Megjelent: 7 hónapja

Ünnepnapra kiírathat-e szabadságot a munkáltató?

Folyamatos 4 műszakban dolgozom a cég azt állítja, hogy 15 nap szabadság jár rá. (29 éves vagyok) Ünnepnap mikor dolgozni kellene de leáll a gyár, arra szabadságot írat. Ez jogos?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Az Ön által feltett kérdés kapcsán már maga a szabadság hossza is aggályos. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 116. §-a értelmében az alapszabadság mértéke naptári évenként húsz munkanap. Ez minden munkavállalónak (feltéve, hogy a jogviszonya nem év közben jött létre vagy szűnt meg) törvény erejénél fogva jár. Ezen felül azonban az Mt. 117-120. §-aiban meghatározott feltételek fennállása esetén úgynevezett pótszabadságokkal további napokkal bővíti a kiadható szabadság hosszát. Pusztán arra tekintettel, hogy Ön 29 éves, további két munkanap pótszabadság illeti meg, de jár még pótszabadság például 16 évesnél fiatalabb gyermekek nevelésére tekintettel, bizonyos egészségkárosító munkakörülmények közötti munkavégzés esetén stb.

A kérdés második része azonban nem válaszolható meg egyértelműen, mivel nem tudjuk megállapítani, hogy Ön milyen munkakört tölt be, illetve a munkáltató tevékenysége többműszakos vagy megszakítás nélküli-e.

Amennyiben a munkáltató Önt többműszakos tevékenység keretében foglalkoztatja, akkor Önt csak rendkívüli munkaidőben történő munkavégzésre lehet beosztani munkaszüneti napra, illetve szabadság e napra nem írható.

Amennyiben azonban a munkáltató tevékenysége megszakítás nélküli, illetve Ön a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben dolgozik, akkor a munkáltató beoszthatja Önt rendes munkaidőben történő munkavégzésre is. Ebben az esetben, ha a munkaszüneti napra munkaidő-beosztása szerinti rendes munkaidő van beosztva, akkor lehet szabadságot kiadni az adott napra.

A munkaszüneti napnak a jelentősége e körben abban áll, hogy azt a napot nem lehet számításba venni a munkaidőkeretben beosztható óráknál. Így még abban az esetben is, ha a munkavállaló az adott napon dolgozik, a munkaidőkeretben egyenlőtlenül beosztható munkaidő hossza legalább nyolc órával rövidebb lesz. Tehát a munkaszüneti napon történő munkavégzés semmiképpen nem járhat azzal a következménnyel, hogy a munkavállaló annyit dolgozik a munkaidőkeretben, mintha nem lett volna munkaszüneti nap.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Ferencz Jácint

Dr. Ferencz Jácint ügyvéd egyetemi tanulmányait 2004-ben fejezte be, PhD-disszertációját 2014-ben védte meg summa cum laude eredménnyel. Tanszékvezető egyetemi docens a Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Kereskedelmi, Agrár- és Munkajogi Tanszékén, alkalmanként külföldi és magyarországi egyetemek vendégelőadója.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter