Megjelent: 3 hónapja

Munkanélküli ellátás: a magyarok 83 százaléka nem ért egyet Orbán Viktorral

A magyarok négyötöde szerint a munkanélküli ellátás jelenleg 3 hónapos időtartamát érdemben növelni kellene - derült ki a Napi.hu és a Pulzus friss, reprezentatív közvélemény-kutatásból.

images

A felmérést a a Napi.hu számára a Pulzus Kutató készítette.

Az eredmények tanúsága szerint a magyarok döntő többsége (83 százaléka) egyetért azzal, hogy a koronavírus-járvány nyomán kialakult gazdasági válság következményeinek enyhítése érdekében az Orbán-kormány a munkanélküli segély időtartamát a jelenlegi 3 hónapról érdemben növelje (6 vagy akár 12 hónapra).

Ezen belül 62 százalék szerint ez érdemi segítség volna az állásukat elvesztők számára, míg további 21 százalék szerint erre a lépésre csak átmenetileg kerüljön sor - írja a napi.hu.

A férfiak 87 százaléka ért egyet a munkanélküli segély időtartamának érdemi növelésével, a nőknél ugyanez az arány 91 százalék.

Az ötlet különösen az idősek körében népszerű: a 60 felettiek körében 92 százalékos, míg a középkorúak (40-59 évesek) körében 81 százalékos a támogatók aránya, de a náluk fiatalabb felnőtt népességnél (18-39 évesek) is eléri az igenek aránya a 75 százalékot.

A fiatalabbak ugyanakkor hangsúlyozzák egy ilyen intézkedés ideiglenes jellegét, míg az idősebbek állandó emelést szeretnének.

Az ellenzők közül különösen a fiatalok indokoltak azzal, hogy emiatt sokan felhagynának az aktív álláskereséssel és megelégednének az államtól kapott juttatással.

Gyakorlatilag nincs különbség a kérdés megítélésében a főváros és vidék között: a Budapesten élők 90 százaléka támogatná az ellátás időtartamának növelését, míg a többi település esetében ez az érték 81-84 százalék közötti.

Iskolai végzettség szerint sem talált érdemi véleménykülönbséget a Pulzus és a Napi.hu közös kutatása: az alapfokú végzettségűek 84 százaléka, a középfokúak 82 százaléka, a diplomásoknak pedig 86 százaléka támogatná a lépést.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elképesztően megugrottak a kormány munkaerő-piaci kiadásai

Egy félév alatt elköltötte a kormány a passzív munkaerő-piaci kiadásokra szánt előirányzat 83,2 százalékát. Az év hátralévő részére már... Teljes cikk

Komoly veszélybe kerültek az európai textilipari munkahelyek

Több mint 150 ezer munkahely került veszélybe az európai ruházati és textiliparban a koronavírus-járvány következtében az Euler Hermes... Teljes cikk

Hetente mintegy másfél millióan folyamodnak segélyért az Egyesült Államokban

Az elemzők által vártnál kevésbé csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten. A... Teljes cikk