Szerző: Puszta Szilvia
Megjelent: 13 éve

Munkaerő-piaci körkép az EU tagállamaiban: Írország

Írországban nem könnyű most munkát találni. A gazdasági válság egyik legérintettebb, ha nem a legjobban érintett európai országa, májusban a munkanélküliség elérte a 13,7 százalékot. Miközben több iparágban erős visszaesés mutatkozott, a munkáltatói elvárások a kelta tigrisnél sem lettek alacsonyabbak.

Írország Európa észak-nyugati részén és harmadik legnagyobb szigetén, az Ír-szigeten található állam. A sziget északi része (hat megye) brit fennhatóság alá tartozik, ezt nevezik Észak-Írországnak. A sziget többi része a tulajdonképpeni Írország. Az országnak két hivatalos nyelve van, az ír és az angol. Írországban a születéskor várható élettartam nőknél 81,06 év, férfiak esetében 75,6 év.

Írország még a 20. század nagy részében is a nyugati világ gazdaságilag fejletlen, alacsony népességű, kis területű országa volt. Nehezen ért el sikereket a nem-mezőgazdasági jellegű termékek gyártásában, s soha nem volt katonai nagyhatalom. Írország az elmúlt évtizedben tapasztalt gazdasági növekedése a legnagyobb dinamizmust mutatta az Európai Unióban. Az ország csatlakozása az EU-hoz 1973-ban sokat lendített a periférikus, gazdaságilag is elmaradott ország helyzetén, hiszen jogosulttá vált egy sor, a felzárkózását segítő állami támogatásra. Ezek a támogatások jelentős mértékben hozzájárultak Írország hosszú távú gazdasági fejlődéséhez.

A nyolcvanas évek közepén magas munkanélküliség, infláció, költségvetési deficit és felszaporodó államadósság jellemezte a gazdaságot, mely összeomlással fenyegette az országot. Ezért 1987-ben átfogó, társadalmi konszenzusra épülő konszolidációs programot kellett végrehajtani, mely stabilizálta és emelkedő pályára állította a gazdaságot. A kilencvenes években, olykor kétszámjegyű, ámde mindenképpen átlag feletti dinamikájú éves GDP növekedés elvezetett egészen a "kelta tigris" cím kiérdemléséig, mely arra utal, hogy az ír gazdaság gyors iramú fejlődése csakis a délkelet-ázsiai kistigrisek növekedéséhez fogható.

A válság azonban visszavetette a gazdaságot, idén tizenhat éves csúcsra hágott a munkanélküliség májusban: a ráta 13,7 százalék volt az áprilisi 13,4 százalékot követően.

Beutazás, tartózkodás

Az uniós polgárok három hónapig engedély nélkül tartózkodhatnak az EU más tagállamaiban, amihez azonban személyazonosító igazolvány vagy útlevél szükséges. Az EU tagországok állampolgárainak három hónapon túli tartózkodása esetén a tagállamok bejelentési kötelezettséget követelhetnek meg, de Írországban az uniós polgároknak három hónapot meghaladó tartózkodás esetén sincs regisztrációs kötelezettségük.

Az EGT tagországok állampolgárainak harmadik országbeli családtagjai számára azonban három hónapon túli tartózkodás esetén a lakóhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon tett bejelentési kötelezettség teljesítése mellett tartózkodási kártyát is kell igényelni. Ötévnyi folyamatos és jogszerű írországi tartózkodás után az EGT tagországok állampolgárai és családtagjaik állandó tartózkodási kártyát igényelhetnek.

Munkavállalás

Az Európai Unió tagországainak állampolgárai szabadon vállalhatnak munkát és tartózkodhatnak Írországban. Az írországi munkavállaláshoz, adózáshoz és az ír közszolgáltatások igénybe vételéhez ún. PPS szám (Personal Public Service Number) igénylése szükséges.

Munkakeresés

A FÁS az ír kormány Szakképzési és Munkaügyi Hatósága, amely szakképzési és álláskeresési programokat szervez, és közvetítő szolgálatot tart fenn az álláskeresők számára. Az EU/EGT tagállamok és Svájc állampolgárai jogosultak magukat bejegyeztetni munkavállalás vagy szakképzés céljából, és rendelkezésükre áll a tanácsadói és jogsegélyszolgálat is. Az álláshirdetések hozzáférhetők a FÁS Jobs Ireland honlapján (www.fas.ie) és a FÁS ügyfélszolgálati irodákban. A FÁS szolgáltatásai ingyenesen elérhetőek a magyar álláskeresők számára is. A www.fas.ie honlapon található adatbázisban az álláskeresők rögzíthetik önéletrajzukat, amely lehetőséget biztosít a munkáltatóknak a közvetlen kapcsolatfelvételre.

