Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Önbizalmat, jó megjelenést tanítanak a nőknek - immár 20 éve

Az oktató szárnyai alól az elmúlt 20 évben női mivoltukban megerősödve egész generációk rajzottak ki, és van olyan tanítványa, akinek immár a kislánya is nála lesheti el, miként válhat magabiztos, igazán vonzó teremtésé. A két hétvégét magában foglaló Nők Lapja Iskolája néven futó tanfolyamra jelentkezők döntő többsége manapság diplomás nő, akik a különböző egyetemeken szerzett szakmai tudással felvértezve mégis gyakran önértékelési zavarokkal küszködnek, az élet harcainak megvívásában szó szerint elanyátlanodnak - állítja Katalin.


Egyre több elvárásnak kell megfelelniE tény is szembesíthet azzal, hogy a gyors társadalmi változások közepette milyen nehéz dolog az egyre csak növekvő elvárásoknak megfelelni. A fiatalabb nőknél sok egyéb mellett az álláskeresés interjúinál elszenvedett kudarcok sora, a középkorúaknál leginkább a válás, a családi élet bedőlése ássa alá az önbizalmat. De beiratkoznak a tanfolyamra 50 éven felüli nők is, akik a gyerekek kiröppenése után hirtelen üresnek érzik magukat, igyekeznek új tartalmat keresni az életükbe, ehhez várják az útmutatót.

Más esetekben a nőkre a külvilág részéről rájuk nehezedő túlzott követelmények törik ripityára a magukról alkotott, olykor eleve homályos tükörképet. Lehetetlen is az anyaság, a szerető és a kitűnő munkaerő hármas elvárásának úgy megfelelni, hogy egyik szerepkör se menjen a másik rovására. Nagyon gyakran az elbizonytalanodás oka a párkapcsolatok zavarára vezethető vissza, aminek alapja legtöbbször lényegében a szeretet hiánya. "A nők (és a férfiak) ugyanis gyakran összetévesztik egymást valamiféle bevásárlóközponttal, kiszemelt partnerüket egyfajta "kész áruként" akarnák leemelni a polcról" - mondja Katalin.

Figyelmen kívül hagyva, hogy a hőn áhított igaz érzelmek, odaadás, kölcsönös egymásra figyelés, a türelem erénye árán csiholódnak. Ezek nélkül a "pofára esés" szinte törvényszerű, a párok tényleg jól bevásárolnak egymással. Amiért rendszerint a másikat okolják, miközben maguk szenvedik el az újra és újra ismétlődő kudarcot - figyelmeztet a tanfolyamok vezetője. Hozzáteszi: "a követelőzés és a szeretet egymást ütő fogalmak."


Az egyéniségnek megfelelő stílust önmagunk elfogadásának fontos építő elemeA kurzusokon természetesen a csinos megjelenés, a nőies, elegáns mozgás, a smink és a finom részletekre is kitérő, ha az alkalom úgy kívánja, rafinált öltözködés tudnivalóit is magukba szippanthatják a résztvevők. Diós Kati szépítő munkáját ebben neves szakemberek segítik. Akik egyenként, a személyiségjegyek alapján varázsolnak megújuló külsőt a megilletődött, az eredmény láttán a tükör előtt elámuló alanyoknak. A hétköznapi megszokott hajszában sokan ugyanis nem is gondolnak ezekre az apró, önbizalom erősítő nüánszokra. Ami - jó esetben - a külső szemlélőben kellemes összhatást kelt, a pozitív visszajelzések pedig rendszerint igazi gyógyírként hatnak az ezer sebből vérző önbizalomra.

Az öltözködés egy kreatív alkotómunka, amely a nőket hozzásegíti, hogy hölgyekké, vagy akár dámákká váljanak. Az iskola vezetője szerint e téren azonban nagyok a lemaradások. Az ízlés hiányosságaiban gyakran még ma is érződik a szocializmus utóhatása. Amikor a nyugati világtól vasfüggönnyel elválasztott átlag magyar nőknek lényegében csupán a Centrum áruház kínálatában lehetett válogatni. Ezért is jelentek meg hiánypótlékként a 80-as években színesebb palettát kínálva a különböző butikok. Egy részüknél azonban a választék bővülés egyúttal ízlésficammal járt, "borzadály ruhakölteményeket ömlesztettek az újra fogékony nőkre, akik aztán az elferdült ízlésüket tovább adják a lányaiknak." A tanfolyamon gyakran olyan magától adódó kis rafinériákra is fel kell hívni a figyelmet, mint a szoknyahossz helyes megválasztása. Vagy például, hogy a vastag bokához ajánlatos hosszú csizmát húzni, a rövid derékhoz pedig optikailag kevésbé illik a kiskabát.


Nőiességre nevelés és az egyéniség kibontakoztatásaPersze a jó megjelenésen túl a nők iskolájának a legfontosabb célja mégis az egyéniség kibontakoztatása, az önmagunkra találás előmozdítása. Ezért kezdettől fogva szakképzett pszichológus is rész vesz a közös munkában. Itt is visszaköszönnek a szocializmus évtizedei. Amikor a kezes-lábas ruhában a szalag mellett integető munkásnő, a vidám traktoros lány mintáját erőltették a jónépre, az anyaság, a hagyományos családi tűzhely ápolása helyett a gyári brigádéletre helyeződött át a hangsúly - világít rá a háttérre Diós Kati.

A nőiességre nevelés pedig valahogy elsikkadt. A megváltozott értékrend zavarokat okozott a fejekben, ami generációkon át öröklődik. A mai fiatal nők az anyáiktól ritkán kapnak megerősítést, hiszen a mamák életét is önértékelési gondok nehezítik. Így pedig követendő minta nélkül kell az éleződő versenyben helyt állni. A tanfolyamokon vissza-vissza térő kérdés, a sikeres nők hadakozása a párjukkal. A férfiak ugyanis nehezen viselik el, ha egy nő netán okosabb és több pénzt keres. "Itt egymásnak átadott gyakorlati tanácsokkal az is megtanulható, hogy az igazán okos nő, miként képes szép szóval lecsendesíteni a férfiúi önérzet háborgó tengerét."

A húsz évvel ezelőtti és a mostani, a tanfolyam padjait koptató hölgyek között szembeötlő a különbség, hogy a mai nők még inkább elárvultak, soknak közülük nincs igazán kivel megbeszélni gondjaikat. "Itt meglepődve tapasztalják, hogy hosszú idő után van egy közösség, ahol végre rájuk irányul a figyelem. Ilyenkor kinyílnak és a magukban hordozott keserűség, vívódás terhétől felszabadulva az alaposabb önismeret már szinte magától adódik." Az önismeret pedig nagy lépés, hogy a nők harmóniába kerülve önmagukkal, kiegyensúlyozott, derűs, a nőiességüknek örülni képes személyiséggé váljanak, akik ezáltal a környezetüktől is automatikusan megkapják a nagyobb elismerést - hívja fel rá a figyelmet Diós Kati.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter