Megjelent: 9 éve

Munkahelyi testmozgás: ötletek és tippek az egészségért

A Táplálkozás, Életmód, Testmozgás (TÉT) Platform civil szervezet kerekasztal-beszélgetést szervezett vállalati HR és belső kommunikációs menedzserek részére azzal a céllal, hogy tapasztalatot cseréljenek arról, milyen kilátásai vannak ma a munkahelyi testmozgásnak, milyen pozitív hozadékai lehetnek, ha egy munkahely odafigyel a dolgozói jobb egészségi állapotára, és gyakorlati példákat mutassanak be, ötleteket adjanak egymásnak további sikeres vállalati programok megvalósításához.

images

A TÉT Platform egy széleskörű társadalmi összefogás a kiegyensúlyozott életmód és táplálkozás megvalósítása érdekében, melynek célja, hogy a lakosság körében hosszabb távon szemléletváltozás következzen be, azaz minél több ember számára természetessé váljon, hogy lehetőségeihez képest aktívan figyel az étkezésére, közérzetére, egészségére, és pozitívan befolyásolja ezeket.

Az egyik fontos befolyásoló eszköz a munkahelyi testmozgás, amely révén a lakosság széles köreihez juthat el a kiegyensúlyozott életmód üzenete. "A TÉT Platform büszke arra, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett tagjai nagy figyelmet fordítanak a kiegyensúlyozott életmódra is, külön munkacsoportot alakítottunk szakértőkkel és tapasztalt vállalati szakemberekkel a munkahelyi testmozgás népszerűsítésére mondta Fazekas Ildikó, a TÉT Platform elnöke.

A kerekasztal vállalati és szervezeti résztvevői is ezt vették górcső alá négy fő témában egy interaktív beszélgetés keretein belül: miért tartják fontosnak a munkahelyi testmozgást, mi a munkahelyi testmozgás programok lényege, milyen kihívásokkal szembesültek a munkahelyi testmozgás megszervezése során, hogyan tudtak megbirkózni ezekkel, és melyek voltak a programok sikerének kritériumai.

A munkavállalók egészsége és fittsége világszerte meghatározó, a vállalat és intézményvezetők nem hagyhatják figyelmen kívül. Az elégtelen fizikai aktivitás és helytelen táplálkozás kihat a munkavállalók egészségére és teljesítményére. A munkahely optimális környezet az életmód és viselkedési változások elérésére, mivel felnőtt életünk közel egyharmadát itt töltjük, és ahol jól összefogott kommunikációval, képzésekkel könnyebb elérni és motiválni az egyéneket.

"A lakosság életminőségének javításában az állam is tevékeny szerepet kíván vállalni mondta el Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Egy jól megtervezett és végrehajtott egészségprogram csökkentheti az egyénre nehezedő stresszt, jobb közérzetet biztosíthat, ez által növeli a munkahely iránti elkötelezettséget, javítja a munkahelyi morált, visszavetheti a fluktuációt, valamint megkönnyíti a munkába való visszatérést.

A munkahelyi egészségprogram célja az egyéni hozzáállás, attitűd megváltoztatása a munkahelyi és az azon kívüli környezetben, rendszeres, az életkornak és egészségi állapotnak megfelelő testmozgás beépítése az emberek hétköznapjaiba, és az egészséges, tudatos munkahelyi táplálkozás elterjesztése.

A TÉT Platform munkahelyi program elemei számos lehetőséget nyújtanak, hogy mindenki saját korának, érdeklődésének környezetének megfelelően alkalmazhassa ezeket, és a munkahelyek átfogó, könnyen alkalmazható megoldást kapjanak kézhez. A program kivitelezésben szakértők (dietetikusok, fitnesz edzők, életmód tanácsadók) segítenek vonzóvá, hitelessé, követendővé tenni a példát.

A munkahelyi testmozgás javasolt lépései

Érdemes a vállalati testmozgás-programokat egy átfogó állapot-felméréssel kezdeni személyre szabottan, önkéntes alapon (BMI, fittségi teszt, stb.), erre számos pozitív vállalati példa létezik, például az OEFI Közösen Könnyebben, a MOL Step - Tégy egy lépést az egészségedért!, illetve a Coca-Cola Magyarország Munkahelyi Testébresztő programja.

A vállalati testmozgás program lehet egy egészen egyszerű, alacsony költségvetésű tevékenység, de lehet egy komplex, több éves egészség-megőrzési terv is. A munkahelyi testmozgás kezdő lépései lehetnek egy ebéd utáni séta rendszeres lépcsőzés liftezés helyett, munkahelyen ülve is végezhető átmozgató gyakorlatok elvégzése, könnyű, kellemes kedvcsinálók, pl. irodai masszázs. A következő lépésben jöhet a munkahelyi fitnesz: amikor már belejöttünk, van kedvünk egy kicsit többhöz is - az általános fizikai erőnlét megalapozását célzó, rendszeres gyakorlatok, például power-walking, munkahelyi workout, Bringázz a munkába! Majd az egyén motivációját felébresztve a következő lépcső a fitnesz és társas feladatok: rendszeres munkahelyen kívüli aktivitás saját kedvtelésre, termi edzések, jóga, taichi, pilates, gerinctréning, aerobik, társas tánc, kerékpározás, csapatjátékok.

A nehezedő életkörülmények és a gazdasági válság korában az embereknek még kevesebb idejük és anyagi forrásuk marad arra, hogy életvitelükre tudatosan figyeljenek és napi szinten egyensúlyt teremtsenek a táplálkozás és testmozgás között, ebben nagy segítséget és jelent, ha a munkahelyen megtapasztalhatják és motivációt szerezve egyéni életükben is folytatják a rendszeres testmozgást.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Jogi kisokos a munkahelyre visszatéréshez

Fokozatosan visszatérhetnek az emberek munkahelyekre. A munkáltatóknak azonban számos feladata van, amit nem érdemes elmulasztani, különben akár... Teljes cikk

Vége a távmunkának? Ezeket a szabályokat érdemes betartani az irodaházakban!

Kézfertőtlenítő pontok létrehozását, kevesebb éttermi asztalt és kötelező maszkhasználatot is javasol a közös területeken az Ingatlanfejlesztői... Teljes cikk

Ingyenesen tesztelnek Egerben postásokat, ételkiszállítókat is

Újabb gyorstesztszállítmány önerős beszerzését követően kiterjesztik a veszélyeztetett munkakörökben dolgozók koronavírus-szűrését Egerben -... Teljes cikk