Megjelent: 1 hete

Munkanélküli ellátás: a magyarok 83 százaléka nem ért egyet Orbán Viktorral

A magyarok négyötöde szerint a munkanélküli ellátás jelenleg 3 hónapos időtartamát érdemben növelni kellene - derült ki a Napi.hu és a Pulzus friss, reprezentatív közvélemény-kutatásból.

images

A felmérést a a Napi.hu számára a Pulzus Kutató készítette.

Az eredmények tanúsága szerint a magyarok döntő többsége (83 százaléka) egyetért azzal, hogy a koronavírus-járvány nyomán kialakult gazdasági válság következményeinek enyhítése érdekében az Orbán-kormány a munkanélküli segély időtartamát a jelenlegi 3 hónapról érdemben növelje (6 vagy akár 12 hónapra).

Ezen belül 62 százalék szerint ez érdemi segítség volna az állásukat elvesztők számára, míg további 21 százalék szerint erre a lépésre csak átmenetileg kerüljön sor - írja a napi.hu.

A férfiak 87 százaléka ért egyet a munkanélküli segély időtartamának érdemi növelésével, a nőknél ugyanez az arány 91 százalék.

Az ötlet különösen az idősek körében népszerű: a 60 felettiek körében 92 százalékos, míg a középkorúak (40-59 évesek) körében 81 százalékos a támogatók aránya, de a náluk fiatalabb felnőtt népességnél (18-39 évesek) is eléri az igenek aránya a 75 százalékot.

A fiatalabbak ugyanakkor hangsúlyozzák egy ilyen intézkedés ideiglenes jellegét, míg az idősebbek állandó emelést szeretnének.

Az ellenzők közül különösen a fiatalok indokoltak azzal, hogy emiatt sokan felhagynának az aktív álláskereséssel és megelégednének az államtól kapott juttatással.

Gyakorlatilag nincs különbség a kérdés megítélésében a főváros és vidék között: a Budapesten élők 90 százaléka támogatná az ellátás időtartamának növelését, míg a többi település esetében ez az érték 81-84 százalék közötti.

Iskolai végzettség szerint sem talált érdemi véleménykülönbséget a Pulzus és a Napi.hu közös kutatása: az alapfokú végzettségűek 84 százaléka, a középfokúak 82 százaléka, a diplomásoknak pedig 86 százaléka támogatná a lépést.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csoportos leépítés a győri Nemaknál

Elbocsátja dolgozói közel 20 százalékát a hengerfejeket gyártó Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. A mintegy ezer munkavállalót foglalkoztató,... Teljes cikk

Az egekbe ugrott az álláskeresők száma áprilisban

Az álláskeresők száma áprilisban 26,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, így a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ)... Teljes cikk

Veszélyben érzik magukat a magyar újságírók

A magyar újságírók több mint ötödének máris csökkent a fizetése a koronavírus-járvány hatásai miatt. Háromnegyedük veszélyben érzi a... Teljes cikk