kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Mit tud az interim menedzser?

Egy fiatal cégnél a belső erőforrás és tapasztalat bizonyos folyamatok működtetésére kezdetben még hiányos lehet. Ennek áthidalására jó megoldás egy interim menedzser. Erről beszélt Káldos András, a Brick Visual Solutions Zrt. vezérigazgatója. A tanácsadással szemben az interim rögtön gyakorlatba is ülteti a használható elképzeléseket, és ez krízis idején fontos szempont.

+ Miért és mikor volt szükség interim menedzserre?
- A kereskedelmi terület mielőbbi fejlesztése sürgető feladattá vált a tavalyi év során. Gyorsan nőttünk, nagyon sok projektünk volt, és fel kellett ismernünk, hogy egy bizonyos nagyságrend felett sokkal tudatosabb, és jól tervezett folyamatokra van szükségünk ezen a területen. A belső erőforrásainkra nem támaszkodhattunk - így került sor egy interim menedzser bevonására.

Olyan embert szerettünk volna, aki nemcsak arra képes, hogy rövid időn belül átlássa a feladatot, és megoldást javasoljon, de arra is, hogy meg is oldja a problémákat, azonnal a gyakorlatba ültetve azokat az elképzeléseket, amiket működőképesnek ítélünk. Ez lényeges különbség egy tanácsadó és egy interim menedzser között. Világos volt számunkra, hogy attól, hogy tudjuk mi a probléma, és van rá megoldási javaslat, még nem lesz erőforrásunk erre a szervezeten belül. Választ kellett keresnünk. Egy olyan, átmeneti, mégis magas szintű megoldás kellett, amelyben egy kiváló senior szakember projekt jelleggel gyorsan és hatékonyan dolgozza ki a megfelelő válaszokat, majd azokat meg is valósítja.
A három emberrel indult, idén nyolcéves látványtervező cég ma már több, mint hetven munkatársat számlál Budapesten, de jelen vannak már Kolozsváron is. A számítógéppel generált illusztrációk pályázatokra, építészeknek készülnek - épületeket, városrészeket, vagy akár egy egész várost is megterveznek.

+ Mik voltak a konkrét feladatai?
- A kereskedelmi csapatban dolgozó kollégák kompetenciáinak, attitűdjeinek feltérképezése után olyan gyakorlati tudást adott át nekik, amire már égető szükségük volt ahhoz, hogy a piac változásaira hatékonyan legyenek képesek reflektálni. Nagyon fontos, hogy aktív és működő technikákat tanított a kollégáknak, így ágyazva meg olyan változások elindításának, melyek a hosszú távú folyamatainkra lesznek hatással. Rendkívül lényeges eredménye volt még a munkájának, hogy az általa kialakított, működőképes folyamatok koordinálását át tudta adni egy új kereskedelmi vezetőnek, akit cégen belül ő talált meg.

+ Mi az a három legfontosabb jellemző, ami lényeges egy interim menedzser munkájában?
- Gyors, hatékony, és csak egy, adott feladatra és annak megoldására koncentrál. Nincsenek egyéb vezetői feladatai, nem vonódik be a szervezetben zajló többi folyamatba. Gyors, hiszen azonnali megoldási lehetőséget jelent, ha a szervezetben nincs elegendő erőforrás egy adott feladat elvégzésére vagy egy területen megakadt egy folyamat. Hatékony, hiszen megfelelő szakértelemmel tud fellépni a projektekben. Ne felejtsük el, hogy senior szakemberekről beszélünk, akik nem egy cégnél bizonyították már rátermettségüket. Az pedig nem is kérdés, hogy nincsenek felesleges körök: mindig az adott feladatra koncentrál. Azért van a szervezetben, hogy megoldjon.

+ Milyen egyéb, kézzel fogható előnyökkel jár egy interim menedzser foglalkoztatása egy szervezet számára?
- Egy ilyen szakember belépése lényegesen gyorsabb folyamat, mint mondjuk egy topmenedzser megtalálása és kiválasztása. Fontos, hogy költségek szempontjából is hatékony a megoldás: megbízási szerződés alapján csak azokat a napokat kell ugyanis kifizetni, amit ténylegesen ledolgozik, nincs táppénz vagy fizetett szabadság például. Gyakori ellenvélemény szokott lenni, ha az interim megoldás kerül szóba, hogy drága. Én azt javaslom a cégvezetőknek, hogy vegyenek számba minden költséget, ami felmerül a két megoldás, vagyis az interim menedzser kontra alkalmazott belépése során, és hasonlítsák össze a számokat! Meglepő eredményre fognak jutni. Az is fontos, hogy egy senior, nagy tapasztalattal bíró vezetőt kapunk, aki ebben a projektben is a tudása legjavát fogja nyújtani. Rövid távon igencsak kifizetődő ezt a tudást kiaknázni. Ha már olajozottan megy a folyamat, akkor egy topmenedzser nem is nagyon lesz motivált a napi működtetésben, ezt be kell látnunk.

+ Kinek ajánlaná elsősorban?
- Annak mindenképpen, aki eldöntötte, hogy bele kell állnia a változásokba, ha fejlődést akar. Az interim menedzsernek lesz véleménye a folyamatokról, a szervezetről, amit el fog mondani. Ez a dolga. A cég vezetésének pedig az, hogy meglássa azt, hogy a változás érdekében meg kell ezeket hallgatnia, és együtt kell működniük.

Azt gondolom, ez az év arra döbbentett rá mindenkit, hogy elkerülhetetlen nyitottnak lenni a változásra. Az, hogy rugalmasak legyünk a cég menedzselésében, vezetésében, alapvető kompetenciává vált. Fel kell tudnunk mérni a változások jelentőségét, és nagyon gyorsan kell reagálnunk rájuk. Így maradhatunk életben és így maradhatunk versenyképesek is. A folyamatok felgyorsultak és sokszor azonnali, senior szintű szakember tudását igénylik. Ha ebbe az irányba nyitunk, legyünk kkv-k, vagy multinacionális cégek, nem mindegy, hogy kivel szerződünk. Egy lehetőség tehát, mégpedig olyan szolgáltatóval a háttérben, amelyik mindig pontosan megérti és felméri azt, hogy mire van szüksége a partnernek.

Szerző: Interim Kft.

A nyitóképen Káldos András, a Brick Solutions Zrt. vezérigazgatója

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
4 tipp a tudatos utánpótlás-tervezésre

Az üzleti folytonosság és fenntarthatóság egyik alappillére az utánpótlás tervezése és fejlesztése. Ez messze nem merül ki abban, hogy minden... Teljes cikk

HR-igazgatóból ügyvezető? - Hogyan változik a HR szerepe a jövő munkahelyén?

Számos kihívás fogja érni a HR-t a következő évtizedekben, mely kihívások forrása nem meglepő módon a jelenben gyökerezik. Ebben benne lesznek a... Teljes cikk

A béremelés hatása 6 hónapig tart: a fizikai munkavállalók megtartásának kulisszatitkai

A munkavállalók megtartásának legfontosabb eszközei és a fizikai munkavállalói élmény volt az egyik fókusztémája a recruiTECH BLUE kékgalléros... Teljes cikk