A magán munkaközvetítő ügynökségek nem számolhatnak fel költséget sem közvetítésért, sem azért az alapszolgáltatásért, hogy az álláskereső regisztráltatja magát az adatbázisukban. Valamennyi ügynökségnek rendelkeznie kell a Vállalkozási, Kereskedelmi és Munkaügyi Minisztérium engedélyével. Az engedéllyel rendelkező munkaközvetítő ügynökségek jegyzéke hozzáférhető a Vállalkozási, Kereskedelmi és Munkaügyi Minisztérium Munkaközvetítő Ügynökségek (Employment Agencies) osztályán, de megtalálható még az Arany Oldalakban is (Golden Pages) az Employment Agencies (Munkaközvetítő ügynökségek) címszó alatt, vagy a www.goldenpages.ie honlapon, továbbá a Nemzeti Munkaerő-közvetítő Szövetség (National Recruitment Federation) a www.nrf.ie honlapján.

Számos üres álláshely található a helyi, illetve az országos újságokban, amelyek közül a legjelentősebbek a The Irish Times (állásajánlatok péntekenként), Independent news-papers (állásajánlatok csütörtökön és vasárnap), Sunday Business Post, Irish Examiner, State radio & TV. Írországban az utóbbi években az építőipar, informatika, egészségügy, vendéglátóipar, gyógyszeripar, szállítmányozás és értékesítés területeken mutatkozott munkaerőhiány.

Munkaszerződés

Írországban a munkaszerződések megkötése törvényileg szabályozott. Törvény írja elő, hogy a munkáltató a munkavállalás megkezdésétől számított két hónapon belül köteles a munkavállaló számára biztosítani egy, a foglalkoztatás körülményeiről, feltételeiről szóló írásos nyilatkozatot.

A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a munkáltató, valamint a munkavállaló teljes nevét, a munkáltató címét, a munkavégzés helyét, a munkavállaló munkaköri leírását, vagy a munkavégzés jellegét, a foglalkoztatás kezdetének időpontját, amennyiben a szerződés ideiglenes a foglalkoztatás várható időtartamát, a fizetés mértékét, kiszámításának módját, a nemzeti minimálbért meghatározó törvényt, a munkaórák számát, a fizetett szabadságra vonatkozó részleteket, táppénzzel kapcsolatos részleteket, a felmondási idő hosszát, a próbaidőre vonatkozó részleteket, és az egyéb, a munkáltató vagy a munkavállaló által meghatározott adatokat.

Amennyiben probléma merülne fel a munkáltató és a munkavállaló között, a Munkaügyi Kapcsolatok Bizottságához (An Coimisiún um Chaidreamh Oibreachais- The Labour Relations Commission) lehet fordulni.

Munkaidő

Írországban az átlagos heti munkaidő legfeljebb 48 óra, de ez bizonyos esetekben meghosszabbítható. Főszabály szerint minden munkavállaló számára biztosítani kell 24 órán belül legalább 12 óra, 7 napon belül pedig legalább 24 óra folyamatos pihenőidőt. Minden munkavállaló jogosult 4,5 órányi folyamatos munkavégzés után 15 perc, 6 órányi folyamatos munkavégzés után pedig 30 perc szünetre.

Minimálbér

A minimálbér időről időre változik. Aktuális mértékéről a Foglalkoztatási Jogok Információs Irodájában (Employment Rights Information Unit) vagy a minisztérium honlapján kapható tájékoztatás. A minimálbérre való jogosultságról és mértékéről a nemzeti minimálbérről szóló törvény rendelkezik. A törvény a minimálbér mértékét órában állapítja meg. Eszerint azon 18. életévét betöltött munkavállalónak, aki legalább két évet dolgozott, a munkáltató 2007 júliusától óránként minimum 8,65 eurót köteles fizetni. A 18 év alattiak, a két évnél kevesebb munkatapasztalattal rendelkezők és a gyakornokok számára a törvény alacsonyabb minimálbért állapít meg. A minimálbéreket bizonyos szektorokban (mezőgazdaság, étkeztetés, takarítás, építőipar, villanyszerelés, szállodák, élelmiszer-kiskereskedelem és biztonsági őrök) kötelező érvényű megállapodások vagy rendeletek szabályozzák, amelyek magasabbak is lehetnek, mint a nemzeti minimálbér.

