Megjelent: 12 éve

Részmunkaidő: ösztönzőbb támogatások kellenek

Magyarországon a részmunkaidő életformát jelent, nem rövidebb munkaidőt, így sem divatja, sem presztízse nincs, a hazai cégek gyakorlatáról nem is beszélve. Pedig támogatja a kormány ezt az atipikus munkavállalási formát. Mindennek azonban csak akkor van értelme, ha ezek a részmunkaidős állások új munkahelyeket teremtenek, nem pedig a meglévőket veszélyeztetik, vagy épp a feketefoglalkoztatást növelik - hangsúlyozza a VOSZ.

images

NEXONtime munkaidő-menedzsment rendszer

Az egyetlen valóban integrált rendszer Magyarországon: teljes körű megoldás a munkaidő-tervezéstől a bérszámfejtésig. Mérhetővé teszi a munkavállalók teljesítményét, kiszűri az erőforrás-gazdálkodási problémákat, így csökkenthetővé válnak a túlóraköltségek. biztonságos, elegáns beléptető rendszer dolgozói és vezetői önkiszolgáló felületek rugalmas beosztás-tervezés munkaidő-keretes foglalkoztatás támogatása


További információ

Hozzávetőleg 157 ezer ember dolgozik ebben a formában, ez az összes foglalkoztatott mindössze négy százaléka. Az uniós átlag ennél jóval magasabb; a nők egyharmada dolgozik részmunkaidőben, szemben a férfiak csupán 7, 7 százalékával -derül ki a Világgazdaságból.

A Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) tapasztalatai azt igazolják, hogy a részmunkaidős állások többsége a mezőgazdaság, az élelmiszer-, az építőipar, a kereskedelem, az idegenforgalom és vendéglátás területén fordulnak elő.

A szövetség szerint Magyarországon filozófiai problémát vet fel a részmunkaidő fogalma, mivel az elsősorban nem rövidebb munkaidőt, sokkal inkább életformát jelent. Nem véletlen, hogy a legaktívabb részmunkaidősök elsősorban a diákok, a nyugdíjasok, illetve a munkaerőpiacra visszatérni kívánó kismamák. A napi teendőik mellett nekik tökéletesen megfelel ez a munkaidő, valamint az ösztöndíj, a nyugdíj, vagy épp a gyes mellett kitűnő pénzkereseti lehetőség nyújt.

A jelenlegi jogszabályok alapján a munkanélküliek, valamint a gyermeket nevelők, a gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban részesülők részmunkaidős foglalkoztatása esetén egyaránt kedvezményt kap a cég. Ekkor ugyanis úgynevezett vissza nem térítendő, legfeljebb egy évre nyújtható támogatásban részesülhet a munkaadó, ha a munkavállaló foglalkoztatását a teljes munkaidő legalább felét elérő, háromnegyedét meg nem haladó mértékű munkaidőben vállalja.

Meg kell ismertetni a munkaadókat és munkavállalókat a részmunkaidős foglalkoztatás előnyeivel. A VOSZ álláspontja szerint a jelenleginél ösztönzőbb támogatások bevezetése indokolt. A közvélemény számára világosan és egyértelműen bizonyítani kell ezen atipikus foglalkoztatási lehetőség társadalmi hasznosságát. Rendkívül előnyös például a családtervezésnél, segít - különösen a nőknél - a munka-magánélet egyensúlyának megtartásában. A szövetség hangsúlyozza, mindennek csak akkor van értelme, ha ezek a részmunkaidős állások új munkahelyeket teremtenek nem pedig, a meglévőket veszélyeztetik, vagy épp a feketefoglalkoztatást növelik.

Világgazdaság
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter