Megjelent: 1 hete

Önismereti tréning salsával: terítéken egy formabontó kurzus

Hogyan lehet salsázás közben az önismeretet fejleszteni? Mit ad a tánc, ha hagyományos tréninggel vegyítjük? Nádházy Judit tréner, coach és mediátor, 15 éve foglalkozik csoportokkal és szintén 15 éve táncol. Tavaly kezdte fejleszteni „Táncos a tükörben” című tréningjét Ács Bea táncoktató közreműködésével. Bő fél éve nyáron indították első csoportjukat. A tréning az Év trénere pályázaton különdíjat nyert el. Ki és mit profitálhat ebből?

Mi indította el egy ilyen formabontó tréning kidolgozására?

Az elmúlt 15 évben a budapesti kubai salsás közösség részeként megfigyeltem, hogy az egyének táncstílusa, mozdulataik, vezethetőségük vagy épp vezetésük, és a személyiségük, temperamentumuk között összefüggés van. A saját megéléseim, felismeréseim ösztönöztek arra, hogy egyre több táncossal beszélgessek ezekről az érzésekről, következtetésekről. Saját magam is rengeteg szembetűnő változáson mentem keresztül, melyet sokszor a tánc okozott, vagy az adott lehetőséget a változásra, a személyiségem fejlődésének felismerésére - így szakmailag is egyre kíváncsibbá váltam. Látni szerettem volna, hogy ha a tapasztalati tanulás körébe behelyettesítem a táncot - a mozgásos, táncos gyakorlatokat - akkor ez vajon működik-e, mint módszertan, és ha igen, milyen hatással lesz a csoportra. Kíváncsi voltam, hogy egy csoport esetében az önismeretükben milyen felismerések születnek ennek hatására, és tudom-e ilyen módon támogatni az egyéni útjukat.

Végül – 4 év gondolkodás és tervezés után -egy olyan önismereti program született, ahol különböző táncos gyakorlatokon, élményeken keresztül dolgozunk fel egy-egy témát és beszélgetéseken, vezetett tréning-gyakorlatokon keresztül teszünk felismeréseket önmagunkkal kapcsolatban. A program a Táncos a tükörben nevet kapta. Gyakorlatilag saját módszertannal dolgozunk, ahol már ismert tréneri eszközöket ötvöztük a kubai salsa adta lehetőségekkel.

A módszertan 5 bástyája a (1.) Kolb-féle tapasztalati tanulás ciklusa, (2.) a megoldásfókuszú coachingból eredő szemléletmód jövőorientált, erőforrásfókuszú jellege, (3.) a kubai salsa könnyedsége, könnyen elsajátítható lépései és ezzel együtt a stílusokban rejlő végtelen lehetőség, és az általa megélhető szabadság (4.) a táncos közösségekben megélt korábbi tapasztalatok, valamint (5.) az ezeket összekötő táncos gyakorlatok a foglalkozás keretein belül. A tánc által megtapasztalt érzéseket reflexió formájában feldolgozzuk, és a személyes fejlődésre helyezzük a hangsúlyt.
A tánc nem csak a testünknek, hanem a lelkünknek és a mentális egészségünknek is fontos, és nagyszerű lehetőséget nyújt, mert erős, valódi élményeken keresztül tekinthetünk rá a saját működésünkre, mindennapi rutinjainkra, viselkedésünkre, személyiségfejlődésünkre. Mivel folyamatos változásban vagyunk, a személyiségünk változik - akár akarjuk, akár nem -, amelyet pont az olyan társas, közösségi élmények formálnak a leginkább, mint amilyen maga a tánc is.

Hogyan néz ki a tréning? Mennyire kell tudni salsázni?

Hat alkalmas önismereti workshopsorozatnak lett meghirdetve, minden héten 2 órán keresztül volt együtt a csoport. Minden alkalmat táncos bemelegítéssel kezdünk, amely vagy tánctréning - ez sok nyújtásból, átmozgatásból, izolációs gyakorlatokból áll – amely során elkülönítve mozgatjuk egyes testrészeinket, mint a váll, mellkas, csípő - vagy salsa zenére sorokba rendeződve alaplépés kombinációkat és díszítéseket, fogásokat gyakorlunk. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert amikor valaki egy munkanap után megérkezik egy programra ezzel a rövid 5-10 perces bemelegítéssel a teljes figyelme meg tud érkezni, tapasztaljuk, hogy a fókuszálásnak ez a sajátos módszere mennyire segíti utána a saját magukra figyelést és a beszélgetéseket.