Egészségügyi ellátás

Az egészségügyi ellátásokra való jogosultság elsősorban az Írországban való tartózkodástól és a jövedelemi helyzettől, s csak másodsorban a társadalombiztosítási járulékfizetéstől függ.

Az egészségügyi ellátásokért Írországban a legtöbb esetben fizetni kell, azonban bizonyos szolgáltatások ingyenesek. Ezen felül meghatározott jövedelmi szint alatt igényelhető az egészségügyi kártya (medical card), melynek tulajdonosai mentesülnek a díjfizetés alól. Az egészségügyi kártya birtokosainak a lakóhelyük szerinti övezetben háziorvost kell választaniuk. A háziorvosi ellátást az egészségügyi kártyával nem rendelkezők csak térítés ellenében vehetik igénybe. Az egészségügyi kártyára nem jogosult személyek is ingyenesen vehetnek igénybe bizonyos kórházi járóbeteg-ellátásokat, a sürgősségi ellátás azonban mindenki számára ingyenes.

Ingyenes a kórházi járóbeteg-ellátás és baleseti ellátás, ha a beteg a háziorvosa beutalójával rendelkezik. Ellenkező esetben 100 eurót kell fizetnie. A kórházi ellátásért meghatározott esetekben éjszakánként 75 eurót kell fizetni, ami maximálisan 750 eurót érhet el egy évben. Mentesülnek a fizetési kötelezettség alól azok, akiket meghatározott fertőző betegségekkel kezelnek, a gyermekek 6 hetes korukig, illetve azon gyermekek, akiket meghatározott betegségekkel, illetve fogyatékossággal kezelnek, valamint a szülési ellátások körébe tartozók.

Az ír gyógyszerfizetési rendszer szerint egy személynek, illetve családjának maximum havi 100 eurót kell fizetnie az orvos által felírt gyógyszereiért. A rendszerben azon személyek vehetnek részt, akik nem rendelkeznek egészségügyi kártyával, és legalább egy éve Írországban élnek. Az egészségügyi kártyával rendelkezők ingyen juthatnak az orvos által felírt gyógyszereikhez.

Az Írországba látogatók a saját országukban kiváltott európai egészségbiztosítási kártya birtokában vehetik igénybe az egészségügyi ellátásokat. Számukra mind a kórházi, mind a háziorvosi ellátás ingyenes.

Öregségi nyugdíj

Átmeneti öregségi nyugdíjra jogosult minden olyan 65 és 66 év közötti idős ember, aki már nem aktív munkavállaló, a társadalombiztosítási járulékok fizetését 55 éves kora előtt kezdte meg, és legalább 260 heti járulékot fizetett. Az átmeneti nyugdíjat a 65. életév betöltése előtt négy hónappal vagy 65 éves kor után a munkavégzés befejezése előtt négy hónappal kell igényelni. Az átmeneti öregségi nyugdíjra való jogosultság 66 éves korban megszűnik, ekkor a kedvezményezettek átkerülnek a hagyományos öregségi nyugdíj rendszerébe.

Hagyományos öregségi nyugdíjra jogosult az a munkavállaló, aki a TB hozzájárulások fizetését az 56 éves kor betöltése előtt megkezdte és aki, legalább 260 heti TB hozzájárulás befizetéssel rendelkezik. A hagyományos öregségi nyugdíj mellett vállalhat munkát a kedvezményezett, azonban fontos tudni, hogy a hagyományos öregségi nyugdíj is adóköteles, így amennyiben a jövedelem és a nyugdíj összege meghaladja az adóztatási küszöböt, a nyugdíj után is adót kell fizetni. Az öregségi nyugdíjat a 66 életév betöltése előtt négy hónappal kell igényelni.

