó fénykép.

  Az általános szabályokat unásig ismerjük, tovább az erről szóló cikkek többsége nem is jut: blúzban vagy ingben, öltönyben vagy kosztümben, haladóbb gondolkodásban már azt is leírják, hogy lehetőleg ne igazolványképet, bár van, ahol meg pont azt írják, legyen igazolványkép. (Látott már valaki jól sikerült igazolványképet?)

  Színes legyen, vagy inkább szürkeárnyalatos? Volt, akinek nagyon erős, kontrasztos sminkje volt a képen, ezért javasoltam ugyanazt inkább szürkeárnyalatosban, úgy nem annyira provokatív.

  Fontos a háttér: nem jó a hatalmas Audit támasztó, medence mellett vagy vitorláson pózoló kép, egy jól sikerült buliképből is hiába vágjuk ki a saját arcunkat, ha a bulihátteret nem tudjuk eltüntetni.

  Gyanús, ha 20 éves munkatapasztalattal érettségi tablóképet küldesz, igenis vállald a mai arcodat, de a korod természetesen maradjon ki a CV-ből!

  Hölgyeknél a kihívó pózok, villantós képek a legrosszabbak, és sajnos ilyenek rendszeresen jelennek meg CV-ken. Ezekre azonnal cserét szoktam javasolni. Ha simán csak nem hívják be állásinterjúra a hölgyet, az a kevésbé kellemetlen helyzet. Volt már tapasztalat arra is, hogy az interjúztató pasas úgy gondolta, barátnői pozíciót ajánl fel a csinos - és ezt fényképen is feltűnően megmutató - ifjú hölgynek.

  Fontos a testtartás: behúzott nyak, felhúzott váll önbizalomhiányt sugall. A félig zárt szem és az erőltetetten tágra nyitott szem is a rosszul sikerül képek közé tartozik. Kerülendő:
 • a karba tett kéz (zárkózottságot sugall, és előnytelen mindenkinek),
 • egész alakos kép (több a hibázási lehetőség)
 • a csípőre tett kéz (kihívó, agresszív),
 • a mély dekoltázs (provokatív, kihívó),
 • a garbó (előnytelen fényképen).

  Válasszunk olyan ruhadarabot, ami fényképen jól mutat rajtunk (sajnos néha a "fényképruha" és a jól viselhető ruha nem ugyanaz).
  És ha azt hisszük, mindez egyértelmű, és fölösleges leírni milliószor: sajnos nem. Újra és újra elkövetik álláskeresők ezeket a hibákat.
  Ezeket persze nem gondolja végig tudatosan egyetlen CV-t olvasó sem: ránéz a képre, és eldönti, tetszik-e vagy sem, amit lát, 1-2 másodperc alatt.

  A következő posztban konkrét példafényképeken is bemutatom, hogyan befolyásolhatja a jelöltek megítélését egy-egy CV-fénykép.

  Jobangel
  HR Blog
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Bruttó 400 ezerért csábítja az Aldi a munkatársakat a kiemelt balatoni üzletekbe

  Az Aldi június 15. és augusztus 31. között kiemelt, vagyis az átlagosnál nagyobb forgalmú üzletté nyilvánítja 9 Balaton-környéki, továbbá a... Teljes cikk

  Most indul és egy hónapig ingyenes a munkaerőpiac Tindere

  A most induló Pozi nevű álláskereső mobilapp rövid videókkal segíti a munkakeresőket és a toborzókat. Az alkalmazás használata egy hónapig a... Teljes cikk

  Intenzív toborzásba kezdett a Wizz Air

  Az európai és közel-keleti térségben várják mindazok jelentkezését, akiket érdekel a repülés, szeretik a változatos munkát, az embereket, és... Teljes cikk