Megjelent: 12 éve

Stratégiai kérdés a mobil eszközök aránya

Az egyre élesedő piaci versenyben a vállalatok részéről egyre erőteljesebben merül fel az igény, hogy a vezetők és a munkatársak modern telekommunikációs eszközök segítségével végezhessék munkájukat, és mindig férjenek hozzá az üzlet szempontjából alapvetően fontos információkhoz. Ez az igény arra sarkallja a cégeket, hogy a mobil munkavégzést támogató eszközöket és megoldásokat ne csupán az alkalmazottak kedvéért létező hasznos játékszereknek tekintsék, hanem technológiai stratégiájuk nélkülözhetetlen részeként kezeljék.

A "Convergence Monitor: Enterprise Mobility" a második olyan felmérés, amelyet a PricewaterhouseCoopers (PwC) a modern telekommunikációs eszközökkel ellátott, modern felhasználókról készített. A PwC egy belső felmérés keretében 27 országban Magyarország részvételével több mint 8000 partnere és alkalmazottja bevonásával vizsgálta a vállalati mobil munkavégzést és a mobil munkaerő igényeit napjainkban. A felmérés megerősíti, hogy a vállalati mobilitás-ipar, az úgy nevezett Enterprise Mobility Industry alapvető változás előtt áll.

Miért nyújtson a vállalat mobil technológiát az alkalmazottaknak?

Korábban a mobil technológia fejlődését elsősorban egyéni és szervezeti újítást sürgetők kezdeményezései vitték előre. Ma már szinte minden cég alkalmaz mobil megoldásokat az egyes vállalati folyamatok és funkciók támogatása érdekében, bár még nem feltétlenül alakítottak ki a vállalat egészére kiterjedő, előremutató mobil stratégia vezérelte átfogó megoldásokat. Régiónként és szolgáltatónként igen jelentős az eltérés a hardver, a szoftver és a szolgáltatások minősége, interoperabilitása és biztonsága tekintetében.

"Amikor a cégek megtervezik mobil stratégiájukat, az egyik legelső lépés a munkaerő szegmentálása - vagyis elemzése és tevékenységi profil szerinti csoportosítása -, hogy megtalálják mind a cég, mind a munkatársak igényeinek leginkább megfelelő mobil megoldásokat, legyen szó akár egyszerű mobil telefonos támogatásról vagy mobil internet bevezetéséről a mindennapi munka támogatására." - mondja Nagy Péter, a PricewaterhouseCoopers igazgatója. "A cél az, hogy a vállalat eredményesen és hatékonyan alkalmazza a számára legelőnyösebb vezeték nélküli technológiákat. Nincs egyedüli üdvözítő megoldás." - mondta az igazgató.

A felmérés fontosabb eredményei:

  • A felmérésbe bevont országok közül Magyarország a középmezőnyben végzett a mobil megoldások iránti igény tekintetében. Az élmezőnybe Kína, India és számos délkelet-ázsiai ország került, míg némileg meglepő módon Kanada, Hollandia, Ausztrália és Svájc esetében volt a megfogalmazott igény a legalacsonyabb.
  • A mobilitásra nyitott alkalmazottak típusjegyei nem határozhatók meg konkrétan, bár úgy tűnik, a kor szerepet játszik a mobil megoldások iránti fogékonyságban. A 35 év alatti válaszadók körében nagyobb volt a mobil megoldások iránti igény, mint az idősebbek között. Ezzel szemben a nemek tekintetében minimális volt az eltérés.
  • A magyar válaszadók közel 80 százaléka egyetértett abban, hogy a mobil megoldások jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az ügyfeleik részére milyen minőségű szolgáltatásokat nyújtanak. Ezzel párhuzamosan, hasonló mértékben értettek egyet abban is, hogy a mobil megoldások jelentősen növelik a saját munkájukkal szembeni elégedettséget is.
  • A felmérés egyik lényeges megállapítása, hogy ha egy alkalmazott munkaidejének csupán 10 százalékát tölti az irodáján, illetve központi székhelyén kívül, az már indokolttá teheti a mobil megoldások alkalmazását. Ez az eredmény mindhárom nagy régióban (az amerikai kontinensen, az ázsiai és csendes-óceáni térségben, valamint az EMEA - Európa, a Közel-Kelet és Afrika - régióban, amelybe Magyarország is tartozik) hasonló volt a válaszadók között.
  • Mint minden már alkalmazott telekommunikációs eszköz, a mobil megoldások alkalmazása kapcsán is foglalkozni kell a biztonsági kérdésekkel. A felmérésben résztvevők 53 százaléka véli úgy, hogy a cégnek kell biztosítania a munkavégzésre használt mobil eszköz védelmét a vírusokkal, levélszeméttel, illetve hackerekkel szemben. A felmérésből kiderül, hogy a cégvezetők és a dolgozók is úgy látják, hogy valamennyi fontosabb érintett félnek együtt kell működnie a vállalat biztonsági problémáinak megoldása érdekében. Ez különösen azért tekinthető fontosnak, mert a magyar válaszadók több mint 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szenzitív adatokat is tárol a mobil eszközein.
    • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
    • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
    • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
    Follow hrportal_hu on Twitter
    További cikkek
    HR vezetők rendkívüli helyzetben - Erdei Kata, Richter Gedeon Nyrt.

    Tabuk dőltek meg, folyamatok egyszerűsödtek és gyorsultak fel a járványhelyzet alatt a gyógyszeripari vállalatnál, ami szemléletváltást kívánt... Teljes cikk

    Válságkezelés: a belső kommunikáción múlhat a siker

    A járvány okozta pánik nemcsak a kék-, hanem a fehérgalléros szektort is megrázza, drámaian felerősítve mások mellett a vállalatok belső... Teljes cikk

    Digitális Összefogás: 30 milliárd forintnyi eszközt ajánlottak fel eddig

    Már több mint 350 felajánlás érkezett a Digitális Összefogás akcióban, az eszközök összértéke elérheti a 30 milliárd forintot - közölte az... Teljes cikk