Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Sablonosak, igénytelenül megszerkesztettek az álláshirdetések

A munkaerőpiac kínálati oldala egyhangúbb, mint gondolnánk. Az álláshirdetések többsége sablonos fordulatokkal tűzdelt, igénytelenül megszerkesztett, nem kínál valódi információkat a reménybeli munkatársaknak - derült ki egy portálunknak eljuttatott felmérésből.

images

Az eredmények rámutattak, hogy a hirdetések szövege túl általános. Továbbá az elvárt tudás és az ígért juttatás a legtöbb esetben iparágtól, szektortól függetlenül megegyezik. A vizsgált álláshirdetések 65 százalékában kiváló kommunikációs készséget várnak el a jelentkezőktől és tízből hat munkahely a versenyképes jövedelem ígéretével csalogat.

A toborzási oldalak végtelen kínálatát böngészve világosan látszik, hogy bármely pozíció betöltéséhez szinte ugyanazokat követelik meg a jelentkezőktől. A három legnagyobb állásközvetítő online felület véletlenszerűen kiválasztott, 100 darab hirdetésén végzett, nem reprezentatív kutatás eredményeiből látható, hogy korszakváltásra lenne szükség a piacon - állapítja meg a felmérés.

A kutatás műszaki, gazdasági-pénzügyi, HR illetve jogi területre toborzó hirdetéseket vizsgált két dimenzióban. Egyrészt, hogy melyek azok az tapasztalatok, képességek, amelyekkel a jelentkezőknek rendelkezniük kell, másrészt pedig, hogy mit ígérnek az egyes cégek a potenciális munkavállalóknak.

A meghirdetett pozíciók 65 százalékában a munkavállalónak kiváló kommunikációs készséggel kell rendelkeznie, ez a tudás a legtöbbször a jó problémamegoldó képességgel párosul. Tízből öt hirdetésben precíz munkavégzést várnak el a jelentkezőtől és sok esetben a pályázónak egyszerre jónak lennie önállóan és csapatban is.

A munkáltatók 62 százaléka versenyképes, vagy átlagon felüli jövedelemmel kecsegtet, míg a második legtöbbet említett ígéret a fiatalos csapatban való munkavégzés lehetősége (38 százalék) és munkakörülmények páratlansága (32 százalék) - derül ki a felmérésből.
Follow hrportal_hu on Twitter