Nádházy Judit tréner, salsa, önismeret Év trénere díj 900Felkészültünk arra, hogy nagyon apró léptekkel kezdjük el bevonni a résztvevőket egy önismereti csoport működésébe, hogy az ismerkedést követően csoportszabályzattal támasszuk alá a működésünket, és hogy a legegyértelműbb szabályok is kimondásra kerüljenek, hiszen nem tudhattuk, mennyi előképzettséggel rendelkeznek a táncosok a témában, vagy csoportműködéssel kapcsolatban korábban.

Minden alkalom egy adott téma körül forog, de ezek kicsit eltérnek csoportonként, mert igazodunk a résztvevők által az elején megfogalmazott célokhoz, érdeklődési területekhez, kérdésekhez, élethelyzetekhez.
Körülbelül ez volna a tematika a csoportoknál:
    1. alkalom: Csoportalakulás, csoportszabályok, és első témánk a kezdés, újrakezdés
    2. alkalom: Férfi és női szerepeink a táncban és azon túl
    3. alkalom: Táncos utam – Ki vagyok én a táncban? Ki szeretnék lenni? Hova tovább? (akadályok mögöttem, előttem, álarc, komfortzóna elhagyása, fejlődési irány)
    4. alkalom: Bizonytalanságból az önbizalom felé – önazonosság.
    5. alkalom: Bizalom: kit és mennyire engedek közel magamhoz? Mit jelent a bizalom, mit a sebezhetőség?
    6. alkalom: A csoport lezárása

A résztvevőink magánemberek, hobbitáncosok a salsa területéről. Alap tánctudást szeretünk kérni, még nem volt olyan, hogy valakit a nem táncos háttere miatt el kellett utasítsunk, de az is igaz, hogy akikhez eljut a program híre, nagyrészt táncolnak, vagy korábban táncoltak.

Hová jut el a résztvevő?

Az eddigi tapasztalataink alapján a kicsit szorongó, önbizalomhiányos, mindezt magányosan megélő résztvevőink támogatást, megerősítést kapnak a csoporttól az értékeikre, az erőforrásaikra és megélik azt, hogy mások is küzdenek belül. Látják, hogy mindenki sérülékeny, sebezhető és ugyanakkor a táncon keresztül rögtön egy eszközt is kapnak a kezükbe, amivel saját magukat erősíthetik. Vagyis az eszköz már a sajátjuk hiszen mind táncolnak, csak rácsodálkoznak, hogy ez mennyi mindent tud adni nekik.

Küldetésemnek érzem, hogy a társadalmunk egyre tudatosabb legyen abban, hogy milyen változásra vágyik, milyen úton akar járni, milyen kapcsolódásokat, közösségeket akar teremteni. Azt gondoljuk nagy szavakkal élve, hogy egy kicsit talán jobb lesz a világ, ha olyan közösséget építünk, ahol emberek őszintén, elfogadóan, nyitottan fordulnak egymás felé. Szeretnénk, ha ez a program sok-sok embernek adna teret arra, hogy magába tekintsen, kinyíljon, magabiztos és önazonos lehessen, támogatást kapjon, mert ez a sok kicsi bizony hatással van a nagyobb egészre, a táncos közösségre és a társadalmunkra is.

  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Ők lettek az Év Trénerei

Tréneri Edzőtábor Egyesület hagyományteremtő jelleggel indította el, az „Év Trénere Díj”-at, melynek célja, hogy azokat a trénereket, díjazza,... Teljes cikk

Így fejlesszünk személyzetet agilisan

Hogyan navigálhatnánk ma sikerrel egy szervezetet, hogyan vezethetnénk és fejleszthetnénk inspiráló módon embereket azzal a megközelítéssel és... Teljes cikk

Újévi fogadalmak a munkahelyen: 3 működő tipp

Minden évben milliók tesznek újévi fogadalmat. Minden évben milliók adják fel az újévi fogadalmaikat már az első héten, nem csak a magánéletben,... Teljes cikk