Családi támogatások

Az anyasági támogatásra azon szülési szabadságon lévő munkavállalók jogosultak, akik meghatározott ideig fizették a társadalombiztosítási járulékot. A támogatást hat héttel a szülési szabadság megkezdése előtt kell igényelni. A támogatást hetente fizetik, mértéke a korábbi munkabértől függ. Mértéke 2010 januárjától hetente legalább 225,80 euró, legfeljebb azonban 270 euró lehet. Az anyasági támogatást 26 héten keresztül folyósítják. Szülési szabadságra a szülés várható időpontját megelőző minimum 2, maximum 16 héttel kell elmenni.

Írországban a családi pótlék a gyermekek 16. életévének betöltéséig jár. A juttatást 19 éves korig folyósítják, ha a gyermek nappali tanulmányokat folytat, illetve, ha a gyermek mentálisan, fizikálisan sérült. A gyerekek után járó támogatásra a munkavállaló akkor jogosult, ha Írországban él, illetve ha legalább az egyik szülő Írországban dolgozik és fizeti a TB járulékokat.

Uniós munkavállalók abban az esetben is jogosultak a családi pótlékra, ha családjuk más tagországban maradt. A családi pótlékot a gyermek születését, illetve az Írországba költözést követő 6 hónapon belül kell igényelni. A gyerekek után járó támogatás havonta kerül kifizetésre. Mértéke egy gyermek után 150 euró, két gyermek után 300 euró, három gyermek után 487 euró, négy gyermek után 674 euró, nyolc gyermek után már 1422 euró. Ikrek esetén a támogatás a másfélszerese, míg három vagy több ikergyermek esetén kétszerese a normál összegnek. Ikerszülés esetén a szülők egyszeri, 635 euró összegű extra juttatásra is jogosultak a gyermekek születésekor, illetve azok negyedik és tizenkettedik életévüknek betöltésekor.

Amennyiben valaki egyedülálló szülőként neveli gyermekeit ún. egyszülős családi támogatásban részesülhet. A támogatást azok az egyedülálló szülők vehetik igénybe, akiknek nincs házastársa, özvegyek, házastársuk börtönben van, elváltak, vagy akiknek házasságát érvénytelenítették. Közös szülői felügyelet esetén nem jár a támogatás. Feltétele, hogy legalább egy 18 év alatti vagy 18-22 év közötti nappali képzésben részt vevő gyermeket neveljen. A gyermeknek együtt kell élnie a támogatást igénylő szülővel. Az igénylő 425 eurónál alacsonyabb heti fizetéssel rendelkezzen. A támogatás összege 2009-es adatok alapján 66 év alatti szülő esetében 204,30 euró hetente. A támogatás további kiegészítése 26 euró hetente minden eltartott gyermek után.

Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadót közvetlenül a munkáltató vonja le a munkavállaló fizetéséből, s fizeti be az ír adóhatóság számára. Az ír személyi jövedelemadó kétkulcsos, azaz 20 vagy 41 százalékkal adóznak a keresők adóköteles jövedelmük után. Az adóhatóság az adózás során megkülönbözteti az egyedülállót a házaspároktól. Továbbá megkülönbözteti, hogy az egyedülállónak van-e eltartott gyermeke vagy sem? Illetve a házaspárok között is különbséget tesz az alapján, hogy egykeresős vagy kétkeresős a házaspár? Így egy egyedülálló gyermektelen adózó már 36 400 euró fölött 41 százalékos adókulccsal adózik, ezzel szemben, ha gyermeke lenne, ezt az adókulcsot csak 40 400 euró felett érné el. Egy kétkeresős házaspár 45 400 eurós jövedelemig csak 20 százalékos adókulccsal adózik, de ha csak egykeresős a házaspár, akkor a 45 400 eurós jövedelmet az adózó már 41 százalékkal adózza le.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Apaszabadság: minden, amit tudni kell róla

2023. január 1-je óta jár 10 napos szabadság az apáknak gyermekük születése környékén. Ez az úgy nevezett apaszabadság. Teljes cikk

Kisebb munkaügyi jogsértéseket találtak a cégnél, ahonnan kirúgták a vendégmunkásokat betanító magyarokat

A közlemény szerint magyar munkaerő külföldiekkel történő kiváltása a jelenlegi jogszabályok szerint nem nyert egyértelműen bizonyítást. Teljes cikk

Diszkrimináció a munkahelyen: a várandósság miatti próbaidős elküldés a legjellemzőbb

Egészségi állapot, életkor, politikai vagy más vélemény, anyaság vagy nemzetiséghez való tartozás - tavaly ezen tulajdonságok miatt részesültek... Teljes cikk