Megjelent: 9 hónapja

Mit tud az interim menedzser?

Egy fiatal cégnél a belső erőforrás és tapasztalat bizonyos folyamatok működtetésére kezdetben még hiányos lehet. Ennek áthidalására jó megoldás egy interim menedzser. Erről beszélt Káldos András, a Brick Visual Solutions Zrt. vezérigazgatója. A tanácsadással szemben az interim rögtön gyakorlatba is ülteti a használható elképzeléseket, és ez krízis idején fontos szempont.

+ Miért és mikor volt szükség interim menedzserre?
- A kereskedelmi terület mielőbbi fejlesztése sürgető feladattá vált a tavalyi év során. Gyorsan nőttünk, nagyon sok projektünk volt, és fel kellett ismernünk, hogy egy bizonyos nagyságrend felett sokkal tudatosabb, és jól tervezett folyamatokra van szükségünk ezen a területen. A belső erőforrásainkra nem támaszkodhattunk - így került sor egy interim menedzser bevonására.

Olyan embert szerettünk volna, aki nemcsak arra képes, hogy rövid időn belül átlássa a feladatot, és megoldást javasoljon, de arra is, hogy meg is oldja a problémákat, azonnal a gyakorlatba ültetve azokat az elképzeléseket, amiket működőképesnek ítélünk. Ez lényeges különbség egy tanácsadó és egy interim menedzser között. Világos volt számunkra, hogy attól, hogy tudjuk mi a probléma, és van rá megoldási javaslat, még nem lesz erőforrásunk erre a szervezeten belül. Választ kellett keresnünk. Egy olyan, átmeneti, mégis magas szintű megoldás kellett, amelyben egy kiváló senior szakember projekt jelleggel gyorsan és hatékonyan dolgozza ki a megfelelő válaszokat, majd azokat meg is valósítja.
A három emberrel indult, idén nyolcéves látványtervező cég ma már több, mint hetven munkatársat számlál Budapesten, de jelen vannak már Kolozsváron is. A számítógéppel generált illusztrációk pályázatokra, építészeknek készülnek - épületeket, városrészeket, vagy akár egy egész várost is megterveznek.

+ Mik voltak a konkrét feladatai?
- A kereskedelmi csapatban dolgozó kollégák kompetenciáinak, attitűdjeinek feltérképezése után olyan gyakorlati tudást adott át nekik, amire már égető szükségük volt ahhoz, hogy a piac változásaira hatékonyan legyenek képesek reflektálni. Nagyon fontos, hogy aktív és működő technikákat tanított a kollégáknak, így ágyazva meg olyan változások elindításának, melyek a hosszú távú folyamatainkra lesznek hatással. Rendkívül lényeges eredménye volt még a munkájának, hogy az általa kialakított, működőképes folyamatok koordinálását át tudta adni egy új kereskedelmi vezetőnek, akit cégen belül ő talált meg.

+ Mi az a három legfontosabb jellemző, ami lényeges egy interim menedzser munkájában?
- Gyors, hatékony, és csak egy, adott feladatra és annak megoldására koncentrál. Nincsenek egyéb vezetői feladatai, nem vonódik be a szervezetben zajló többi folyamatba. Gyors, hiszen azonnali megoldási lehetőséget jelent, ha a szervezetben nincs elegendő erőforrás egy adott feladat elvégzésére vagy egy területen megakadt egy folyamat. Hatékony, hiszen megfelelő szakértelemmel tud fellépni a projektekben. Ne felejtsük el, hogy senior szakemberekről beszélünk, akik nem egy cégnél bizonyították már rátermettségüket. Az pedig nem is kérdés, hogy nincsenek felesleges körök: mindig az adott feladatra koncentrál. Azért van a szervezetben, hogy megoldjon.

+ Milyen egyéb, kézzel fogható előnyökkel jár egy interim menedzser foglalkoztatása egy szervezet számára?
- Egy ilyen szakember belépése lényegesen gyorsabb folyamat, mint mondjuk egy topmenedzser megtalálása és kiválasztása. Fontos, hogy költségek szempontjából is hatékony a megoldás: megbízási szerződés alapján csak azokat a napokat kell ugyanis kifizetni, amit ténylegesen ledolgozik, nincs táppénz vagy fizetett szabadság például. Gyakori ellenvélemény szokott lenni, ha az interim megoldás kerül szóba, hogy drága. Én azt javaslom a cégvezetőknek, hogy vegyenek számba minden költséget, ami felmerül a két megoldás, vagyis az interim menedzser kontra alkalmazott belépése során, és hasonlítsák össze a számokat! Meglepő eredményre fognak jutni. Az is fontos, hogy egy senior, nagy tapasztalattal bíró vezetőt kapunk, aki ebben a projektben is a tudása legjavát fogja nyújtani. Rövid távon igencsak kifizetődő ezt a tudást kiaknázni. Ha már olajozottan megy a folyamat, akkor egy topmenedzser nem is nagyon lesz motivált a napi működtetésben, ezt be kell látnunk.

+ Kinek ajánlaná elsősorban?
- Annak mindenképpen, aki eldöntötte, hogy bele kell állnia a változásokba, ha fejlődést akar. Az interim menedzsernek lesz véleménye a folyamatokról, a szervezetről, amit el fog mondani. Ez a dolga. A cég vezetésének pedig az, hogy meglássa azt, hogy a változás érdekében meg kell ezeket hallgatnia, és együtt kell működniük.

Azt gondolom, ez az év arra döbbentett rá mindenkit, hogy elkerülhetetlen nyitottnak lenni a változásra. Az, hogy rugalmasak legyünk a cég menedzselésében, vezetésében, alapvető kompetenciává vált. Fel kell tudnunk mérni a változások jelentőségét, és nagyon gyorsan kell reagálnunk rájuk. Így maradhatunk életben és így maradhatunk versenyképesek is. A folyamatok felgyorsultak és sokszor azonnali, senior szintű szakember tudását igénylik. Ha ebbe az irányba nyitunk, legyünk kkv-k, vagy multinacionális cégek, nem mindegy, hogy kivel szerződünk. Egy lehetőség tehát, mégpedig olyan szolgáltatóval a háttérben, amelyik mindig pontosan megérti és felméri azt, hogy mire van szüksége a partnernek.

Szerző: Interim Kft.

A nyitóképen Káldos András, a Brick Solutions Zrt. vezérigazgatója

  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Eszköz vagy érték a munkavállaló? - a vezető szerepe a fluktuációban

Egyre több szervezet ébred rá arra, hogy a sikerük nagy mértékben azon (is) múlik, hogy a náluk dolgozó emberek elkötelezettek-e munkahelyük iránt... Teljes cikk

Legyél mindful a vezetésben (is)!

Mik a siker mutatói egy vezető számára? Elvégzett projekt, zöld traffic-light riport, felsővezetői elismerés, évvégi bónusz… Ezért hajtunk,... Teljes cikk

Tudatosan kellett megteremtenem a feltételeket a kikapcsolódáshoz

„A munkánkban sok évtizeden keresztül maratont futunk, de ezt nem lehet folyamatos sprinteléssel tenni.” Vagyis feltöltődésre, eltávolodásra... Teljes cikk