Megjelent: 6 éve

Milyen fénykép kerüljön az életrajzra?

Kérhetnek fényképet a jelentkezőről, nincs rá jogszabály, hogy nem, és ha kérik, nem feltétlenül azért, mert az alapján akarnak diszkriminálni. Véleményem szerint sokszor pont azért kérik, amiért szerintem is jó eszköz:
 • mert arcot ad a mondanivalóhoz,
 • tudatosítja az olvasóban, hogy egy emberről van szó, nem a négyszázadik fájlról, amit meg kell nyitni,
 • kizökkenti a fásultságból olvasót,
 • megkülönbözteti számára a jelöltet.

  Mármint egy jó fénykép. Arról kevesebb szó esik, konkrétan milyen a jó fénykép.

  Az általános szabályokat unásig ismerjük, tovább az erről szóló cikkek többsége nem is jut: blúzban vagy ingben, öltönyben vagy kosztümben, haladóbb gondolkodásban már azt is leírják, hogy lehetőleg ne igazolványképet, bár van, ahol meg pont azt írják, legyen igazolványkép. (Látott már valaki jól sikerült igazolványképet?)

  Színes legyen, vagy inkább szürkeárnyalatos? Volt, akinek nagyon erős, kontrasztos sminkje volt a képen, ezért javasoltam ugyanazt inkább szürkeárnyalatosban, úgy nem annyira provokatív.

  Fontos a háttér: nem jó a hatalmas Audit támasztó, medence mellett vagy vitorláson pózoló kép, egy jól sikerült buliképből is hiába vágjuk ki a saját arcunkat, ha a bulihátteret nem tudjuk eltüntetni.

  Gyanús, ha 20 éves munkatapasztalattal érettségi tablóképet küldesz, igenis vállald a mai arcodat, de a korod természetesen maradjon ki a CV-ből!

  Hölgyeknél a kihívó pózok, villantós képek a legrosszabbak, és sajnos ilyenek rendszeresen jelennek meg CV-ken. Ezekre azonnal cserét szoktam javasolni. Ha simán csak nem hívják be állásinterjúra a hölgyet, az a kevésbé kellemetlen helyzet. Volt már tapasztalat arra is, hogy az interjúztató pasas úgy gondolta, barátnői pozíciót ajánl fel a csinos - és ezt fényképen is feltűnően megmutató - ifjú hölgynek.

  Fontos a testtartás: behúzott nyak, felhúzott váll önbizalomhiányt sugall. A félig zárt szem és az erőltetetten tágra nyitott szem is a rosszul sikerül képek közé tartozik. Kerülendő:
 • a karba tett kéz (zárkózottságot sugall, és előnytelen mindenkinek),
 • egész alakos kép (több a hibázási lehetőség)
 • a csípőre tett kéz (kihívó, agresszív),
 • a mély dekoltázs (provokatív, kihívó),
 • a garbó (előnytelen fényképen).

  Válasszunk olyan ruhadarabot, ami fényképen jól mutat rajtunk (sajnos néha a "fényképruha" és a jól viselhető ruha nem ugyanaz).
  És ha azt hisszük, mindez egyértelmű, és fölösleges leírni milliószor: sajnos nem. Újra és újra elkövetik álláskeresők ezeket a hibákat.
  Ezeket persze nem gondolja végig tudatosan egyetlen CV-t olvasó sem: ránéz a képre, és eldönti, tetszik-e vagy sem, amit lát, 1-2 másodperc alatt.

  A következő posztban konkrét példafényképeken is bemutatom, hogyan befolyásolhatja a jelöltek megítélését egy-egy CV-fénykép.

  Jobangel
  HR Blog
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Itthon kell tartani a hazatért építőipari szakembereket!

  Ötezer építőipari szakember érkezett haza külföldről a járványhelyzet miatt, akik közül a legtöbben Nyugat-Európában dolgoztak korábban. Eddig... Teljes cikk

  “Illúzió, hogy visszarendeződés lesz” - interjú Toldi Gáborral

  A recruitment aranykorának vége, kevesebb pénzből és emberrel kell jobb eredményt hozni. Ez teljes digitalizálás és egyes részek automatizálása... Teljes cikk

  Van itt munka bőven! Mezőgazdasági állásportál indul

  Mezőgazdasági álláslehetőségeket kínáló internetes oldalt indít az Agrárminisztérium. Miközben a turizmusban, vendéglátásban drasztikus a... Teljes cikk