Megjelent: 11 hónapja

Ünnepnapra kiírathat-e szabadságot a munkáltató?

Folyamatos 4 műszakban dolgozom a cég azt állítja, hogy 15 nap szabadság jár rá. (29 éves vagyok) Ünnepnap mikor dolgozni kellene de leáll a gyár, arra szabadságot írat. Ez jogos?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Az Ön által feltett kérdés kapcsán már maga a szabadság hossza is aggályos. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 116. §-a értelmében az alapszabadság mértéke naptári évenként húsz munkanap. Ez minden munkavállalónak (feltéve, hogy a jogviszonya nem év közben jött létre vagy szűnt meg) törvény erejénél fogva jár. Ezen felül azonban az Mt. 117-120. §-aiban meghatározott feltételek fennállása esetén úgynevezett pótszabadságokkal további napokkal bővíti a kiadható szabadság hosszát. Pusztán arra tekintettel, hogy Ön 29 éves, további két munkanap pótszabadság illeti meg, de jár még pótszabadság például 16 évesnél fiatalabb gyermekek nevelésére tekintettel, bizonyos egészségkárosító munkakörülmények közötti munkavégzés esetén stb.

A kérdés második része azonban nem válaszolható meg egyértelműen, mivel nem tudjuk megállapítani, hogy Ön milyen munkakört tölt be, illetve a munkáltató tevékenysége többműszakos vagy megszakítás nélküli-e.

Amennyiben a munkáltató Önt többműszakos tevékenység keretében foglalkoztatja, akkor Önt csak rendkívüli munkaidőben történő munkavégzésre lehet beosztani munkaszüneti napra, illetve szabadság e napra nem írható.

Amennyiben azonban a munkáltató tevékenysége megszakítás nélküli, illetve Ön a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben dolgozik, akkor a munkáltató beoszthatja Önt rendes munkaidőben történő munkavégzésre is. Ebben az esetben, ha a munkaszüneti napra munkaidő-beosztása szerinti rendes munkaidő van beosztva, akkor lehet szabadságot kiadni az adott napra.

A munkaszüneti napnak a jelentősége e körben abban áll, hogy azt a napot nem lehet számításba venni a munkaidőkeretben beosztható óráknál. Így még abban az esetben is, ha a munkavállaló az adott napon dolgozik, a munkaidőkeretben egyenlőtlenül beosztható munkaidő hossza legalább nyolc órával rövidebb lesz. Tehát a munkaszüneti napon történő munkavégzés semmiképpen nem járhat azzal a következménnyel, hogy a munkavállaló annyit dolgozik a munkaidőkeretben, mintha nem lett volna munkaszüneti nap.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Ferencz Jácint

Dr. Ferencz Jácint ügyvéd egyetemi tanulmányait 2004-ben fejezte be, PhD-disszertációját 2014-ben védte meg summa cum laude eredménnyel. Tanszékvezető egyetemi docens a Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Kereskedelmi, Agrár- és Munkajogi Tanszékén, alkalmanként külföldi és magyarországi egyetemek vendégelőadója.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr. Olajos- Kiss Rita és Dr. Ferencz Jácint válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Takács László válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Van-e lehetőségem szolgálati idő megállapítása ellen fellépni?

Folyamatban van a "honvédségi és egyéb" szolgálati-munkaidőm fellebbezési eljárása. Amikor ennek "eredménye lesz" - 2019. november 16-óta folyik -... Teljes cikk

Mennyit kereshetek nyugdíj mellett?

Közalkalmazottként dolgoztam, 2020. január elsejétől igénybe vettem a nők 40 éves nyugdíját. A munkáltatóm 2020.01.03-án fizette ki - illetve... Teljes cikk

Meddig kell megkapnom a fizetésem, ha kiléptem a munkahelyről?

Január 10-én felmondtam, január 31-el ki is jelentettek. A kilépő papírokat február 4-én megkaptam, de fizetésem töredékét február 10-én egyéb... Teljes cikk